Háborús időszak

2020. március 23. 13:28

A válság jelenlegi stádiumában (a legelején) ennél összeszedettebb válaszokat nehéz lenne adni.

2020. március 23. 13:28
Török Zoltán

„Amennyiben Európában nem tart tovább a járványidőszak, mint Kínában, akkor hasonló mértékű gazdasági visszaesésre kell készülni itt is. Ha tovább tart, akkor értelemszerűen nagyobb lesz a számla.

A gazdaság leállásában biztosak lehetünk.

A gazdaság újraindulása azonban nem megy feltétlenül könnyen majd. A leállás komoly áldozatokkal jár. Rengeteg vállalkozás lehetetlenül el a bevételek elapadása miatt. A munkanélküliségi ráta meredek emelkedésére kell felkészülni. A gazdaságpolitika feladata, hogy csökkentse a csődbe menő vállalkozások számát és mérsékelje a munkájukat elvesztők számát, valamint, hogy kereslet-élénkítéssel újradinamizálja a válságot követően a gazdaságokat.

Akik képesek lesznek hatékony és jól célzott eszközöket bevetni a kárenyhítésre, azok elkerülhetik a mélyebb válságot. Az eddigi intézkedések a kapkodás látszatát kelthetik. Szerintem azonban

a válság jelenlegi stádiumában (a legelején) ennél összeszedettebb válaszokat nehéz lenne adni.

Az MNB első intézkedései (hitel visszafizetési moratórium a vállalatoknak, likviditásbővítés) makrogazdasági szempontból igen hasznosnak bizonyulhatnak, mert éppen a vállalati csődhullám, valamint az abból kinövő negatív spirál kialakulását gátolhatja meg. Ezt azonban hamarosan a lakosság helyzetének stabilizálását célzó kormányzati programokkal szükséges kiegészíteni, illetve

az újraindulást követően gazdaságélénkítő programokra lesz szükség.

Ha a magyar gazdaságpolitika jól vizsgázik, akkor elkerülhető az, hogy a 2009-es válságnál is mélyebb visszaesés jöjjön Magyarországon idén.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. április 20. 21:37
Kína biológiai fegyverével háborút indított a világ ellen. Mi a nem világos?
ElBundi
2020. március 24. 20:20
Na, felébredtek a magyar gazdasági emberkék is? A német alternatív szaksajtó kb. 3 hónapja ezt elemzi. A corona csak az elsö dominó kocka volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!