Csodás magyar sikerek párosban a műkorcsolya Eb-n, az oroszok ismét taroltak a kontinensen

2022. január 15. 19:36

A Chtchetinina Ioulia - Magyar Márk duó a hatodik, az újonc Pavlova Maria és Nagy Balázs pedig a 11. helyen zárt. Összefoglaló a kontinensviadal versenyeiről, vasárnapra már csak a gála marad.

2022. január 15. 19:36
null
Csisztu Zsuzsa

A pekingi olimpiára készülő Chtchetinina Ioulia – Magyar Márk duó a hatodik lett párosban

Hármas orosz siker született párosban a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon, győzött a világbajnoki címvédő Anasztaszija Misina – Alekszander Galljamov kettős, míg a pekingi olimpiára készülő Chtchetinina Ioulia – Magyar Márk duó a hatodik, az újonc Pavlova Maria és Nagy Balázs pedig a 11. helyen zárt.

A szerdai rövidprogramban 21-en indultak, és a legjobb 16 futhatott csütörtökön kűrt. Chtchetinináék a hetedik, Pavlováék a 11. helyről várták a folytatást, melyben kiderült, hogy csak előbbiek tudtak javítani pozíciójukon.

A magyar bajnok Chtchetinina - Magyar kettős - amely a 2020-as Eb-n tizedik, a tavalyi világbajnokságon pedig a 14. volt - a Por a szélben (Dust in the wind) című dalra futott. Az előadás jól sikerült, egyetlen komoly, pontlevonással járó rontás volt, amikor a tripla toeloopnál Chtchetinina elesett. A szerdai rövidprogramban ugyanekkor Magyar esett el.

A magyarok a 171,03-as pontszámuknál a szezonban már értek el jobbat: november 27-én 175,80-at kaptak a Szocsiban rendezett Grand Prix-viadalon.

A tavaly májusban összeállt Pavlova és Nagy idénybeli legjobb pontszámukat (161,32) produkálták

annak ellenére, hogy több kisebb rontásuk volt. Kétszer a háromfordulatos kidobásoknál tenyerelt le Pavlova, és a páros ugrások sem mentek mindig összhangban.

Maria Pavlova és Nagy Balázs remek kűrt futott az Eb-n, eddig legjobb pontszámukat érték el.

Az első három helyért oroszok versenyeztek. A világbajnok Misina, Galljamov kettősnek a szezonbeli legjobbja (239,82 pont) kellett az Európa-bajnoki aranyhoz.

A képen: A világbajnoki címvédő orosz Anasztaszija Misina és Alekszandr Galljamov a kűrjét mutatja be a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon, a párosok versenyében 2022. január 13-án. Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins
A képen: A világbajnoki címvédő orosz Anasztaszija Misina és Alekszandr Galljamov a kűrjét mutatja be a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon, a párosok versenyében 2022. január 13-án. Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

A második helyen a kétszeres Európa-bajnok (2017, 2018), vb-negyedik Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov páros végzett 236,43-mal, míg a 2020-as Európa-bajnok, tavalyi vb-harmadik Alekszandra Bojkova, Dmitrij Kozlovszkij duó lett a harmadik 227,23-mal.

Páros műkorcsolyázás:

1.Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov (Oroszorzság) 239,82 pont

2. Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov (Oroszország) 236,43

3. Alekszandra Bojkova, Dmitrij Kozlovszkij (Oroszország) 227,23

...6. Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk 171,03

...11. Pavlova Maria, Nagy Balázs 161,32

Jégtáncban lírai kűrjükkel lenyűgözték a zsűrit, Eb-arannyal utaznak az olimpiára Sinisináék

Az Ignateva Mariia, Danijil Leonyidovics Szemko magyar jégtáncos pár újoncként 19. helyen zárta a pénteki ritmustáncot, így a legjobb húsz között szombaton a kűrjét is bemutathatta a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon. A mai kűrben szereplő nemrég összeállt magyar páros két ellenfelét, a svájci és az észt duót előzte meg. A szabadkorcsolyázásban a 18. eredményt érte el, ezzel sikerült összességében egyet előre lépnie.

Győzött az oroszok világbajnoki és Eb-címvédője, a Victoria Sinitsina, Nikita Katsalapov páros. A második helyre a szintén orosz Alexandra Stepanova és Ivan Bukin került, harmadikként pedig a Charlene Guignard, Marco Fabbri olasz kettős végzett.

Végeredmény, Európa-bajnokság, jégtánc:

1. Victoria Sinitsina, Nikita Katsalapov (Oroszország) 217,96 pont

2. Alexandra Stepanova, Ivan Bukin (Oroszország) 213,20

3. Charlene Guignard, Marco Fabbri (Olaszország) 207,97

...18. Ignateva Mariia, Danijil Leonyidovics Szemko 150,83

 

Mark Kondratyjuk nyerte a férfiak versenyét pénteken a tallinni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon

A szerdai rövidprogram után úgy tűnt, hogy akár a dobogó mindhárom fokára orosz versenyző állhat, mert bár a triót kevesebb, mint egy pont választotta el egymástól, a többi rivális jócskán lemaradva követte őket.

A kűr aztán felborított mindent, mert a fordított sorrendben jégre lépő indulók közül a rövidprogram után harmadik Jevgenyij Szemenyenko nagyon elrontotta a szabadkorcsolyázását, így nem tudta átvenni a vezetést sem, az olasz Daniel Grassl érme már biztos volt.

Az első kontinensviadalán szereplő Mark Kondratyjuk azonban nem hibázott, így nagy teher hárult az éllovas Andrej Mozaljovra, aki ezt nem bírta el.

Ő is sokat rontott, ezért a kűrben csak a hatodik legmagasabb pontszámot kapta, amivel a negyedik helyre csúszott vissza. A bronzérem nagy meglepetésre a lett Deniss Vasiljevsé lett, aki 2018-ban egyszer már közel volt a dobogóhoz, de akkor éppen lecsúszott róla.

A mezőny magyar indulója, Csernoch András 32. lett a rövidprogramban, így a legjobb 24-et felvonultató kűrben már nem lépett jégre.

Eredmények:

férfiak, Európa-bajnok:

Mark Kondratyjuk (Oroszország) 286,56 pont

2. Daniel Grassl (Olaszország) 274,48

3. Deniss Vasiljevs (Lettország) 272,08

Az újonc magyar Schermann Regina kűrben is indulhatott

A nők egyéni műkorcsolya versenyében a rövidprogram után az orosz Kamila Valijeva 90,45 ponttal várja a szombat esti folytatást, míg a második helyen a belga  Loena Hendrickx 76,25 pontot futott és a szintén orosz Alekszandra Truszova  75,13-el szintén az utolsó csoportban fut majd. Schermann Regina 54,43 a 22-ként jutott be a szabadprogram futására, aki azóta már le is versenyzett és harmadikként futott a kűrben a Scherloch Holmes című filmzenére. A tizenhét éves műkorcsolyázónő 78,99 pontott kapott a kűrjére és összesen 133,42 századdal a 23. helyen zárt.

Kamila Valijeva Európa élén a nők versenyében

A nők versenye végül hármas orosz sikert hozott, az esése lennére is messze a vetélytársai fölé magasodó tizenötéves Valijeva fölénye megkérdőjelezhetetlen volt. A négy és háromfordulatos toeloopokat kombinációban is könnyedén szóró Kamila Valijeva több mint húsz pontos előnnyel végzett az élen honfitársai, Anna Scserbakova és Alexandra Truszova előtt.

 

A képen: Kamila Valijeva a rövidprogram során, de a kűrben is tarolt. Fotó: ALEXANDER VILF / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
A képen: Kamila Valijeva a rövidprogram során, de a kűrben is tarolt. Fotó: ALEXANDER VILF / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

 

A nyitóképen: Ioulia Chtchetinina és Magyar Márk mutatja be páros rövidprogramját a Tallinnban rendezett műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon 2022. január 12-én. Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2022. január 23. 18:57
Hol szedték össze ezt a Chtchetinina Ioulia nevet? Az orosz eredeti szerint Scsetyinyina Julija. Ha már orosz eredetű, miért angol zagyvalékot használunk eredeti neve helyett? Állítólag már Svajcot is képviselte...
Istók3
2022. január 23. 18:57
A fiatal újságírók már nem tanultak oroszul. Ezért ők az angol átiratot írják át magyarra. De nem fonetikusan, hanem betű szerint. Elég nagy baj.
Istók3
2022. január 17. 13:33
Annak a Kamilának lehetetlenül hosszú lábai vannak. El tudnám képzelni, ahogy a füleimet simogatják. :)
darázs
2022. január 17. 13:31
mi, veletek internácikkal szemben nem akarunk áriák lenni ezért örömmel fogadunk minden idegent aki elfogadja a szabályainkat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!