Piros Zsombor ismét szárnyal, újra a tenisz-világelitbe juthat a magyar Davis-kupa válogatott!

2023. február 03. 15:03

A Fucsovics Márton és Piros Zsombor vezette magyar Davis-kupa csapat egy tradicionális nagyágyúval, Franciaországgal játszik pénteken és szombaton. Az első nap tudosítása.

2023. február 03. 15:03
null
Balázs Boldizsár

A magyar Davis-kupa csapat azért küzd a hétvégén Tatabányán, hogy 2021 után idén ismét visszatérhessen a világ tenisznemzeteinek felső klubjába: az év végi Davis-kupa nagydöntőbe. 

Tavaly ugyanebben a fázisban közel voltunk hozzá, hogy a végül döntőbe jutó ausztrálokat megverjük. A két egyes, egy páros, két egyes lebonyolítású párharcban 2:1-re vezettünk a párosmeccs után. A hatalmas bravúr elmaradt, aztán ősszel Ukrajnát simán, minden lejátszott egyes meccsen legyőzve védtük meg azt a lehetőséget, amit a mostani, Franciaország elleni párharc jelent.

A tavalyi, ausztrálok elleninél jobb esélyt kaptunk idén a nagydöntőbe jutásra. Bár a franciák is Grand Slam-nemzet – amely rangot a korai Davis-kupa sikerek alapján osztották ki a 20. század elején az ausztrál, francia, brit és amerikai négyesnek –, talán sosem volt ilyen gyenge csapatuk, mint most. És erősebbet nem is tudtak volna nagyon hozni.

A legelőrébb rangsoroltjuk csak 45. a világranglistán. Ő Benjamin Bonzi. Ahogy Fucsovics Márton, harmadik fordulóig jutott az Ausztrál Openen. De ott simán kikapott egy gyengébb ellenféltől, mint amilyen erőset Marci kis híján megvert. Hiába 71. csak a ranglistán Fucsovics, jobb formában van, és a legjobb tenisze is komolyabb, mint a franciák első emberének.

A csapatuk másodikszámú tagja, Ugo Humbert a jelenlegi legtehetségesebb francia játékos a csapatversenyektől már visszavonult, 36 éves Gasquet mögött. (Egyébként Gasquet-t megverte a januári Ausztrál Open első fordulójában.) De nincs nagy formában egy teljes éve: még a magához képest igen gyenge pillanatnyi francia tenisz mellett is, a 86. helye a világranglistán a papíron kilencedik legerősebb franciává teszi csak. A mi második emberünk, Piros Zsombor közel sem járt még olyan magasan, mint ahová Humbert most visszaesett, de Piros egészen frenetikus bravúrgyőzelmekkel szokott jelentkezni, amikor a magyar színekért játszik.

Ma, pénteken Piros–Bonzi és Fucsovics–Humbert meccseket rendeztek. Tudósításunk a párharc első napjáról:

Piros Zsombor parádés! Megveri Benjamin Bonzit!

Elképesztő!

Az első játszma első felében volt egy kilenc pontos sorozata, de ezzel a brékelőnnyel nem tudott végigmenni a szetten, aminek végjátékában adogatóként három játszmalabdát hárított. Egyiküket fél miliméterrel... Aztán a tiebréket is megnyerte.

De a második játszma elején úgy tűnt, Bonzi érvényre juttathatja mégis a köztük lévő százharminc ranglistahelyet. 1-3-ra vezetett a francia és fogadóként semmi-negyvene, azaz három bréklabdája volt az 1-4-ért, amikor elkezdett néha hibázni, Piros pedig extázisba jött. Mint a Davis-kupában szinte mindig: élete perceit játszotta. Megfordította a játékot, ami szinte biztosan a szettjébe került volna, majd nyert öt játékot zsinórban.

Piros Zsombor ünnepli újabb őrületes bravúrját a Davis-kupában. (A sportszergyártó logója megtévesztő: a Le Coq Sportif csak a személyes szponzora.)<br>Fotó: Trenka Attila / Mandiner
Piros Zsombor ünnepli újabb őrületes bravúrját a Davis-kupában. (A sportszergyártó logója megtévesztő: a Le Coq Sportif csak a személyes szponzora.)
Fotó: Trenka Attila / Mandiner

A szívember Piros újabb győzelmével előnyben várjuk folytatást! Ez volt az meccs, ahol előzetesen a legkevesebb esély mutatkozott (az ő legjobbjuk a mi másodikunk ellen). Innentől a maradék négy meccsből bármelyik kettő már elég, hogy mi jussunk a Nagydöntőbe.

A másik meccsen Fucsovics Mártonnak nem sikerült karnyújtásnyira hoznia a sikert. Kikapott Ugo Humberttől.
 

A különbség igen kicsi volt az első játszmában. Marci elbukta, Humbert hozta azt az adogatójátékot a szett elején, amiben két bréklabdával szembesült. A második szettben aztán már nem volt kérdés, Humbert visszahozta 1–1-re Franciaországot.

A vereség aggasztónak tűnhet, hiszen a jobbik játékosunk kapott ki az ő másodikjuktól, akinél Fucsovics magasabban rangsorolt is. De ez csak a ranglista, a tavalyi forma torzítása. Valójában Humbert a franciák legjobbja, és átlagban véve Marcinál is kicsit jobbként szokás tekinteni rá a világban.

A párharc holnap a párosokkal folytatódik. Mint a Davis-kupában gyakran, most is úgy tűnik, ez lesz a mérleg nyelve. Ugyanis Fucsovics aligha fog kétszer egymás után kikapni, Humbert-t pedig nehéz látni, hogy megverjük holnap.
 

Bár nem ez lenne az első eset, hogy Piros Zsombor szíve minden latolgatást felülír.

 

Nyitókép: Piros Zsombor köszöni meg a támogatást a közönségnek.
Fotó: Trenka Attila / Mandiner

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. február 04. 18:05
Nem kell azért sírvafakadni. Nézzük inkább ezt a Zsombor gyereket: Reménytelenül féloldalas, plusz edzés kéne neki :) Mindent tudok.
brekker
2023. február 04. 18:04
A teniszben az egyoldalú terhelés miatt fontos az edzőtermi munka. Azt jól elvégezte Fucsó, csak a labda, az ne lenne.
files32
2023. február 04. 18:04
Fucsovics jól kikapott
brekker
2023. február 03. 19:05
Pedig jó teste van a köcsögnek, csak az ellenfelek ezt nem méltányolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!