Menjünk vissza, hogy előre léphessünk – Ilyen volt az Orphan Black 4. évadja

2016. július 22. 12:39

Az Orphan Black negyedik évadja visszatért oda, ahol az első elkezdődött, és ez nagyon jót tett a sorozatnak. Lett új főgonosz, bár hamar kiderült, hogy akad nála is gátlástalanabb szereplő. Talán végre megvan a gyógymód is a klónok számára, és felbukkant egy olyan figura is, aki alapjaiban forgathat fel mindent, amit eddig hittünk arról, hogy ki is írányít valójában. Az előző évad legnagyobb cliffhangerének feloldására egészen az évadzáróig kellett várni.

2016. július 22. 12:39
Kiss Brigitta

A némileg zavarosra sikeredett harmadik évad után a negyedikben visszatért az Orphan Black arra az útra, ami miatt sokan megszerették a klónokról szóló kanadai sorozatot. A fiúklónok egyetlen kivétellel teljesen eltűntek a sorozatból, lettek új, szerethető, illetve gyűlölve szerethető új karakterek, a forgatókönyvíróknak pedig volt pár meglepő húzása. Az pedig már a nyitóepizód után kiderült, hogy nem csak holmi közhely volt az a mondat, amivel promózták az idei évadot: valóban vissza kellett térni a kezdetekhez ahhoz, hogy előre tudjon lépni a sorozat, és persze a szereplők is.

Vigyázat! Spoileresen folytatjuk!

A harmadik évad a korábbiakkal ellentétben úgy zárult le, hogy akár vége is lehetett volna a sorozatnak: megtalálták Kendallt, vagyis az „eredetit”, akit anno klónoztak, így esély mutatkozott a klónokat sújtó betegség kiküszöbölésére; elintézték a közvetlen fenyegetést jelentő neolúcionistákat, meghitt családi vacsorával ünnepelte szinte az összes főkarakter, hogy mindezek után végre kicsit pihenhetnek, majd az egyik főklón, Sarah, a mostohaanyja, Mrs. S. és Kendall elutazott Izlandra Sarah lányához, Kirához, joggal bízva abban, hogy ott nem találják meg őket, és végre kicsit nyugodtan élhetnek családi életet is, mindenféle harc és menekülés nélkül.



Az egyedüli nagy cliffhanger Delphine, a francia doktornő sorsa volt, akit a klón-projektet irányító Dyad Intézet parkolójában lelőttek: a jelent során azonban sem az nem derült ki, hogy ki volt a tettes, sem az, hogy életben maradt-e egyáltalán vagy meghalt. A sorozat alkotói mindenesetre előszeretettel játszottak a rajongók idegeivel, és a negyedik évadban ezen történetszál kibontását egészen az utolsó néhány részig elhúzták.

Ezt szerettük az Orphan Black negyedik évadában

1. Kiderült, mi történt Beth-el

Az Orphan Black első évada azzal kezdődött, hogy egy fiatal nő a vonat elé ugrott, de előtte szemtől szembe állt a vele teljesen ugyanúgy kinéző főszereplővel, Sarah Manninggel. Ez a nő volt Beth Childs, egy nyomozó, akinek aztán a könnyű pénz reményében a bőrébe bújt Sarah, de nem csak pénzt talált, hanem magát is a klónos káosz közepén. A negyedik évad első része egészen az utolsó pillanatig Beth történetét mutatja be, majd később, a nagyon sokkolóra sikeredett hatodik részben az is kiderült, mi vezetett Beth öngyilkosságához.



2. Remek új karakterek kerültek képbe


Több új karakter is felbukkant az új évadban, közülük kettőt emelnénk ki: egyrészt előkerült egy új klón, M.K., aki egy magának való kocka, és mint kiderült, elsősorban a bosszú mozgatja: mindenáron revansot akar venni azokon, akiknek bármilyen szinten közük van az egyedüli barátja, a szintén klón Niki halálához, akit korábban a „Helsinki-projekt” keretében likvidáltak. M.K. nem volt a „klón klub” tagja, korábban csak Beth-el volt kapcsolatban, de ennek ellenére úgy tűnik, végig rajta tartotta a szemét a testvérein. Ennek is köszönhető, hogy még időben figyelmeztette az Izlandon ejtőző Sarah-ékat: meneküljenek, mert a Neolúció felfedezte őket.



M.K.-t többnyire szerették a nézők, nem úgy Evie Cho-t, aki általános közutálatnak örvendett, pláne azután, hogy hidegvérrel kivégeztette Kendall Malone-t, és törte össze Cosimát, amikor érzelemmentesen közölte vele, hogy egyébként Delphine-t agyonlőtték. Evie a Neolúción belüli technológia-harc egyik vezéralakja volt, és nagyon úgy tűnt, hogy sikerült átvennie az irányítást Susan Duncan-től, ám végül a Neolúció által felnevelt klón, Rachel Duncan ellene fordította a saját sötét tevékenységét, és meg is ölték az általa kifejlesztett implantátummal. Szomorú vég.

3. Végre megvan a gyógymód

Egy tudatosan kreált genetikai módosítás miatt a klónokat egy olyan betegség fenyegeti, amit egyelőre még senki nem élt túl azok közül, akiket már megtámadott a kór. Az első évad végén az egyik főkaraktert, Cosimát is elérte ez a betegség, többször került nagyon rossz állapotba, de mindig sikerült kezelniük a tüneteket, végső megoldást azonban nem találtak. Eddig. A harmadik évad végén az „eredeti”, vagyis Kendall megtalálásával már úgy tűnt, hogy célegyenesbe került a gyógymód kifejlesztése. De mielőtt ez sikerülhetett volna, Evie Cho egyszerűen kivégeztette és elégettette a két sejtvonala miatt a fiú és a lány klónok eredeti DNS-ével is rendelkező Kendallt. Amikor már úgy tűnt, hogy az eredeti DNS nélkül mindennek vége, Cosimának támadt egy ötlete, ami úgy tűnik, hogy végre valóban működhet a gyakorlatban is.

4. Krystal

A szőke, manikűrösként dolgozó Krystal már a harmadik évadban feltűnt, ám akkor még nem igazán bontakozott ki a karaktere. Ebben az évadban viszont az egyik központi figurává vált, miközben számtalan vicces pillanatot okozott stílusával. Krystal nem tudja magáról, hogy klón, és ezt azután sem fogadja el, sőt, egyenesen kineveti, miután Sarah szembesíti őt ezzel.

Krystal egyébként a saját módján nyomoz, igyekszik megérteni a körülötte történő dolgokat, igaz az „őssejtek körüli háború” szereplőit nem teljesen pontosan sikerül azonosítania. A plázacicára hajazó karakter azonban rögtön az egyik legfontosabb szereplővé válik, amikor kiderül: egyetlen szemtanúként látta, mi történt Delphine-nel valójában.

5. Neolúció

Az első évad a neolúcióval kezdődött, amely egy olyan tudományos felfogás, ami az önmagunk által irányított evolúciót hirdeti. Ez a szál később némileg háttérbe szorult, hogy aztán a mostani évadban központi vonallá váljon. A legnagyobb harc a cégként is megjelenő Neolúció irányításáért folyik: először úgy tűnt, hogy Susan Duncan marad a topon, de Evie Cho egy puccsal magához vette a vezetést, ám az ő eszén is túljárt Rachel. Az utolsó részben viszont feltűnt egy figura, aki még sok mindent felülírhat. Előkerült ugyanis egy idős ember, akiről kiderült: ő a hírnöke egy titokzatos férfinak, aki a neolúció történetéről szóló könyvet is írta még a 19. században, de még ma is él és virul. Most úgy tűnik, ő állhat az egész neolúció-sztori mögött, ő lehet az, aki valóban irányít, függetlenül attól, hogy éppen ki a formális vezető a rendszerben.



+ 1. Delphine él

A harmadik évad végén lelőtték, ám a negyedik évad közepéig még csak utalás sem volt arra, hogy valaki tudná, mi lett Delphine-nel, a klónokkal és pláne Cosimával se veled, se nélküled kapcsolatban lévő francia doktornővel. A tíz részes évad hatodik részében hangzott el először, hogy Krystal látta, mi történt, de csak ennyit kaptunk, az nem derült ki, hogy mit is látott valójában. A hetedik részben aztán annyi végre elhangzott, hogy valaki elvitte őt a parkolóból és ekkor még életben volt, azonban egészen az utolsó előtti rész legutolsó pillanatáiig kellett várni arra, hogy kiderüljön: nem csak akkor, hanem most is életben van.

Az pedig, hogy pontosan mi történt, csak a legutolsó részben bontották ki az alkotók. De hogy a rajongók öröme teljes legyen, azt is összehozták, hogy az Isten háta mögötti kis nomád faluba odakeveredjen Cosima is, a lelki társak pedig újra egymásra találjanak. Ezt mondjuk némileg beárnyékolta, hogy Cosima nem volt túl jó bőrben, ami kapcsán sikerült összehozni az évad legédesebb, de egyben egyik legkínosabb jelenetét: a drasztikusan kihült Cosimát ugyanis úgy igyekezett felmelegíteni Delphine, hogy pillanatok alatt fehérneműre vetkőzött és befeküdt mellé az ágyba. Íme:


És amit nem értettünk

Amíg Sarah-ék Izlandon éltek családi életet, addig mostohatestvére, Felix azon ügyködött, hogy megtalálja a valódi családját. Végül sikerült összeakadnia vér szerinti nővérével, Adele-lel, akitől viszont azonnal elköszönt, amikor a klónügyek újra előtérbe kerültek. Az egész történetszálnak tehát nem igazán látjuk az értelmét. A családegyesítés miatt láttuk ugyan Felix másik oldalát, többször összepattantak Sarah-val, de az egész maximum arra volt jó, hogy Felix nem csak mint a klónok segítője, hanem saját jogán is szerepeljen a sorozatban. Persze elképzelhető, hogy Adele-nek később még lesz szerepe. Ez majd jövőre kiderül.

*

Összességében az eddigi négy évad egyik legjobbja volt a mostani, aki szerette a sorozatot az elején, annak jó eséllyel a mostani évad is bejön. És persze nem maradhat ki az, amit az Orphan Black kapcsán mindig, mindenki leír: az összes klón szerepét játszó Tatiana Maslany ezúttal is zseniálisan dolgozott. Egészen elképesztő, ahogy a magának való, kicsit elhanyagolt M.K.-től az időnként szociopatába hajló Helenán át a plázacica naiva Krystalig bezárólag tucatnyi karaktert formál meg. Mindezt úgy, hogy az ember ugyan tudja, hogy ezeket az egyébként nagyon különböző karaktereket egyetlen színész játsza, mégis újra és újra elfelejti. Nem véletlenül jelölték idén is, immáron másodszor Emmy-díjra.

Mint az kiderült, a jövő évi, ötödik évad egyben az utolsó is lesz. A harmadik évaddal ellentétben viszont most rengeteg nyitott kérdés van, szinte az összes szereplő sorsa kérdéses, lesz tehát min dolgozni, és csak szurkolni tudunk az alkotóknak, hogy a még hátralévő tíz rész (ennyiből áll minden Orphan Black-évad) elegendő legyen ezek maradéktalan lezárására.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!