Vége a nyári-téli óráknak? Ezzel is energiát spórolnának…

2022. október 16. 19:28

A nyári időszámításon, mint az árammegtakarítás egyik módján gondolkodik Szerbia és Észak-Macedónia is.

2022. október 16. 19:28
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Szerbiai szakemberek szerint a nyári időszámítás kitolása az őszi és a téli hónapokra akár a villanyáram megtakarítása szempontjából is megfontolandó, hiszen a nappali fény melletti munkát jobban ki lehet így használni. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy a döntés előtt először meg kell vizsgálni, hogy a foglalkoztatottak legnagyobb hányada reggel hány órakor kezd el dolgozni.

Milan Banjac, a Belgrádi Gépészeti Kar professzora a szerbiai Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában rámutatott, a téli időszakban energiamegtakarítást lehetne elérni, ha

a közép-európai időzóna helyett Szerbia is csatlakozna a kelet-európai, a GMT+2 időzónához, amit Bulgária és Görögország is alkalmaz.

Mi van a tervek mögött?

Mint elmagyarázta, igaz a téli és a nyári időszámítást is annak idején az energiahatékonyság miatt, vagyis az energiamegtakarítás miatt vezették be, hogy a munkavégzés időszakát a nappali fény időszakához igazítsák, mégis Szerbia esetében, aki az időzóna szélén helyezkedik el, az időátállítás nem hozta meg a várt eredményeket. 

Szavai szerint Belgrádban és Párizsban jelenleg ugyanannyi az idő, ám a napfelkelte nem ugyanabban az időben van mindkét városban. Mint mondta,

amíg Párizsban 8 óra körül pirkad, Belgrádban 7 óra környékén.

Éppen ezért a szavai szerint nem lenne szabad Szerbiának a nyári időszámításról áttérni a téli időszámításra, a jelenlegi időszámítás sokkal jobban alkalmazkodik a polgárok munkaidejéhez.

Vagyis a téli időszámítással való átálláskor a jelenlegi 7 órás napfelkelte 6 órakor történne, és a naplemente a jelenlegi 17 óra helyett már 16 órakor következne be. Mint leszögezte sokkal jobban megfelelne Szerbiának, ha a Greenwich +2 időzónához csatlakozna, és a munkaidő kezdetét reggel 7 órára tennék. Ennek a döntésnek a hatása pedig már az energiamegtakarításban is megmutatkozna.

Ljubodrag Savić (Lyubodrág Szávity), a belgrádi Közgazdasági Kar professzora ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy egy ilyen döntés előtt először fel kell mérni, hogy a foglalkoztatottak többsége hány órakor kezd el dolgozni, vagyis mekkora azok aránya, akik 6 órától dolgoznak, és hányan vannak akik 7-8 órától. Ebben az esetben a termelésben dolgozók aránya és munkaideje adhatna elsősorban mérvadó választ. Rámutatott ugyanakkor, hogy még emellett is számos paramétert figyelembe kellene venni, már csak azért is, mert 

a nap hossza napról napra változik, így ezt havi lebontásban kellene vizsgálni, 

mégiscsak egy féléves periódusról van szó. Csak egy ilyen analízis után lehetne valós kimutatásokkal igazolni a villanyáram megtakarítását.

Észak-Macedónia azonban úgy tűnik határozottabb ebben a kérdésben, hiszen a macedón kormány úgy rendelkezett, a gazdasági minisztériuma fontolja meg annak lehetőségét, hogy október végén nem térnek át a téli időszámításra, ugyanis úgy ítélték meg, hogy a nyári időszámítás energiamegtakarításhoz vezethet. Az észak-macedóniai kormány ezen az ülésén több olyan válságkezelő intézkedésről is döntöttek, amelyek az energiaválság kezelésére vonatkoznak.

Az óraátállítás megszüntetésének kérdése nem új keletű, az Európai Bizottság 2018-ben már adott erre javaslatot, de még az EU-tagállamok egyike sem tudott döntést hozni.
Hiába az Európai Parlament néhány éve elfogadott döntése, hiába utasítja el az európai polgárok többsége, az óraátállítás továbbra is velünk maradt. A járvány alatt érhető módon más prioritások foglalkoztatták a döntéshozókat. A magyarok is már számtalanszor kinyilvánították, hogy többségük értelmetlen nyűgnek gondolja az óraátállítást. A magyar válaszadók kétharmada egyébként, ha választhatna, a nyári időszámítást választaná.

Hiába az Európai Parlament néhány éve elfogadott döntése, hiába utasítja el az európai polgárok többsége, az óraátállítás továbbra is velünk maradt. A járvány alatt érhető módon más prioritások foglalkoztatták a döntéshozókat. A magyarok is már számtalanszor kinyilvánították, hogy többségük értelmetlen nyűgnek gondolja az óraátállítást. A magyar válaszadók kétharmada egyébként, ha választhatna, a nyári időszámítást választaná.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. október 24. 00:18
Nincs "téli időszítás" - az a normális, eredeti. Csak nyári időszámítás van. Ha télre is azt vezetik be, akkor a tél nagy részében nemcsak fölkeléskor, de még munkába érkezéskor is sötét lesz. De jó lenne... Lesz?
luxusbatar
2022. október 18. 22:10
Mi kb. jó helyen vagyunk. A franciák és a spanyolok vannak rossz helyen.
Inez
2022. október 18. 22:09
Miért is? Hogy a strandról már sötétben botorkáljak haza? Vagy egy órával kevesebb időm van a kerti dolgokra? Elvégre télen mindegy, nem akkor kell füvet nyírni, vagy bármiféle kertészeti munkát végezni! JA!! NEM UTOLSÓ SORBAN, MAGYARORSZÁG NEM A JELENLEGI IDŐZÓNÁBA TARTOZIK! Minimum egy órával keletebbre, de inkább kettővel. Te, már sötétségben ücsörögsz otthon, míg a spanyolok még fürcsikéznek a tengerben. Tudom mit beszélek; éltem Algériában gyerekként. Szüleimmel este fél 10 után kezdtünk szedelődzködni a tengerparton. A hiba ott keresendő, hogy az egész egységes időzónát azért hozták létre Európában, anno, hogy átjárható legyen az országok közti hivatali és egyéb különféle termelési és stb egységei között. Ha, egy ember, mondjuk reggel nyolckor megkezdte a munkáját, akkor reggel nyolckor felhívhatta Európa másik felén lévő ügyintézőjét, mert már az is munkában volt. Este dettó, biztos volt benne, hogy még nem járt le a munka ideje. Az egész időzóna kiterjesztés innen indult, csak később jött a nyári-téli idő állítás. Szimplán, gazdasági érdekek miatt. Mielőtt bárki azt hinné, hogy ez az én összeesküvés elméletem, közlöm, hogy nem. Végig éltem az egész folyamatot, olvastam, hallottam az összes változtatás bevezetésének magyarázatát, ami, valljuk be, bizonyos nézőpontból logikus. Az, viszont nem, hogy mikor Nyíregyházán, decemberben, délután fél ötkor, már korom sötét van, a spanyolok még napfürdőznek, az nem. Kis adalék: Magyarország kicsi ország. Mikor Nyíregyházán már sötét van, nekem, itt, Győrben, van még némi világos időm. Napnyugta, ma, Nyíregyházán 17:43, Győr: 18:00, és nézzük a spanyol Sevillát: 19:46. Több mint két óra! a különbség! És hidd el, nekik a jobb. Napi két órával többet élnek. Egy esetben adnék neked igazat; ha a vámpírok fajához tartozol. Ez esetben megértelek.
tomtam
2022. október 18. 22:08
Mindig akkor legyen 12 óra, amikor a Nap az égbolt legmagasabb pontján van, azaz delel. Ez a természetes, nem sötétben fog kezdődni pl. a tanítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!