A szüret javarésze még hátra van

2015. október 13. 09:35

Tokaj-Hegyalját a szárazság még fokozottabban érintette, mint az ország más vidékeit. A Disznókő szőlői ennek ellenére meglepően jól viselték az extrém körülményeket. Mészáros László birtokigazgató szüreti értékelése.

2015. október 13. 09:35
Mészáros László

Tokaj-Hegyalját a szárazság még fokozottabban érintette, mint az ország más vidékeit. A Disznókő szőlői ennek ellenére meglepően jól viselték az extrém körülményeket és csak néhány helyen - jellemzően az új telepítésű szőlőkben vagy a nagyon sekély termőrétegű ültetvényekben - találkoztunk nem megfelelően fejlődött vagy kényszerérett fürtökkel.

Sőt, azt lehet mondani, hogy kevés évjáratban mutatott a szőlő a tőkéken olyan szépen, mint az idén. A tavaszi hajtásválogatást követően az általában megszokotthoz képest nagyon kevés beavatkozás volt szükséges: minimális zöldszüret mellett egyenletes eloszlásban arányos, igen szép fürtöket neveltek a tőkék, és a lombvastagság is optimális volt, azt lelevelezni sem nagyon kellett. Az érés dinamikája hasonló volt, mint 2012-ben: szeptember legelején a furmintokban a meleg fekvésekben már 21 mustfokos volt a szőlő, majd a magok is finoman beértek. A szeptember 14-i héten leszüreteltük a száraz boroknak szánt szőlőinket, javarészt furmintot és egy kevés hárslevelűt.

Mind a szőlő, mind a must elképesztően kellemes, jóízű volt, tiszta és zamatos. Azóta a száraz borok egy része már teljesen ki is erjedt, a tételek nagyobb része pedig már az erjedés vége felé jár. A kierjedt borok is nagyon tetszetősek, harmonikusak, talán ma még egy pici fanyarsággal.

Számunkra a meghatározóak az aszúk és édes borok, így a szüret javarésze még hátra van. Van még bőven idő, hiszen nálunk sokszor egészen november végéig is elhúzódik a szüret. Ezidáig egyszer „aszúztuk át” a furmint szőlőinket, a legelső aszú nemzedéket kiválogatva. Ezek az aszúszemek nagyon finom és lassú botritizációval kezdődő erőteljes töppedés eredményképpen kialakult igen gazdag, tiszta ízű szemek, amiből lassan és viszonylag keveset sikerült válogatnunk, de a minőség és a válogatással együtt végzett levélszedés, igazítás megérte a fáradtságos munkát.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása folytán a botrytis kezd „berobbanni” egyre több fürt, szinte teljes egészében botritiszes, így ha az idő szárazra fordul, a második aszú nemzedék reményeink szerint az elsőnél mennyiségben jóval nagyobb és sokkalta botritiszesebb karakterű lesz. Az évjárat tehát kedvezően alakul, de nálunk ez még csak a kezdet…

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!