Genius loci

2024. február 28. 23:46

Megismerhető-e egyáltalán egy táj, vagy a világ örökre ismeretlen marad számunkra?

2024. február 28. 23:46
Green,Oak,Tree
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

A napokban a Budapest ötödik kerületében található Szerb utcába tévedtem. Vagyis nem tévedtem, mert arra volt dolgom, de a lényeg az, hogy azelőtt soha nem jártam még a Szerb utcában. Így aztán arról sem tudtam, hogy ebben az utcában áll egy ortodox templom, ami egészen valószerűtlen látvány a templomkertjével és a nagy fáival. Mintha nem Budapest szívében állna, hanem mondjuk Szentendrén. 

Először járni valahol mindig különös élmény. Nagymaro­son is – ahol harminc éven át éltem – vannak ilyen utcák. Egyszer egy ilyen – számomra addig ismeretlen – utcában találtam magam. Egy hegyre felfutó, szűk utcácska, alig néhány házzal. Ahogy az utca végéből visszanéztem, a település számomra addig ismeretlen arcát pillantottam meg. Soha nem láttam még abból a perspektívából, és onnan nézni olyan volt, mintha egy soha nem látott városkában gyönyörködnék. Később Fekete István egyik könyvének borítóján láttam viszont ezt a sajátos perspektívát, a festmény készítője valószínűleg ugyanabból az utcából festette meg a látványt. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­g­­ö­­­s­ ­l­­­á­n­­y­­­o­­­k­ ­v­á­­­r­n­­a­­k­­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
oldcitizen-2
2024. március 03. 09:50
Győrffy, Szerb utca, táj, perspektíva... Hát jó lett volna végigolvasni, de csak ezért most nem fog az ember előfizetni. A Szerb utca, és sok más hely különlegessége engem is megfogott, megérintett, szereti az ember ezt a titokzatos érzést. A különlegesség által magunkat, és magunkban fedezünk fel valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!