Sosem volt ilyen erős a jamaikai gazdaság lüktetése

2019. október 03. 11:36

Rekordszinten állnak a jamaikai gazdasági mutatók és egyre több beruházást hajtanak végre az országban, valamint az életszínvonal is folyamatosan javul – legalábbis az ország pénzügyi és közszolgálati minisztere szerint. Jamaikában komoly fellendülésként élik meg, hogy a magyar GDP-növekedési ütem alig felének megfelelő mértékben bővül a gazdaság.

2019. október 03. 11:36
null
Takács Zsolt

Száguldó gazdaság

Jamaika példátlan mértékű gazdasági teljesítményt nyújt azzal, hogy 17 negyedéve folyamatosan javulnak a gazdasági mutatók és a munkanélküliség soha nem volt ilyen alacsony szinten a nemzet történelmében – dicsekedett még a nyáron Nigel Clarke pénzügyi és közszolgálati miniszter.

Clarke szerint a gazdasági tevékenység javulása egészen megdöbbentő és ha valaki csak három hónapra hagyja el az országot, visszatérve már biztosan alig ismer majd az országra.

Javuló életszínvonal

A miniszter hozzátette, hogy az alapkamat csökkentése – amely már egy százalék alatt van, lásd az alábbi ábrát – segített a gazdasági aktivitás ösztönzésében, mert sokkal vonzóbbá tette a hitelfelvételt. Azt is elmondta, hogy Jamaikában egyre több lakás épül – amelyben a Nemzeti Lakásügyi Alap (NHT) vezető szerepet töltött be. Ennek köszönhetően rengeteg jamaikai fiatal tudott saját otthont vásárolni magának.

„Sok fiatal már több mindent megengedhet magának a szüleihez képest, mert jelenleg egyre több a gazdasági lehetőség” – vélte a miniszter.

Clarke azt is elmondta, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika „költségvetési teret nyitott” annak érdekében, hogy növelje a beruházási kedvet. Ez sikeresnek is mondható, ugyanis

a tőkekiadások 30 milliárd dollárról 72 milliárd dollárra nőttek 2015 és 2019 között.

Márpedig szerinte a tőkekiadások teszik lehetővé az életszínvonal javulását.

Bob Marley a megszorítások ellen

Az 1973-as olajválság és a bauxit keresletének csökkenése következtében (a bauxitbányászat az egyik fő bevételi forrás az országban) az ország akkori kormányának nem volt más lehetősége, mint hogy sorozatosan IMF hiteleket vegyen fel, amelyeket nehezen teljesíthető feltételekkel kapott meg az ország.

Az IMF receptje hasonló volt, mint a többi latin-amerikai ország esetében,

mert Jamaikában is csökkenteni kellett a fizetéseket és a szociális kiadásokat, durva privatizáció kezdődött el, valamint az országnak meg kellett nyitnia piacait, amelynek hatására az ország kiszolgáltatottá vált a beáramló külföldi tőke előtt. A megszorításokra és a nem az embereket szolgáló gazdasági rendszerre Bob Marley a Babylon System című dallal reagált.

Marleynak nem ez volt az egyetlen politikai irányultságú dala, a Crazy Baldheads című számában a Baldheads (kopaszfejűek) a gazdasági és politikai elitet szimbolizálja, akik a méltányosságot nem ismerő kapitalizmust terjesztik az országban.

A megszorítások sora nem ért véget a nyolcvanas években, mivel a 2008-as válság idején az IMF a legkeményebb megszorításokat várta el Jamaikától. Az ország adóssága akkor a GDP 140 százaléka volt.

Az ország jelenleg is szenved az akkor felvett hitelektől és 2018-ban is minden egyes, a kormány által elköltött dollárból 66 cent a hitel és a kamatok visszafizetésére ment el, miközben 18 centet fordíthattak az egészségügyre és csak 12 centet az oktatásra, ezzel a dolgozók lehetőségei tovább szűkültek.  

Ennyire laza még nem volt monetáris politika

Közben tagadhatatlan, hogy a gazdaság egyre jobb formába kerül, a jamaikai központi bank pedig nagyban hozzájárult a gazdaság élénkítéséhez. Az infláció a májusi 4,8 százalékról augusztusra 4,1 százalékra csökkent, ami a 4-6 százalékos célsávban van. Az ország adóssága hét éve még a GDP 150 százaléka volt, ma viszont száz százalék alatti. A munkanélküliség rekordalacsonyra, nyolc százalékra csökkent a korábbi 15-ről, az ország pedig már 18 negyedéve folyamatosan növekszik.

Jamaikát a Világbank egy 2019-es jelentésben a legsikeresebb latin-amerikai és karibi gazdaságnak nevezte.

Bár a gazdaság tavaly csak 1,9 százalékkal nőtt, jamaikai szempontból ez óriási siker, mivel 2006 óta nem volt ilyen dinamikus a növekedés. 

A jamaikai jegybank ezért már reggae-dalokban ünnepli a sikereket.

Az infláció jelentős részben a gazdasági szereplők várakozásain múlik, a jegybank dalsorozatban mondja el azt is, hogy az sem jó ha túl magas, és az sem jó, ha túl alacsony. Bár a megoldás nem szokványos, így talán majd az inflációs cél és a gazdaság ritmusa is a lakosság vérében lesz. Most pedig hallgassa meg, ahogyan egy reggae szupersztár az inflációs szörnyről tanítja népét!

Gazdaságpolitikai megváltás

Egyfajta jegybanki eredménykampányról is szó van, amiben azt fejtik ki, hogy a jamaikai infláció épp olyan stabil alapot ad, mint egy reggae szám basszusa. Azaz kiszámítható, kevés újdonság van benne, de ezért szerethető.

A jamaikai gazdaságnak a közel száz százalékos államadósságával és a nem túl erős munkanélküliségi adataival bőven van hova fejlődnie, különösen ahhoz, hogy a sikereket a társadalom széles rétegei érezzék. Nagy szükség van tehát a fenti kampányra, amellyel a kormány szórakoztatva üzeni a hallgatónak, hogy tényleg jó állapotban van a jamaikai gazdaság.

Ezt ugyanis a legtöbben nehezen hiszik el miután megszokták, hogy Jamaika a világ legrosszabbul teljesítő gazdaságai közé tartozik.

A gazdasági fordulatban szakértők szerint a monetáris politika játszott nagy szerepet: az ország a korábbi éves inflációs célok helyett folytonos inflációs célt jelentett be tavaly szeptemberben, illetve immár a valutaárfolyam alakítása helyett az inflációs célok kitűzésével igyekszik stabil árszínvonalat biztosítani. A korábbi, árfolyamokra építő stratégia olyan árfolyammozgásokat eredményezett, amelyek ellehetetlenítették, hogy a cégek kiszámíthatóan tervezzenek.

Bár az elmúlt nyolc év alatt az ország elérte, hogy évtizedek óta a legalacsonyabb munkanélküliség, pörgő részvénypiac, alacsony kamatok és alacsony infláció jellemezze, a vállalatok továbbra is küzdenek a tőkéhez való hozzáféréssel, a szegénység nő, a munka termelékenysége pedig folyamatosan romlik, ráadásul az amerikai-kínai kereskedelmi háború oldalszele is megcsaphatja az ország gazdaságát.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2019. október 07. 20:22
Szárnyal a gazdaság. Elfogyott a fű?
villogókékfog
2019. október 04. 15:01
Off: Mit mond a jamaicai, hogyha elfogy a füve? - Mi ez a szar zene?!
alex44
2019. október 04. 12:05
No, a reggae zene mellett már a gazdaság is lüktet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!