Piacok mindenütt: titokban rabokkal és vakcinával üzletelt Izrael és Szíria

2021. március 01. 18:29

A Szíriában fogvatartott egyes személyek szabadon bocsátásáért Izrael beleegyezett, hogy finanszírozni fogja az orosz gyártmányú koronavírus elleni vakcinák szállítását Szíriába.

2021. március 01. 18:29
null

Februárban illegális határátlépés miatt őrizetben tartott izraeli nőt bocsátottak szabadon Szíriából. A hivatalos történet egy egyszerű fogolycsere.

Az izraeli kormány bejelentette, hogy a fogságba esett izraeli állampolgárt két szír pásztorra cserélték le, de a New York Times cikkéből kiderül, hogy a gyenge közös diplomáciai lábakon álló Izrael és Szíria közötti csere túl gyors és könnyű volt ahhoz, hogy igaz legyen.

Titokban Izrael vállalta, hogy finanszírozz Szíria számára bizonyos számú orosz vakcinát – mondta el a tárgyalásokon résztvevő tisztviselő. Az egyezmény értelmében Izrael egyenesen Oroszországnak fog fizetni a Sputnik oltásokért és azok elszállításáért Bassár el-Aszad rezsimjének. Amíg Izraelben a lakosság közel fele megkapta az első oltást (a rendkívüli oltási siker hátterét itt mutatta be a Makronóm), addig

Szíriában gyakorlatilag el sem kezdték a vakcinák beadását.

A fogolycserét Oroszország segítségével hajtották végre, amire már korábban is volt példa. Ezért mondott köszönetet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyinnak. A hírek valódiságára bizonyítékul szolgálhat, hogy

az orosz kormány már hónapok óta ügyesen használja a vakcinákat diplomáciai célra

az egész világon és nemrég Putyin szíriai különmegbízottja azt javasolta, hogy Oroszország akár Szíriának is szállíthat a Sputnik vakcinából.

Felháborodást keltett a régióban, hogy Izrael csak néhány ezer oltóanyagot biztosított a megszállt Ciszjordániában élő mintegy 2,8 millió palesztin számára és a hangulatot tovább rontotta, hogy az izraeli kormány késleltette az oltások Gázába szállítását. Izrael fenntartja, hogy az Oslói megállapodás mentesíti a palesztin egészségügyi ellátás biztosításának felelősségétől, de a jogvédők és a palesztinok a negyedik genfi egyezményre hivatkozva elvárják, hogy Izrael egyeztessen a helyi hatóságokkal a közegészség fenntartásáról.

Az izraeli kormány nem kívánta kommentálni, a Szíriai Arab Hírügynökség pedig tagadta, hogy az oltások a váltságdíj részét képeznék. Ez az egyezmény óriási előrelépés lehet a két ország viszonyában, akik a mai napig is vitatják a Golán-fennsík hovatartozását. Az ügylet rávilágít arra, hogy az oltás a nemzetközi diplomácia és puha hatalom fegyvere is lehet és tovább nőhet a szakadék a gazdagabb és szegényebb országok között. A pozitív hozadék ellenére az izraeliek körében aggodalmat szült, hogy egy civil hogyan tudott átlépni a határon az izraeli hatóság észrevétele nélkül – tudósít az ügyről a New York Times.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. március 01. 21:19
Háromoldalú barter. Kinek mije van hozzá azt bedobja: pénz, vakcina, ember
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!