Megelégszem azzal is, hogy költő

2013. november 12. 09:20

Az a szekértábor, amelynek tagjai az elmúlt huszonöt évben megmondóemberek voltak a kultúrában, jól körülírható orientálódást és gazsulálást vár el azoktól az íróktól, akiket sztárolni akar. Ez a fajta futtatás, helyzetbe hozás, feltupírozás ízlésem ellen való. Interjú.

2013. november 12. 09:20
Szőcs Géza

„A politikai támadások árnyéka nem túl igazságos módon visszavetül a költői életművére, annak megítélésére is. Ez bántja?


A költő érzékeny ember. Attól költő, hogy túlérzékeny.

Feltehetőleg számított erre, amikor politikai szerepet vállalt.

Ha úgy vesszük, 2010 előtt sem voltam a kánon kedvence. Az a szekértábor, amelynek tagjai az elmúlt huszonöt évben megmondóemberek voltak a kultúrában, jól körülírható orientálódást és gazsulálást vár el azoktól az íróktól, akiket sztárolni akar. Ez a fajta futtatás, helyzetbe hozás, feltupírozás ízlésem ellen való. Megelégszem azzal, hogy nem tudtak megsemmisíteni, kiradírozni, elpusztítani. Persze talán azért, mert nem tartottak elég fontosnak.

Az alkotói életére milyen hatással volt a politikai szereplés?

Nem szabad elszakadni a valóságtól. Sok művész hajlana rá, hogy egy kellemes dolgozószobában írja a műveit. De ahhoz, hogy a valóságot izgalmas művekben tudja feldolgozni a művész, állandó kapcsolatban kell lennie a tényekkel, kihívásokkal, amelyeket az élet hoz. Látnia kell, hogy viselkedik az ember elesettként, és hogyan egy kivételezett kaszt tagjaként. A politikusi pozícióból ilyen értelemben sokkal gazdagabb életanyaghoz jutottam, mint ami egyébként lehetséges lett volna számomra. Ha lesz időm mindezt beépíteni különböző műfajú szintézisekbe, akkor hálás lehetek a sorsnak, hogy politikusként is rálátást nyerhettem az életre.

A politikus ezek szerint ott volt a költészetben. A költő ott volt-e a politikában? És ha igen, hogy boldogult?

Olykor korlátozták, máskor inspirálták egymást. Az nem igaz, hogy szétválasztható a kettő. Már csak azért sem, mert a politikus sokszor olyan kihívásokkal szembesül, amelyek a költőnek is kihívást jelentenek. És erre nem lehet kétféle választ adni.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. november 26. 13:30
"...Megelégszem azzal, hogy nem tudtak megsemmisíteni, kiradírozni, elpusztítani...." mondja, de sajnálom, egyszerűen nem hiszem el. Az irodalomban iszonyú nagy a konkurrenciaharc. A legkisebb elfogultság, a legcsekélyebb gesztus a versenytárs felé már kigóygyíthatatlan defektet okozhat a riválisban. Az elég ostoba következtetés, hogy ezt a tényt - a kenyérharcot, a megszólalásért folytatott küzdelmet, a közönség szimpátiájára törekvést stb. - EGY politikai oldal művének tudja be. Nem mondom, hogy ezt bármelyik nagy költőnknek tudnia kellett volna, gondolom Petőfi, Ady vagy József Attila simán alkalmasnak érezte volna magát a hivatalra - hát persze...- de NEM vállalta volna el, mert ezt súgta volna a "költői ösztöne". Ebből meg megmondó embert csinált az az ösztön...
Agnieszka
2013. november 12. 20:04
1000 évvel ezelőtt a Magyar Nemzet szombatonként közölt verseket. Volt egy fantasztikus Weöres, egy balatoni üdülő nagyon primitív gondnoka kesergett a beutaltakon. Még refrén is volt és "mert mi nem szeressük", nagyon tetszett. Volt egy Szőts Géza is, mintha imádság lett volna Magyarországért! Annyira szép volt! Szőts mostanában mintha regényeket is írna, van egy strucc önéletrajza, egy romániai börtönszerűségről. Az meg nagyon szellemes és szép, és meg is van itthon. Az irodalom fontos, de a bér-irodalom ritkán állja ki az idők próbáját, az a gyanúm, h. Esterházy végülis rosszul választott, igaz, a "művei" nem a bér tollnokság miatt kevéssé élvezhetőek.
gereb6
2013. november 12. 12:08
„…A Mikulások temetője van itt, és ez a Mikulás, akiről mi beszéltünk, már a közelben kapaszkodik. Ez a Mikulás én vagyok.” (Vörös folt távolodik a hómezőn)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!