Új magyar teniszcsillag a láthatáron? – Marozsán Fábián maradandót alkotott Rómában

2023. május 17. 18:58

Felkapta a fejét a teniszvilág, miután a 23 éves tehetség kiütötte a világelső Carlos Alcarazt. Marozsán menetelését Borna Coric állította meg, de a magyar fiatal így is komoly összeggel gazdagodott.

2023. május 17. 18:58
null

A Mandiner hétfőn beszámolt róla, hogy egy magyar srác csodát tett Rómában: Marozsán Fábián a világ jelenlegi legjobb teniszjátékosát, Carlos Alcarazt verte meg szenzációs játékkal. A 23 éves magyar tehetség életében először jutott el előző héten a profi tenisz első osztályának, az ATP Tournak bármilyen szintű versenyén a főtábláig.

Miért olyan nagy meglepetés Marozsán Fábián római bravúrja?

Ha csak laikusan azt nézzük, hogy az online fogadóirodák 1.01-es szorzóval kínálták Alcaraz győzelmét a hétfői mérkőzésre, már sejthetjük, hogy mekkora meglepetésről lehet szó. A 20 éves spanyol világklasszis ezt megelőzően sorozatban 12 mérkőzést nyert meg, salakpályán idén 20/1 volt a győzelmi mutatója.

Szépet kaszált, aki Marozsán győzelmére fogadott. Forrás: eredmenyek.com
Szépet kaszált, aki Marozsán győzelmére fogadott. Forrás: eredmenyek.com

Míg Carlos Alcaraz – az idei kíváló teljesítményének köszönhetően – jövő héttől elfoglalja helyét az ATP-lista első helyén, addig

De mégis, akkor hogyan tudott nyerni a Hajdúszoboszlói SE tehetsége? Ahogy a beszámolónkban írtuk, Marozsán nem azért verte meg Alcarazt, mert rosszul teniszezett volna a spanyol, hanem mert a magyar játszott olyan szinten, hogy a világ egyik leggyönyörűbb teniszkomplexumának nézői az egyik ámulatból a másikba estek.

Eredmény:
ATP Róma, férfi egyes, 3. forduló:
Marozsán FábiánCarlos Alcaraz: 6:3, 7:6 (7-4)

„Az egész meccsen ugyanolyan szinten játszott, ami nagyon nehéz. Megérdemelten nyert, ha így folytatja, nem csak ellenem fog meglepetést okozni. Biztos vagyok abban, hogy hamarosan ott lesz a legjobb száz között a világranglistán” – fogalmazott Alcaraz a mérkőzést követően.

A spanyol klasszis Instagramon azt írta: „Gratulálok Marozsán Fábián! Nagyszerű mérkőzésen megérdemelt győzelem. Próbáltam küzdeni a legvégéig, de ez most nem ment”. A bejegyzésnek köszönhetően valósággal megszálltak a felhasználók Marozsán oldalát – a mérkőzés előtt 1500 követő volt a teniszező Instáján, ez a szám szerdára majdnem hússzorosára emelkedett.

Az ATP hivatalos oldala a szenzációs siker után külön cikkben foglalkozott Marozsánnal. A fiatal tehetség ötéves korában kezdett a tenisszel foglalkozni, édesapja példáját követve. Kedvenc játékosa, példaképe Rafael Nadal.

A cikk szerint szót ejt Fucsovics Mártonról is, aki évek óta élen jár a magyar férfi teniszben. A 31 éves játékos egészen a világranglista 31. helyéig jutott, ezzel inspirálta hazája következő játékosgenerációját, köztük Marozsánt is – olvasható az ATP oldalán. „Fucsovics nagyon jó játékos, ő a legjobb magyar, talán minden idők legjobbja” – fogalmazott róla Marozsán.

Borna Coric állította meg Marozsán menetélését

Kedd este a világranglista 15. helyezett, Borna Coric következett. Jól indult a mérkőzés, az első szettet 6:3 arányban el is hozta Marozsán. A második játszma néhány perces esőszünet után indulhatott el, egy lényegesen agresszívabb Coriccsal. Ezt a szettet sem adta könnyen Marozsán, de 5:4-es hátrányban 30-30-nál hibázott, amikor nyerő ütés helyett hálóba ütött, Coric pedig az első kínálkozó esélyét kihasználva azonnal megnyerte a játszmát.

A horvát játékos a harmadik szettben brékelt, 4:2-es előnyre tett szert. Marozsán rögtön ezt követően szintén bréklabdához jutott, ám Coric remek szervával hárított, majd megnyerte a játékot – áll az MTI tudósításában. Marozsán az utolsó esélyével fogadóként már nem tudott élni, így ha szoros küzdelemben is, de végül alulmaradt a 2 óra 10 perces találkozón.

Eredmény:
ATP Róma, férfi egyes, 4. forduló:
Borna CoricMarozsán Fábián 3:6, 6:4, 6:3

***

Nyitókép: Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2023. május 18. 11:08
Csak így tovább!
zsolti123
2023. május 17. 22:13
A világelső elleni játákából láttam, nagyon szép volt. A spanyol ellen a saját fegyverével győzött, ügyesen váltogatta a háló mellé nyeséseket a kiszorításokkal
Szerencse
2023. május 17. 19:42
Így tovább!
OberEnnsinnen
2023. május 17. 19:25
A látott kettő mérkőzés alapján távolról annyit látni: emberi, sportemberi minőséget képvisel Fábián, ami örvendetes, maradjon ilyennek, ne szálljon el..., A játéka 100%-ban őszinte, a mellékesek - ivás evés, törölközés stb., a koncentrálási mechanizmus nem látszik nála - ellentétben Coriccal, aki igazi rókaként mindent bevetett, ami az energiáját növelheti - de lehet, ezért adogat ennyire jól. A második szett közepétől kezdett fáradni, ezért lett volna jó, ha időnként pattogtat a szervái előtt, talán a 3-4 mp-s lazítások összehozták volna a holtponton való felülkerekedést. De: kiváló volt, grat. És a környezetének, mert ahogy a kecskeméti magyar fiatalok kiváló emberi tartása nem magától alakult ilyenre, a környezet nagyon-nagyon, 50%-ot számít, nyilvánvalóan Marozsán esetében is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!