Kapi: egy dűlő csodája hatévente

2015. október 01. 09:54

Megmaradt a puritán, fehér alapon kékkel megírt címke, sugallván, hogy itt semmi nem vonhatja el a figyelmet: a boré a főszerep.

2015. október 01. 09:54
Ripka Gergely

„Nem kérdés, hogy a hegyaljai borászatok közül a Disznókő látványos pincéje az egyik legjelentősebb aszúműhely. A francia tőkével alapított birtok 90-es évek eleji alakulása óta a borvidék édes presztízstermékét helyezte tevékenységének fókuszába.

A tudatos munka eredménye egy csiszolt, elegáns, borszerű aszústílus, a mádi termőhelyekhez hasonló komplexitással és mélységgel (mindig enyhébb cukorral, de élő savakkal, magasabb alkohollal). Gyakorlatilag minden évjáratot képesek felvonultatni azóta is aszúban. Mészáros László és csapata egyáltalán nem szkeptikus afelől, hogy az aszú a modern piaci és a mai fogyasztási trendekhez is illeszthető.

Következetesen ebben a szellemben építik 25 éve aszúik piacát (állami oldalról csupán mostanában kezd méltó figyelem és törődés irányulni az aszú felé). A forradalmi Disznókő 5 és 6 puttonyos közben fogalommá lett napjainkra. Időnként a természet pedig megajándékozza őket és minket egy igazán exkluzív tétellel. A Kapi-dűlő felső parcelláinak legszebb termése 1999 és 2005 után 2011-ben is testet ölt aszú formájában. Éppen hat évente. Ennek a különlegességnek a bemutatóján vehettem részt tegnap a Gerbeaud Házban. Megmaradt a puritán, fehér alapon kékkel megírt címke, sugallván, hogy itt semmi nem vonhatja el a figyelmet: a boré a főszerep. Tiszta furmint, a Kapi-dűlő első osztályú, magasabb parcelláiból (riolittufás törmelék, némi lösszel és agyaggal).

Hosszú volt a szüret 2011-ben (szept. 28-nov. 11), és rendkívüli gazdagságú aszúborokat, esszencia tételeket adott, mondta el Mészáros László, birtokigazgató. Mielőtt azonban megkóstolhattuk a 4654 palackos új tételt, egyedi ráhangolódásban volt részünk a Disznókő és az Onyx fogásainak köszönhetően (melyben nagy valószínűséggel szándékosan egyetlen desszert fogás sem volt; helyette kacsa, hal, csirke és gyömölcsök variációi adták a zseniális rímeket a botritiszes, kajszis, citrusos ízek mellé).”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!