Ritkaságokkal adják ki újra John Lennon Imagine című lemezét

2018. augusztus 27. 14:43

Az album október 5-én kerül a piacra.

2018. augusztus 27. 14:43

Ritkaságokkal, a dalok újrakevert változataival, eddig kiadatlan demókkal, nyers demófelvételekkel és más meglepetésekkel jelenik meg újra John Lennon legendás stúdiólemeze, az Imagine.

Az album október 5-én kerül a piacra. Az új verzió igazi csemegét kínál a gyűjtőknek: lesz egy hatlemezes doboz változata, amely négy CD-ből és két Blu-ray lemezből, valamint egy 120 oldalas könyvből fog állni. A kiadás kreatív munkálataiban Lennon özvegye, Yoko Ono is aktívan részt vett, emellett producerként is gondozza az anyagot – közölte a Universal Music Group az MTI-vel.

A kiadványra újramaszterelték az 1971-es lemez dalait, az elsődleges szempont ugyanakkor az volt, hogy hűek maradjanak az eredeti számokhoz. Mint írták, leginkább arra törekedtek, hogy John Lennon énekhangja minél tisztább és jobban kivehető legyen a felvételeken. Az Imagine újrakiadása számos meglepetést tartogat a Lennon-rajongók számára. A hatdarabos dobozba kerül a The Evaluation Documentary című hanganyag, egy dokumentumsorozat, amely a dalok történetébe enged betekintést az első demóverziókkal, instrukciókkal, zenekari próbákkal és felvételekkel, valamint a stúdióban elhangzott beszélgetésekkel fűszerezve. Az Imagine 2 CD-s deluxe, egy CD-s újrakevert és 2 vinyles változatban is elérhető lesz.

A lemez címadó dala, az Imagine John Lennon szólómunkásságának kétségtelenül legjelentősebb darabja, amely a világbékéért folytatott küzdelem egyik jelképévé vált. Számos zenei elismerést kapott, a Rolling Stone magazin minden idők harmadik legjobb dalának választotta. Több világhírű előadó feldolgozta, mások mellett Stevie Wonder, Elton John és Madonna.

John Lennon a Beatles utolsó éveiben, a hatvanas évek végén előbb három kísérleti lemezt jelentetett meg Yoko Onóval közösen, majd a Plastic Ono Banddel készített lemezt. Az 1971-es Imagine volt az első tisztán szólóalbuma, a címadó felvétel mellett olyan más csodás dalokkal, mint a Jealous Guy, az I Don't Want to Be a Soldier, a Gimme Some Truth, a Paul McCartney-nak címzett How Do You Sleep? vagy az Oh Yoko!. A felvételeken mások mellett a szintén ex-Beatle George Harrison, Klaus Voormann, Alan White és Jim Keltner is hallható.

A brit zenész az Imagine utáni további öt szólólemezét már választott új hazájában, az Egyesült Államokban rögzítette. 1980-ban bekövetkezett tragikus halála után kétszer is beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába: 1988-ban a Beatles tagjaként, 1994-ben szólóelőadóként.

(MTI)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2018. augusztus 29. 22:35
Több alkalommal írtam itt ott arról, hogy a Beatles és John Lennon , a hippik és a rock egy nagy tévedés. Viszont ne felejtsük el, hogy a hatvanas évek végén, hetvenesek elején szinte mindenkit meghatározott ez a jelenség, akár pro, akár kontra, s igenis voltak reményt keltő prespektívái a dolognak, azt a lefojtottságot amit mind Angliában mind az egész világon toltak ezerrel már nem lehetett tovább folytatni, oldani kellett egy kicsit, fel kellett szabadulni (a szó és fogalom jó értelmében) de ezt a beatkorszak és meghatározó emberei elcseszték, Laitnovitssal mondva nem találtak rá a tiszta forrás jó ízű vizére. Y ág elé érkeztek és a beat korszak a maga stallumaival inkább a Sátán frigyét fogadta el. Rossz döntést hoztak, rossz ágon indultak tovább.. Jómagam is oda voltam értük, mint ahogy most már látom az óriási tévedésüket és károkozásukat is. Ítéljük meg őket a maguk kora szerint, akkor talán kellemesebb lesz az Imagine-t hallgatni. Naiv a szöveg? Az. És még hány naiv dolgot teszünk élünk át mi magunk ezért, azért? És ne felejtsük el, John Lennon a halála előtt nem sokkal sok minden balos attitüdjétől el kezdett viszakozni, például nagyra becsülte a new yorki rendőrséget és pénzadományt is átutalt nekik. Egy lakása közelében ólálkodó rajongó fiatalt, mikor tetten értek, hogy a kertjében kószált, egyenesen kioktatott, ne zavarja meg a fejét néhány dalszövege, mert ezek csak dalok. Ne felejtsük el, Lennon csak 40 évet élt. Ma bölcsebb lenne. Mindent a maga helyén és mag értékén kezeljünk.
okoskodó fórumlakó
2018. augusztus 28. 16:56
A világtörténelem egyik leghülyébb dala.
Bell & Sebastian
2018. augusztus 28. 14:11
John Lenin kapcsán mindig előjön, hogy jó pár gyilkosságot ihletett Amerikában az Elkapó a zabban, magyarul Zabhegyező. Az ifjúság megrontóit szokták harmincnyolcassal visszaküldeni a feladóhoz. Amit Yoko Ono befolyása alatt művelt John Lenin, azt jobb lenne elfeledni, boruljon rá inkább a feledés szemfedele.
Balango
2018. augusztus 27. 20:54
Beatles? Az emberiség kulturális leépülésének egyik jelképe. Akár a Rolling Stones. Két óriásira fújt lufi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!