11 kilométer kerékpárút épül Nyírmeggyes és Nyírbátor között

2012. október 09. 09:41

Csaknem félmilliárd forintért az Európai Unió támogatásával épít 11 kilométernyi, kétszer egysávos kerékpárutat Nyírmeggyes és Nyírbátor között négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települési önkormányzat.

2012. október 09. 09:41

Az egyik érintett helyhatóság, Nyírcsászári polgármestere, Zichar János elmondta: a hodászi, a nyírbátori, a nyírcsászári és a nyírmeggyesi önkormányzat konzorciumot létrehozva pályázott a kerékpárút megépítésére. A több mint 483 millió forintból megvalósuló beruházáshoz 481 millió forint uniós támogatást nyertek az önkormányzatok, amelyeknek mindössze 2,7 millió forint saját forrást kell biztosítaniuk a fejlesztéshez. A csaknem 11 kilométer hosszú, kétszer egysávos kerékpárút építése jövőre kezdődik, és még 2013-ban át is adják a forgalomnak.

Zichar János tájékoztatása szerint a négy önkormányzat a 2,7 milliós önerőt területarányosan, a kerékpárút településeket érintő hosszúsága alapján osztotta fel egymás között. A polgármester kiemelte: a bicikliút megépítése rendkívüli fontosságú Nyírbátor környékén, hiszen – az érintett négy települést is összekötő – 471-es számú, Debrecen-Mátészalka közötti főút a jelentős forgalma miatt nagyon balesetveszélyes. A négy településről sokan járnak dolgozni kerékpárral Nyírbátorba, a város ipari parkjában lévő gyárakba, nekik jelent majd biztonságot a megépülő kerékpárút – hangsúlyozta a 1230 lakosú Nyírcsászári polgármestere.

A Nyírmeggyes és Nyírbátor közötti kerékpárút – az önkormányzati vezető elmondása szerint – része lesz a Debrecentől Fehérgyarmatig kialakítandó bicikliút-hálózatnak. A kerékpárút többi részét is pályázati támogatással tervezik megépíteni az érintett Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok. A Nyírmeggyes-Nyírbátor közötti útrész mellett ugyancsak előrehaladott a Nyírbogát-Nyírbátor és a Nyírmeggyes-Mátészalka közötti kerékpárút megvalósítása is. A Debrecen és Fehérgyarmat közötti kerékpárút létrehozásától az idegenforgalom fellendülését is várják a térség önkormányzatai, mivel a tervezett útvonal mentén sok kirándulóhely található a Hajdúságban, a Nyírségben és Szatmárban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!