Jól alakul a munkaerőpiac

2023. május 26. 13:09

A KSH friss adatai alapján a foglalkoztatási szint a járvány előttinél is magasabban áll, míg a munkanélküliségi ráta ismét 4 százalék alá csökkent. A jövő a gazdasági helyzet alakulásától függ.

2023. május 26. 13:09
null

 Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

Áprilisban a munkaerőpiac pozitív trendeket mutatott: a foglalkoztatottság 4,7 millió fő felett állt, meghaladva a járvány előtti szintet, és a munkanélküliségi ráta is 4 százalék alá süllyedt.

A foglalkoztatás éves szinten 14 ezer fővel nőtt, a rendelkezésre álló munkaerő és a keresleti oldal korlátai miatt azonban a további növekedés korlátokba ütközhet.

 A cégek megtartják a munkaerőt a gazdasági kihívások ellenére is, mivel új munkaerő felvétele bizonytalan lehet.

A gazdasági fellendülés és a nagyberuházások hatására a munkaerőhiány inkább növekedhet, tehát a munkaerőpiac feszes marad - írja a Makronóm.eu.

A foglalkoztatás 17 ezer fővel bővült az elsődleges munkaerőpiacon, a külföldön dolgozók száma 6 ezerrel, míg a közfoglalkoztatottaké 9 ezerrel csökkent. A külföldi munkavállalók száma növekedésnek indult a járvány után, de azóta stagnálás tapasztalható.

A jövőre nézve, ha a gazdasági bővülés folytatódik, nem várható a munkaerőpiaci helyzet romlása, bár egyes ágazatokban a kereslet csökkenése a foglalkoztatásban is érezhető lehet majd.

Forrás: KSH 2023.05.26.

A KSH adatai részletesen

Az áprilisi foglalkoztatottsági adatok jónak bizonyultak a kihívások ellenére. A foglalkoztatottak átlagos száma 4,710 millió fő volt, 29 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az idősebb korosztály (55-64 éves) foglalkoztatási rátája 3,5 százalékponttal, 68,3 százalékra nőtt. A fiatalok (15-24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 272 ezer fő volt.

A munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt 2023 áprilisában. A 15–74 éves munkanélküliek száma 27 ezer fővel, 197 ezerre nőtt. A fiatalok körében magasabb volt a munkanélküliségi ráta, 11,1 százalék.

Az álláskeresés átlagos hossza 9,4 hónap volt, a munkanélküliek 33,8 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Forrás: KSH 2023.05.25.

Nyitókép: 123rf.hu

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2023. május 27. 15:00
"van egy másik tényező, amiről ritkán esik szó, pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb a munkanélküli. Ez pedig a szomorú demográfiai helyzet" https://kiszamolo.hu/mikor-fog-noni-a-munkanelkuliseg/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!