Április, egy nehéz hónap után

2014. június 06. 16:42

Nehéz hónap után vagyunk. Tudtuk, hogy április szeszélyes, na de ennyire? A szeszélyes időjárás ellenére a szőlők szépen fejlődtek.

2014. június 06. 16:42
Kovács Nimród

„»Április esőitől nyílnak május virágai« – tartja a mondás. A hónap eleji időjárás nem kecsegtetett minket sok reménnyel a májusi virágcsokrokkal kapcsolatban. Mi annak is örültünk volna, ha legalább a szőlők kapnak egy kis csapadékot, de sajnos ez nem így történt. A föld igényelte, de az eső váratott magára. Azért volt olyan növény, amely a csapadékra nem várva virágzásba kezdett. Orgona illat áradt a Noszvaj felé vezető úton, a lila foltok pompázva hirdették, hogy itt van a tavasz.  Ez minket is feldobott.

A hónap utolsó harmadában megérkezett a várva vár eső, abba sem hagyta hosszú hetekig az esést.  Első alkalommal 22 mm, a hónap végére 40 mm esett. A vízhiányból adódó talaj felszínén tátongó ujjnyi vastag repedések szépen lassan eltűntek.

A szeszélyes időjárás ellenére a szőlők szépen fejlődtek. Homogénen növekedett a szőlő hajtásrendszere, szép fürtkezdemények alakultak. Nem csak mi, de egy betolakodó is felfedezte azokat. Mint korábban arról irtunk, vannak bizonyos állatok, melyeket szívesen beengedünk, sőt lakóteret biztosítunk nekik a szőlőterületeinken.

Az ékköves araszoló kivétel ez alól, ugyanis az a friss hajtásokkal táplálkozik. A hernyó szerencsére hamar bebábozódott, csak minimális kártételt okozott, gazdasági kárt nem, a termésválogatásnál korrigálni tudjuk a munkáját. Épp hogy megszűnt a »hernyó invázió«, tarka szőlőmolyok jelentek meg. Fontos számunkra, hogy a szőlőben vegyszer nélkül, kíméletes módszerekkel dolgozzunk, így a moly eltávolítását is így kellett megoldanunk.  Jó eszköznek bizonyult erre a feladatra a feromonos légtértelítés (párosodás gátlás). Az ültetvényekben szexferomont párologtató rudacskákat helyeztünk el, melyek mesterséges nőstény illatanyaggal vannak átáztatva. A hím mindenhonnan a feromon illatot érzékeli, ezért a »valódi« nőstényt nem találja meg. A nőivarú lepkék megtermékenyítése nem történik meg, ezért nem kell utódoktól és így kártételüktől félnünk.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!