Fintech podcast: minden, amit a karbonlábnyomról tudni kell!

2021. szeptember 21. 15:06

A Zöld pénzügyi percek adásában Suppan Márton, a Peak alapító-vezérigazgatója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Molnár Csaba Gáborral, a Greendex alapító-lapigazgatójával mutatják be a karbonlábnyom fogalmát.

2021. szeptember 21. 15:06
null
Rádi Balázs

Miért fontos a karbonlábnyom?

A Zöld pénzügyi percek egy hetente jelentkező rádióműsor, illetve podcast. A műsor legfőbb célja, hogy hasznos ismeretekkel lássa el hallgatóságát a fenntarthatósági trendekkel és zöld pénzügyi termékekkel kapcsolatban. A fenntarthatóság egy mindannyiunkat érintő, kulcsfontosságú kérdés, azonban meglátásunk szerint a témát nem elég közérthetően és befogadhatóan taglalják a nyilvánosságban. Műsorunk ezért fontos feladatának tekinti, hogy szórakoztató és könnyed módon edukálja a hallgatókat, akiket szeretnénk kritikus gondolkodásra és pozitív hatások kifejtésére ösztökélni.

A Zöld pénzügyi percek legutóbbi adásában Suppan Márton, a Peak alapító-vezérigazgatója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Molnár Csaba Gáborral, a Greendex alapító-lapigazgatójával mutatják be a karbonlábnyom fogalmát.

Karbonlábnyomnak nevezzük az egy személy vagy vállalat által egy évben kibocsátott üvegházhatású gázok összegét.

A megnevezés trükkös, mivel a karbonlábnyom kifejezés inkább utalna a szén-dioxid kibocsátásokra, de valójában minden GHG-t (üvegházhatású gázt) bele kell számolni.

A definíción túl az adásban szó esik arról, hogy miért is fontos a karbonlábnyom és miért fontos tágabban az ökológiai lábnyomot is figyelni, azaz, hogy milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége a társadalomnak a jelenlegi technológiai fejlettség mellett. Szerencsére a társadalom számottevő része már figyelembe veszi mindennapi döntéseinek környezetre gyakorolt hatását. Együttesen képesek is lehetünk megfogható változást előidézni, de fontos azt is kiemelni, hogy a legnagyobb javulást vállalati szinten lehetne elérni felelősségtudatos gyártási folyamatokkal.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. szeptember 22. 13:03
Egy szír vagy afgán bevándorló környezetterhelő lábnyoma a háromszorosára növekszik Európában. A környezetvédők, ha egyben bevándorláspártiak, akkor definíció szerint hülyék, ha nem gazemberek.
Láncfűrészes Attasé
2021. szeptember 22. 11:15
Melegedés volz, de nem ilyen és azt nem az emberi fosszílis tevékenység okozta. A proli AGW-tagadó elmeroggyantságotokért még a Fidesz sem áll ki, nemhogy a szakértői szervezetek, érdemes megnézni Áder szövegeit például. Nem mintha a moslékfideszben nem férne el kb. bármilyen ideológia, belekutyulva a NER-be, átkötve nemzethy pántlikával és kész...
DNS.
2021. szeptember 22. 11:09
Rólunk 6 bőrt akarnak lehúzni green, meg klíma, meg co2 címszó alatt itt európai libsik, miközben mindenki tudja hogy 3000 évenként magától melegedés van. A sarki jégfúrásokból kimutatható. Közbe meg a világ 80%-a kivág minden fát és szeméttel fűt. Mi van???????
józan paraszti ész
2021. szeptember 22. 11:08
A Fintech podcastnak mekkora karbonlábnyoma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!