Idén már három magyar sportoló doppingmintája lett pozitív

2020. április 19. 09:37

Pénteken került nyilvánosságra, hogy pozitív lett a doppingtesztje egy magyar vízilabdázónak, aki nem tagja a válogatottnak.

2020. április 19. 09:37

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjének tájékoztatása szerint idén már három magyar sportoló doppingmintája bizonyult pozitívnak.

Tiszeker Ágnes az M4 Sportnak elmondta, mindegyik pozitív mintavétel március 11-e előtt történt, mindhárom esetben még zajlik az eljárás, mivel a koronavírus-járvány miatt jelenleg a meghallgatásokat is csak online lehet megszervezni. Pénteken került nyilvánosságra, hogy pozitív lett a doppingtesztje egy magyar vízilabdázónak, aki nem tagja a válogatottnak. Az érintett pólós nevét nem hozzák nyilvánosságra, mivel még a meghallgatása sem történt meg.

Egyelőre egy pozitív A mintáról beszélünk, azt sem tudjuk, hogy kéri-e a B mintát” – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

A MACS vezetője hozzátette, a vízilabda nem tartozik a doppingérzékeny sportágak közé, csapatsportágban jellemzően valamilyen kábítószer használatát szokták kimutatni a pozitív tesztek, amelyet nem a sportteljesítménnyel összefüggésben vett magához a vétkes. Amennyiben a sportoló bizonyítani tudja, hogy nem a sportteljesítményével összefüggésben használta az enyhébb kategóriába tartozó tiltott szert, akkor lehet enyhíteni a büntetésen.

Ha mondjuk marihuánát fogyasztott, ami elég gyakran előforduló tiltott szer, akkor a doppingvétséget megállapítják, valamilyen büntetést ki is szabnak, de közel sem négy évről beszélünk, akár egy év alatti büntetéssel is meg lehet úszni” – tette hozzá. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy bár a kokaint is inkább stresszoldásra, nem pedig teljesítményfokozásra használják egyes sportolók, ez a szer a „nagyágyúk” közé tartozik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján, azaz négyéves eltiltás az alapbüntetés.

A három idei pozitív mintával kapcsolatban a MACS első embere kijelentette, azok egyedi esetek, nincs szervezeti összefüggés közöttük. „A mintavételkor még úgy volt, hogy lesz olimpia nyáron. Ilyenkor sokkal nagyobb a csábítás, van, aki elkeseredik, van, aki mindenáron formát akar időzíteni, sok oka lehet annak, hogy valaki tiltott szerhez nyúl” – jelentette ki Tiszeker Ágnes.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2020. április 19. 19:06
Nagy örömömre szolgálna, ha azt olvasnám, hogy a Macs- átmenetileg- a járvánnyal foglalkozna és nem azzal amivel eddig. Az emberek nagy többsége mást kénytelen csinálni, Ők miért nem választják a hasznos munkát! Vagy nem orvosok?
A teremburáját
2020. április 19. 18:27
Szokásosan álszent módon felhozzák, hogy ők csak a sport erkölcsi színvonalát s végső soron a sportolók egészségét védik. Igaz, csak hát a sportoló egészsége főleg a sérülések miatt károsodik (sokszor véglegesen) mind a felkészülések, mind a versenyzés alatt. Az utóbbi idényekben pl. a kézilabdapályák egy bizonyos típusú műanyag borítás kötelező tétele miatt aggasztóan megnőtt a térd szalagjainak a szakadása rengeteg sportolónál, akik emiatt akár évre-félévre is kimaradtak. Ahogy az új borítású tenisz és atlétika pályákon is. Mig parketten, salakon folytak a versenyek, alig emlékszem (pedig több mint félévszázada követem figyelemmel a sportot - sportolóként, bíróként, nézőként) ilyen sérülésekre.(mivel keményebb volt a felület az esések zúzódásokkal járhattak, de azok napok alatt gyógyultak!). Csak hát ma a pénz beszél és a széplelkek behódolnak neki!
A teremburáját
2020. április 19. 18:12
Az egész doppinghisztinek egyetlen haszonérdekeltje van s ez a WADA és országos fiókjai! A doppingszer lista készitői egyrészt nem veszik figyelembe azt, hogy egyetlen sportoló , sőt sportorvos sem biokémikus s pláne hogy senki sem vizsgáltat be minden ételt, ételkiegészitőt, kozmetikumot, főleg ha vendéglőben vagy hasonló helyen is szokott ételt/italt fogyasztani. Másrészt, azt sem, hogy az illető szer és annak mekkora mennyisége lehet pozítiv hatással az illető sportágban a sportolók teljesítményére. Mint Tiszekerné is kijelenti, hogy a csapatsportokban (amelyek ugyebár labdával történnek) a doppingnak minimális hatása lehet a teljesítményre, mivel ezek nem elsősorban az erőre sem a koncentráltságra épülnek, hanem a technikai/taktikai felkészültségre. Ezeknél az alapozási időben történik meg a felkészités az állóképességre, mivel a sürü versenynaptár miatt időközben már nincs idő. Ezért is a bajnokságok vége fele már teljesen kifacsartak, fáradtak a sportolók. Ergo, nem lehet azonos mérvével mérni őket és az egyéni sportágakat űzőket, akik kevés kivétellel nem folyamatosan versenyeznek , hanem főleg pár jelentős versenyre készülnek fel (kivétel van, pl. egyes úszók, atléták, teniszezők, mint pl. Hosszú is), ritka pl. az a kerékpáros aki az évi mind három nagy körversenyen részt vesz, a legjobbak még kettőn sem! S az sem normális aki azt eltudja képzelni, hogy pl. ezeknél, ahol heti eg szabadnappal s a többieken napi kb. 200 vagy még több kilométert letekernek, s közben több I-III kategóriás hegyet megmásznak 30-40 km/óra átlagsebességgel három héten át, azt egyszerű étrenddel, serkentők és erősítők nélkül meg lehet tenni! Próbálják már ki csak egy napra a WADA korifeusai! Nézzék már meg régi újságokban/jegyzőkönyvekben kerékpározás őskorszakában , mikor tényleg nem igen volt doppingszer amit laboratóriumokban állítottak volna elő, hogyan teljesítetek az akkori győztesek, helyezettek? Hozzájuk képest a mai kullogók is ászok, na de azóta ennyit nem fejlődött az emberi képesség, viszont annál inkább a biokémia! S ha ez van, akkor fogják be a pofájukat mind azok akik a doppingüldözésből élnek s nem is rosszul! S ha már annyira erkölcsösek, akkor tegyenek minden teljesitményfokozót a listára, vagy mindhez tegyék lehetővé az összes sportoló hozzájutását!
még fokozza
2020. április 19. 13:28
A sportolók szégyent hoznak az országra és betegségeket terjesztenek. Undorító ahogy élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!