Pazar párosításokkal, csomó magyarral, Nadallal és Djokoviccsal indul Wimbledon

2022. június 27. 05:57

Ma, magyar idő szerint délben elrajtol a wimbledoni teniszbajnokság. Minden sportév legfennköltebb eseménye ezúttal, meglehetősen karakteridegenül, a legtöbb port kavaró is. Összeszedtük a tudnivalókat.

2022. június 27. 05:57
null
Balázs Boldizsár
  • Nem engedik elindulni az oroszokat. Ezt hónapok óta tudható, lehetett azonban reménykedni – amellett, hogy Putyinék befejezik az öldöklést – valamiféle kompromisszumban. Mert a mostani helyzet senkinek sem jó. Az orosz és fehérorosz játékosok nem csinálhatják, amit szeretnek és a munkájuk; Wimbledon a férfi világelső, Medvegyev nélkül marad; a résztvevő játékosok pedig világranglista-pontok nélkül. Ez utóbbinak egyik legnagyobb kárvallottja Fucsovics Márton, akinek élete eredménye, a tavalyi negyeddöntője kimagaslóan nagy hányadát teszi ki a pontjainak, és azokat nem nyílik esélye megvédeni, így nagyon hátra fog majd csúszni, akár százon kívülre is.
  • Az urak háromszoros címvédője, Novak Djokovic idén is a legnagyobb esélyes. Lassan wimbledoni szokása szerint kimondottan könnyű sorsolást kapott, az első körökben nem akad össze egyik kiemeletlen füvespályás specialistával sen, aki meglepheti. (Nem mintha a specialisták jobbak lennének nála a legősibb borításon, csak sokkal rosszabbak a többin.) Továbbra is ő érzi leginkább a füvet a világ legjobbjai közül; a jelenleg hatszoros bajnok amíg indul, talán mindig a topfavorit lesz.
  • Rafael Nadalt az idei Grand Slameken nem nagyon zavarták az előzetes esélyek. Az Ausztrál Open előtt alig jött szóba a neve, akkor is inkább megszokásból, mégis megnyerte örökrekorder 21. Grand Slam címét. A Roland Garros előtt egy hármas élfavorit-csoportban a harmadikként tartották számon. Az eredmény: 14. Roland Garros-cím, 22. Grand Slam. Ezúttal szinte csak róla lehet elgondolni, hogy megveri Djokovicot, ezzel automatikusan a második számú esélyes. A legutóbbi két indulása alkalmával csak a rekordbajnok Federer és a majdani rekordbajnoknak ígérkező Djokovic verték meg, életük közel legjobb füvespályás játékával – amilyen szinten idén még nem járt senki...
  • A hölgyeknél a címvédő Ash Barty időközben visszavonult. A legnagyobb esélyes így a 35 meccse és 6 tornája veretlen lengyel, Iga Świątek. A salak a kisujjában van, lehengerlő fölénnyel nyerte meg a Roland Garrost, viszont a fűről, erről a különleges borításról még tanulnia kell saját bevallása szerint. Ami nem nagy akadály: nehéz lenne nála fogékonyabb és értelmesebb sportolót mondani most a bolygóról.
A képen: Fucsovics Márton a szerb Novak Djokovic ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében Londonban 2021. július 7-én. MTI/EPA/Neil Hall
A képen: Fucsovics Márton a szerb Novak Djokovic ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében Londonban 2021. július 7-én. MTI/EPA/Neil Hall
  • Öt magyar játszhat a főtáblán. A tavalyi negyeddöntős Fucsovics Márton mellett az uraknál Balázs Attila, köszönhetően védett ranglistájának (a sérülésből visszatérő játékosok bizonyos számú tornára úgy nevezhetnek, mintha a ranglistájuk azonos lenne azzal, amivel megsérültek). A hölgyeknél a három top100-asunk, Bondár Anna, Gálfi Dalma és Udvardy Panna mutatkoznak be ott, ahová minden teniszező vágyik.
  • A sorsolás a legszerencsébben az előző héten tornagyőztes Gálfinak alakult, ő egy nála hátrébb rangsorolttal, a százon kívüli ausztrál Maddison Inglisszel kezd. A többiek mind magasabban rangsorolttal találkoznak az első fordulóban. Fucsovics a világ egyik legnagyobb szervájával és legfantáziadúsabb játékéval – mindkettő igencsak fű-barát elem–, a kazah Alekszander Bublikkal. Balázs Attila egy korábbi wimbledoni elődöntőssel, Roberto Bautista Aguttal. Bondár Anna a kiemelt, ukrán Anhelina Kalinyinával. Udvardy Panna pedig szintén egy korábbi Grand Slam-elődöntőssel (2021, Roland Garros), a szlovén Tamara Zidanšekkel.
  • Az idei évvel törlik azt a hagyományt, hogy a bajnokság közepén található vasárnapon nincs játék; pihenéssel az Urat dicséri a mezőny. A Tűzszekerek c. film megtekintése ehelyütt ajánlott.
  • Az első forduló slágermeccsei: Jannik Sinner – Stan Wawrinka (hétfő 4 óra körül), Felix Auger-Aliassime – Maxime Cressy (kedd), Lorenzo Musetti – Taylor Fritz (kedd), valamint Qinwen Zheng – Sloane Stephens (kedd), Simona Halep – Karolina Muchova (kedd).
  • A tornát az Eurosport 2 élőben közvetíti. Az eurosport applikációiban az első perctől az utolsóig minden pálya figyelemmel követhető, az érdekesebbek magyar kommentárral, egy szendvics áráért.

Nyitókép: A világ tenisz-szívcsakrája madártávlatból. Fotó: Adam Woolfitt / Robert Harding Heritage via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brüsszelidemokrata
2022. július 10. 14:04
Senkinek nem fognak hiányozni az oroszok
syphax
2022. június 28. 16:51
Shapovalov KANADAI, Szasa Zverev NÉMET szinekben indulhatna, ha nem lennének sérültek. De Györe László szerb, Kontha Johanna angol szinekben indul is! Ám igenis hiányzik--NAGYON HIÁNYZIK(!)-- az orosz világelső Medvegyev, az ugyancsak magasan jegyzertt Andrej Rubljov, vagy éppen Karen Hacsanov.
kambala
2022. június 27. 14:17
Shapovalov is indul, Zverev is indulhatna ha nem lenne sérült..
Gentry69
2022. június 27. 14:16
MAGYAR CSATORNA KÖZVETÍTI? A KIZÁRÓLAGOS JOG AZ ESPN-É. BOCS, MÁR MEGY AZ EUROSPORT 2-ŐN
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!