Fucsovics végre újra füvön, egyből sikerek: nagy skalp és negyeddöntő Stuttgartban

2022. június 09. 17:01

Fucsovics Márton három szettben verte a harmadik kiemelt lengyel Hubert Hurkaczot a Stuttgartban rendezett ATP 250-es füves pályás tenisztornán. Ezzel negyeddöntőbe jutott, február óta először.

2022. június 09. 17:01
null
Balázs Boldizsár

A tavalyi, karriercsúcsot jelentő wimbledoni negyeddöntő után ismét füvön teniszezik Fucsovics Marci. A korábbi junior wimbledoni bajnok rögtön olyan sikert is ért el, amely megindíthatja a szezon megmentése felé: mai skalpja a stuttgarti ATP 250-es torna második fordulójában a harmadik kiemelt lengyel, Hubert Hurkacz volt.

A találkozót Fucsovics brékkel kezdte, ami különösen értékes azon a borításon, ahol a legtöbbet éri a szerva és egy olyan, 196 centis ellenféllel szemben, akinek a szervája a legjobbak közé tartozik a világon. Az előnyt nemsoká visszaadta, de az első szett utolsó fogadógémét meg tudta nyerni, semmire, így 7-5-ös előnybe került. A második szett elején Marci 0-40-ről megfordította az adogatását, több bréklabda nem is volt a játszmában, a szoros tiebréket 9-7-re nyerte Hurkacz.

A kierőszakolt harmadik szett közepén Fucsovics brékelt, a következő adogatógémét, 4-2-nél simán nyerte, majd amikor 5-3-nál a meccsért adogatott, 40-15-ről még nem tudta befejezni, de bréklabdához nem engedve az ellenfelet a harmadik meccslabdáját már megcsinálta.

A győzelem önmagában álló értékét az ellenfél adja. Hurkacz tavaly közvetlenül azután sétált fel a wimbledoni centerpályára negyeddöntőzni, hogy Fucsovics kikapott a magáén Djokovictól. A lengyel viszont nem csak tisztesen helytállt, hanem egyenesen megverte a füves pályás tenisz Djokovic melletti másik legnagyobb tudorát, Roger Federert. A rekordbajnok Federer nem volt teljesen önmaga, különösen az utolsó, 6-0-ra bukott játszmában, de akkor is:

Hurkacz az első ember volt tizenkilenc év után, aki három szettben verte Wimbeldonban Federert, a torna és a fű történelmileg legnagyobbját.

Még fontosabbnak kezd tűnni a győzelem, ha hozzávesszük, hogy Fucsovics február óta nem nyert két meccset egymás után főtáblán. Máig. Sőt, azután, hogy tavaly Wimbledonban a legjobb nyolc közé jutott, egy év alatt mindössze negyedszer játszhat majd ismét negyeddöntőt holnap. Jó eséllyel a fű jelentheti a gyógyírt Marci szezonjára. Különösen, ha úgy adogat, ahogy ma, mikor több ászt ütött, mint a tíz centivel magasabb ellenfél.

Rettenetes pech, hogy pont a fű (és en bloc a tenisz) központi versenye, Wimbledon nem oszt idén pontokat a világranglistára. 

Hogy a mindenáron mindent ütő grúz Nikoloz Baszilasvili, vagy a wimbledoni bajnoki címre simán predesztináló tehetségét eltékozló ausztrál Nick Kyrgios lesz-e Marci negyeddöntős ellenfele holnap, az a következő pár órában derül ki.

Nyitókép: Fucsovics Márton tavaly Wimbledonban, miután legyőzte Andrej Rubljovot és bejutott a negyeddöntőbe. Fotó: Adrian Dennis / AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!