Rasovszky Kristóf feladta, Betlehem Dávid nagyszerű úszással az ötödik helyen zárta a nyílt vízi úszók férfi 10 kilométeres versenyét a hazai vb-n

2022. június 29. 14:26

Betlehem Dávid fantasztikus teljesítménnyel az ötödik helyen végzett a nyílt vízi úszás férfi 10 kilométeres versenyén a hazai vb-n a Lupa-tavon. A táv olimpiai ezüstérmese, Rasovszky Kristóf féltávnál feladta a viadalt egy őt ért rúgás miatt.

2022. június 29. 14:26
null
Bánfalvi Szabolcs

 A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a nyílt vízi úszóprogram harmadik napján, szerdán a nők 10 kilométeres egyéni versenye után rendezték a férfiak futamát is 10 km-en a Lupa-tavon, ahol két magyar érdekelt volt: a váltóval vasárnap ezüstérmet nyert Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid. Utóbbi élete első felnőtt világbajnokságán szerepel, és a férfiak 5 kilométeres viadalán is indult, ott hetedik helyen végzett, míg Rasovszky kilencedik lett.

A 10 km-es távon délben, rekkenő hőségben rajtolt el a férfiak mezőnye. Két kilométert követően Betlehem a második pozícióban úszott, míg Rasovszky a nyolcadik helyen haladt.

Rasovszky Kristófot (középen) kísérik, aki a férfi nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyén féltávnál feladta a versenyt a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Négy kilométerig mindkét magyar versenyző a legjobb tízben volt, ám aztán

Rasovszky egyre jobban hátrébb csúszott, a fél távhoz közeledve visszaesett a 17. pozícióba, majd nem sokkal később a táv olimpiai ezüstérmese feladta a versenyt, és az orvosi szobába vezették.

„Egyelőre nem tudjuk mi történt, a doktornővel és Kristóffal is beszélnem kell, amennyiben beszédképes. Nem volt még ilyen, tíz kilométeren eddig még nem adtunk fel versenyt” – nyilatkozta Szokolai László, Rasovszky Kristóf edzője az M4 Sportnak kevéssel az eset után.

Gellért Gábor szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, hogy Rasovszkyt a küzdelem hevében megrúgták, ennek következtében nehezen kapott levegőt, ezért nem tudta folytatni a viadalt. Rasovszkyt az orvosi szobába kísérték.

Másfél kilométer volt hátra, amikor Betlehem az ötödik helyen tartózkodott. Majd hatalmas hajrában az első négy elhúzott, viszont Betlehem tartotta az ötödik helyét leszakdva az élbolytól, viszont mögötte is nagy hátrányban haladtak a riválisok.

Majd a két talján úszó, Gregorio Paltrinieri és Domenico Acerenza meglépett, és végül kettős olasz győzelem született. Paltrinieri nyert, így a medencés 1500 méteres gyorsúszásban aratott diadala után megszerezte az aranyérmet 10 kilométeren, emellett begyűjtött egy ezüst- és egy bronzérmet is nyílt vízi úszásban a Lupa-tavon. Acerenza az ezüstéremnek örülhetett, míg az 5 kilométeres táv győztese, Florian Wellbrock célfotóval harmadik lett.

Betlehem pedig a nagyon értékes ötödik helyen végzett, ezzel a 18 éves magyar sportoló berobbant a világ élvonalába a felnőttek között nyílt vízi úszásban.

Többek között az ukrán világklasszist, Mihajlo Romancsukot utasította maga mögé.

Betlehem Dávid a rajt előtt a férfi nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

„Nem panaszkodhatok, nagyon jó verseny volt. Örülök, hogy már az elején ki tudtam lőni. Meg is kértem az ausztrál srácot mellettem, hogy cseréljünk helyet, mert éreztem, hogy ki kell lőnöm. Végig ott tudtam lenni a legelején. Az első három körben szerintem még az első hely körül is voltam. A lassú úszás is nagyon fájt, nagyon éreztem a tüdőmet, hogy ez nagyon hosszú lesz. Egy kicsi tüske van bennem, mert az utolsó körben tizenöt másodperccel előbb kellett volna kapcsolnom, mert láttam, hogy szöknek el a többiek. A mellettem lévők, Romancsukék nem tudták tartani a lépést, így ott picit beragadtam, és kaptam egy öt-hat méteres hátrányt, amit próbáltam gyorsan ledolgozni, azonban már nem tudtam utolérni a négyfős élbolyt” – értékelt Betlehem az M4 Sportnak.

„A végén már imádkoztam, hogy nehogy valaki megfogja a lábamat, mert ott már maximálisan úsztam, ami a csövön kifér, és ha ott valaki megfogta volna a lábam, akkor azonnal kiszálltam volna. Az nagyon rossz volt, de szerencsére bírtam, és meglett az ötödik hely. A frissítések nagyon jól sikerültek, nem lett belőle hátrányom egyszer sem.

– mondta Betlehem, aki újoncként a legjobb magyarként végzett a férfi 5 és 10 kilométeren egyaránt a hazai rendezésű világbajnokságon.

„Remek volt ez a világbajnokság, jó emlékeim vannak. Főleg, hogy a helyszínen szurkolt az egész családom és mindenki, aki fontos nekem. Több órát utaztak a szeretteim, így a mamámék, csak azért, hogy engem láthassanak élőben. Ez nagyon csodás. Örülök, hogy itt lehettem az első világbajnokságomon” – árulta el Betlehem.

 

Nyitókép: A 18 éves Betlehem Dávid elképesztő teljesítménnyel az ötödik helyen végzett a férfi nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2022. június 30. 16:33
Élőben néztem, nagyon szurkoltam Dávidnak!! Gratulálok a szimpatikus fiatalembernek!!! :D:D
Timchoka
2022. június 30. 16:33
Nagy úszás volt, hatalmas ez a fiú, csak így tovább! Kristófnak jobbulást, sok erőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!