Örökkévalóságizmus

2024. február 28. 23:46

A 21. századi ember reménytelenül vágyik a múltba, ezért olyan technológiákat talál ki, amelyekkel felszámolhatja az időt. De mi lesz az emlékeinkkel, ha válogatás nélkül mindet elmenthetjük a felhőbe? Mi lesz a nagy történetekkel, ha a képregényhősök sohasem halnak meg?

2024. február 28. 23:46
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Miért tölt időt bárki azzal, hogy a mesterséges intelligenciát évtizedekkel korábban élt humoristák, színészek vagy zenészek feltámasztására használja? Grafton Tanner fiatal amerikai író, érdeklődésének középpontjában a technológiai óriásvállalatok, a neo­liberalizmus, az oktatás és – most jön a lényeg – a nosztalgia kapcsolata áll. Grafomán, egyébként zenészként is kiváló szerzőnk korábbi könyveit a nosztalgia és a politika kapcsolatának, a nosztalgia internetkorszakban betöltött szerepének, illetve a nyolcvanas­-kilencvenes évek iránti popkulturális nosztalgia elemzésének szentelte. Új könyvében igen eredeti megfejtését kínálja a 21. század korszellemének, amelyet a foreverism (örökkévalóságizmus) fogalmával azonosít. Azt állítja, hogy a posztmodern ember az instabilitás elleni védekezésből már-már gyógyíthatatlanul vágyik a múltba, de – ezzel némiképp ellentmondásban – olyan eszközöket fejleszt, amelyek mindent időtlenné tesznek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!