A honvédelmi tárca közvetlen irányítása alá kerül a haditechnikai beszerzések területe

2022. május 19. 09:26

Szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti, valamint Nemzetbiztonsági bizottsága Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterjelöltet. A leendő tárcavezető a haderőfejlesztés további erősítését jelölte meg elsődleges célként.

2022. május 19. 09:26
null

A honvédelmi tárca leendő vezetőjeként a közeljövő kiemelt feladatairól és a távlati célokról is beszélt – az Országgyűlés bizottságai előtt – miniszterjelölti meghallgatásán, május 18-án Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Mint mondta: a szomszédban zajló háborús konfliktus a következő években is folytatódhat, mellette azonban változatlanul jelen vannak azok a veszélyek, amelyekkel továbbra is számolni kell: elsősorban a terrorizmus és a migrációs nyomás. 

Az új miniszter a védelmi képességek növelésének szükségességét hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: a NATO működésének alapja az egyes tagországok erős nemzeti védelmi képessége, ezért ha azok nem képesek megvédeni önmagukat, célponttá válhatnak. (A mostani NATO-bővítési tervek kapcsán úgy vélekedett: az csak erősíti Magyarország biztonságát.) A jól felszerelt, erős hadsereg kialakítása érdekében folytatni kell tehát a 2016-ban megkezdett haderőfejlesztési programot.

A tárcavezető ennek kapcsán egy strukturális átalakításról is beszélt: a jövőben növelni kívánják a harcoló alakulatok állományának létszámát.

Ezt a tervet Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka eredetileg a vízfej csökkentése érdekében akarta véghez vinni, az orosz-ukrán háború azonban minden bizonnyal felgyorsítja majd ezt a folyamatot.

Fotók: MTI/Soós Lajos
Fotók: MTI/Soós Lajos

A haditechnikai beszerzések kapcsán Szalay-Bobrovniczky úgy fogalmazott: a megkezdett beszerzések lezárásával párhuzamosan meg kell határozni az új fejlesztési célokat, és haladéktalanul elkezdeni azok megvalósítását. A beszerzések tekintetében mindenképpen változás, hogy Maróth Gáspár nemzeti fegyverzeti igazgató – aki eddig gyakorlatilag különálló területként irányította a haditechnikai fejlesztéseket – tevékenységét a honvédelmi tárca keretein belül folytatja, azaz

a fegyverkezésért az elkövetkezendő négy évben felső szinten a honvédelmi miniszter fog felelni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf külön figyelmet kíván szentelni a katonadiplomáciának. A volt londoni nagykövet ezen a téren minden bizonnyal erősítést jelent, hiszen a háborús helyzet és a biztonsági fenyegetettségek árnyékában a magyar érdekek hatékony képviselete minden eddiginél jobban felértékelődött.

A személyi változásokkal kapcsolatosan elhangzott: Németh Szilárdot Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlegi államtitkára váltja a parlamenti államtitkári poszton. Varghának nem lesz ismeretlen a terület, Németh éppen az ő helyére érkezett négy évvel ezelőtt a tárcához.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság hat igen és két nem, míg a Nemzetvédelmi bizottság 4 igen és két tartózkodás mellett támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. június 01. 11:04
Igazad van... A szokásos szar libsi okoskodás... (Közben meg buták, mint a tök. ) Szükség van a lőszer gyártás, repülőgép gyártás, és egyéb honvédelmi területeken kompetenciák megszerzésére ahhoz, hogy azok akikkel majd élenjáró katonai fejlesztéseket tudunk végrehajtani komolyan vegyenek... A hülyék azt hiszik idejön a csúcstechnika, csak meg kell felelni a sorosbandának... Meg kell hallgatni Maróth Gáspárt elmondta, hogy először a komoly cégek csak mosolyogtak rajta .. meg kávéval kínálták, ha tárgyalni akart arról, hogy gyártást hozzanak ide... Most már kezüket lábukat törik, hogy jöjjenek... Komolydolgok fognak itt születni, de a tudás megszerzése időbe IS telik.. Érdekes módon pont az atv-n (??????????) lehet megnézni a sorozatot szimulátor címen ami a haderőfejlesztésről szól..Ajánlom.. Érdemes megnézni mind a 12 részt... (Nem gondoltam volna, hogy atv műsort fogok valaha is ajánlani vagy egyáltalán csak megnézni.. de ez tényleg jó. Az egyikben pl látszik az Embraernél gyártásban lévő kc 390 szállítógép.. még három darabban...)
dorkoka
2022. május 21. 22:09
Na az a lopás!!!! Más néven finomítva a judeo komcsik kedvence:PPP.
Zsolt75
2022. május 21. 22:08
Ja. Ennél csak az a jobb,mikor megveszem az államtól az üdülőt , majd visszabéreltetem magamtól, és abból fizetem a törlesztőt.
jetinyugger
2022. május 21. 22:08
Kapok 50 milliádot az államtól minimális kamatra, majd veszek abból egy külföldi céget. Utána miniszter leszek és a saját cégemet ellátom megbízásokkal jó magas áron. Ez melyik banánköztársaságban van ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!