Japán egy gigantikus tengeralatti alagúton keresztül radioaktív vízzel árasztaná el a Csendes-óceánt

2021. szeptember 16. 09:43

A fukusimai atomerőmű üzemeltetője közölte, hogy egy olyan tenger alatti alagút építését tervezi, amin keresztül radioaktív vizet engednének a Csendes-óceánba.

2021. szeptember 16. 09:43
null

Tárolás helyett az óceánba engednék a radioaktív vizet

A Fukusima Daiicsi erőműben 2011 óta ezer tartály telt meg radioaktív vízzel, az erőmű helykapacitása viszont véges, valószínűleg jövő év végére már nem lesz elég hely a rengeteg szennyezett víz tárolására.

A Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) szerint 2023 tavaszán a tárolótartályok eltávolítása után már lesz elég hely egy vízelvezető alagút megépítéséhez, amelyen keresztül

megkezdhetik a radioaktív víz kiengedését a Csendes-óceánba.

A halászok, a lakosok és a szomszédos országok – köztük Kína és Dél-Korea – hevesen ellenzik a tervet. 

A vízkibocsátási projektért felelős tisztviselő, Junichi Matsumoto elmondta, hogy a TEPCO a tengerfenéken lévő alapkőzetet átfúrva fektetné le a kivezető csövet a biztonságos ötös számú reaktor közelében, ezzel minimalizálva a radioaktív víz negatív hatását a környezetre. 

A TEPCO azt tervezi, hogy a szennyezett vizet nagy mennyiségű tengervízzel hígítják, ezzel a radioaktív anyagok koncentrációját a megengedett határérték alá csökkentik. Az erőmű dolgozóinak naponta ellenőrizniük kell a víz szennyezettségét, a kibocsátás napját is beleértve. A kormány és a TEPCO tisztviselői hangsúlyozzák, hogy bár

a tríciumot nem lehet eltávolítani a vízből,

de kis mennyiségben ártalmatlan. A kormány szerint a többi radionuklid mennyiségét viszont biztonságos szintre lehet csökkenteni.

Foe Japan
Foe Japan

A kormány kedden elfogadott egy ideiglenes tervet, miszerint felelősséget vállal a helyi vállalkozásokat és halászokat érintő – a szennyezett víz okozta – károkért, ezzel próbálja megnyugtatni őket egy időre.

Japán megszerezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség együttműködését a vízmintavételben és a megfigyelésben. Matsumoto szerint a megfelelő ellenőrzések mellett a felső határérték szigorú betartásával

akár 30 évig működőképes lehet a rendszer. 

A TEPCO jelenleg a Nukleáris Szabályozási Hatóság biztonsági felülvizsgálatára vár és reméli, hogy hamarosan megkezdődhet az építkezés, 2023 tavaszán pedig üzembe helyezhetik az óceánt radioaktív vízzel elárasztó alagutat.

Fotó: CGTN

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. szeptember 16. 19:16
A Csendes-óceán vízkészlete: 700 millió km3. Ebbe a japánok bele akarnak vezetni kb. 1,1 MILLIÓ m3 szennyezett vizet. Az az 1 km3-nak kb. egy kilencszázad része. (1 km3=1 milliárd m3. 900x1,1 millió kb. 1 milliárd). "Valóban" óriási vízmennyiségről van szó, ami elárasztja a Csendes-óceánt.
Harangláb
2021. szeptember 16. 19:16
Mi meg itt lassan már grammonként mérjük a széndioxidot...
békalepcse
2021. szeptember 16. 19:15
Pont egy japán emberke dolgozta ki azt a technologiát, amivel a radioaktivitást egyszerűen le lehet nullázni a vízben. Ez a berendezés a kavitációt használja és pár órás keringetés után elbomlanak a radioaktív részecskék és környezetbe bocsájtható veszélytelen anyaggá válik a kezelés hatására. Talán körűl kéne nézniük a saját házuk táján!....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!