Van még erő az építőiparban, nem apad el a kereslet

2023. január 02. 06:32

Hónapok óta kicsit nehezebb a magyar építőipar helyzete, ám kifejezetten pozitív adat is bőven akad, például a megrendelésállomány, illetve a magasépítés terén.

2023. január 02. 06:32
null

Némiképp csökkent az építőipari termelés az óév több hónapjában – írtuk még decemberben a KSH adatai alapján. Az eszelős építőanyagárak és a kormányzati megrendeléseknél tapasztalható csökkentés miatt – a korábbi szárnyalás után – csak idő kérdése volt egy gyengébb adat. A kérdés, hogy vajon mindez egy rövidebb gyengélkedő szakasz kezdetét jelenti, vagy vége az aranykornak, és jöhet egy 2008-ashoz hasonló mélyrepülés – tettük fel a kérdést.  Ez pedig ma is aktuális, ugyanis szerencsére az építőipar azóta sem omlott össze, sőt kifejezetten jól tartja magát. 

Pedig már szeptemberben némiképp visszaestek a megrendelések, és az is valószínűsíthető, hogy a lakossági megrendelések az új esztendőben is mérséklődnek majd. A háztartások hamarosan a finanszírozási lehetőségeik végéhez érnek, a megnövekedett árakat önerőből már lehetetlen kigazdálkodni, miközben a hitelkörnyezet folyamatosan romlik. Szerencsére ugyanakkor a kormányzati lakástámogatások legnagyobb része megmarad.

Visszavett az állam, nem elég a lakosság tartaléka

Természetesen  benne van a levegőben, hogy némi csökkenés lesz az építőiparban 2023-ban, elsősorban azért, mert az energiaválság, illetve a háború, továbbá az elhibázott szankciós politika folyományaként számos állami nagyberuházást halasztottak későbbre a döntéshozók. Ám azt, hogy mekkora lesz a visszaesés mértéke, jelentősen befolyásolni fogja a lakosság lakásépítési és felújítási ambíciója is. Ezen a téren is elmondható, hogy idén van benne lendület, de a brutálisan növekvő alapanyagárak miatt közel sem biztos, hogy nem jutunk túl a csúcson, hiszen a nyár végétől igen látványosan felpörgő energetikai beruházások (például a nagyarányú háztartási napelemtelepítések, hőszivattyúk kiépítése) is lassulhatnak valamelyest 2023-ban.

Ezt erősítik a szakmai nyilatkozatok is: most elsősorban az energiamegtakarítást célzó felújítások, építkezések kerültek előtérbe, de télen az energia árváltozása is komoly hatással lehet a lakosság fizetőképes keresletére – húzta alá Koji László. Az ÉVOSZ elnöke úgy látja,

a lakásügy már most is elsősorban finanszírozási kérdés, mert az embereknél ott vannak a megtakarítások, amelyet éveken át gyűjtögettek arra, hogy egyszer azt felújításra, építkezésre költsék. 

A száguldó építőanyagárak miatt ugyanakkor ez közel sem minden esetben elég a kivitelezéshez, így maradna a hitel. Csakhogy a kamatkörnyezet is sokat változott az infláció miatt, és a hitelek terhe régen túl van már azon az 5-8 százalékos lélektani határon, amely fölött az átlagos építkező még könnyen megkockáztatja a hitelfelvételt.

 

Így viszont jó eséllyel a korábban lakáscélra gyűjtögetett összegek egy részének a lakosság más helyet talál, bizonytalan időre elhalasztva az építkezést. Így fennáll a veszélye, hogy az építőiparnak ez a szegmense visszaesik –  írtuk meg ősszel. 

Így láttuk a helyzetet őszi körképünkben

Noha tavasszal többször is elhangzott az a várakozás, hogy a visszafogott kormányzati megrendeléseket a piaci megrendelők pótolják majd, Koji László szerint ez csak részben történt meg, hiszen ahogy az a KSH második negyedéves beruházási jelentésében jól látszik, az építési célú beruházásoknál 4,5 százalékos a növekedés, de a kormányzati beruházások visszafogása ettől jóval magasabb. 

Lényeges, hogy néhány százalékos plusz-mínuszt az építőipar még kiegyensúlyozottan tud kezelni. Viszont, amennyiben az újévben 15-20 százalékkal kevesebb munkát kell elvégezni, akkor a cégek biztosan nem tudják megtartani a teljes dolgozói állományukat, amit egyébként nagy nehezen tudtak csak felfejleszteni – mondja az ÉVOSZ elnöke hozzátéve, a kivitelező cégeknél első körben a be sem tanított segédmunkásokat bocsátják el ilyen helyzetben. Ennél nehezebb a tervező cégek dolga, ugyanis ha egy jól képzett mérnöktől meg kell válniuk, később nagyon nehéz lesz pótolni. 

Ha ekkora vagy még nagyobb piacvesztés következik be, akkor a cégeknek már túlélési stratégiát kell életbeléptetni. Ilyennel csak a legnagyobb szereplők rendelkeznek, akik egyébként is elég tőkeerősek ahhoz, hogy egy-két rossz évet elviseljenek. A kis- és középvállalkozások viszont egyáltalán nem rendelkeznek ilyen stratégiával, ezért tartjuk fontosnak, hogy a magánberuházásokat, befektetéseket továbbra is ösztönözze a kormány – húzza alá Koji László.

Még bőven talpon van az építőipar

A szeptemberi növekedés után októberben úgy havi, mint éves alapon kismértékben 1,8, illetve 2,5 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye. 

 Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője szerint a mai adatok azt mutatják, hogy hazánkban az építőipari termelés egyelőre tetőzik, további növekedésre az energiaválság miatt rövid távon kevés a mozgástér.

Ugyanakkor – teszi hozzá Regős – a termelés kismértékű csökkenése még messze nem jelenti azt, hogy az ágazatot temetni kéne, hiszen a termelési volumen a 2015-ösnek több mint másfélszerese, azaz egy igen magas termelési szintről beszélhetünk. 

Sőt, a Makronóm Intézet pár héttel ezelőtti értékelése szerint, kedvező fordulat történt a rendelésállomány alakulásában: 

míg az elmúlt 4 hónapban az új rendelések volumene rendre mérséklődött éves összehasonlításban, októberben 21,5 százalékos növekedést mért a KSH, így a teljes rendelésállomány is kismértékben bővülni is tudott. 

Azaz, a következő időszak termelési szintjével kapcsolatos várakozások némileg javultak, egyelőre tehát nem látszik az, hogy az állami beruházások egy részének elhalasztása miatt az építőipari kereslet elapadna – vélte a minap Regős Gábor. Szerinte a december elején látott KSH-adatok alapján a IV. negyedévben az építőipar gazdasági hozzájárulása összességében várhatóan semleges lesz. 

(Fotó: MTI) 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2023. január 03. 10:06
Bakfitty ! É.-Koreának van IPARA,nekünk nincs mert még most is stadionokat építenek gyárak üzemek helyett.Nincs nehézipar,nincsenek élelmiszer feldolgozó üzemek,nincs semmi ami van az nem magyar tulajdon és nem fizetnek adót egy kanyit sem.TUDOD EZ AZ ORSZÁG EU-ból ÉS A BÉRTERHEKBŐL ÉL! Tudod itt még egy rajzszöget sem gyártanak.Képzeld el hogy egy manufaktúrális szinten gyártott magyar bringa 3xdrágább mint egy máshol gyártott sokszor jobb minőségű bringa.Nos kiveszi meg a magyar bringát ? AZ veszi meg akinek elment az esze!
Zsolt75
2023. január 02. 15:03
Nyáron vettem egy valag eurót. Ma is valamennyit, ugyan abban a bankban, 6 Ft- al olcsóbban.
Zsolt75
2023. január 02. 15:01
Ha meg épül egy magas, azabaaaj.
Turius
2023. január 02. 12:36
Megtakarítás 20% inflációnál? Minek gyűjtögetne valaki Ft-ot, amit percről percre nyomtatnak, úgy hogy a bank 0,1%-ot ad? Akinek megtakarítása van forintban ilyen környezetben, simán hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!