Jövőre újra lesz repülőnap Kecskeméten

2012. október 18. 12:55

Az idei kihagyás után jövő augusztusban újra megrendezik a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapot, amelyre 22 országot hívtak meg.

2012. október 18. 12:55

Újra megrendezik a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapot jövő nyáron – jelentette be Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten. A védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy háttérbeszélgetésen elmondta, az idei kihagyás után jövőre augusztusban rendezik meg a repülőnapot, amelyre 22 országot hívtak meg. A meghívottak közül mások mellett eddig Oroszország, Németország és Olaszország jelzett vissza, hogy jelen lesznek az eseményen.

Oroszország jelezte azt is, hogy a Szu-27-es vadászgépeivel is tartanak majd bemutatót a kecskeméti bázison. Az interneten fellelhető információk szerint a Szu-27 kéthajtóműves, negyedik generációs, nehéz elfogó vadászrepülőgép, amelyet az amerikai F-14, F-15, F-16 és F/A-18 repülőgépek ellen fejlesztettek ki még a Szovjetunióban. A repülőgép kiemelkedő manőverező képessége, nagy hatótávolsága és erős fegyverzete miatt rendkívül sikeres, viszonylag magas ára ellenére a Szovjetunió összeomlása után is gyártották.

A csütörtöki háttérbeszélgetésen jelen volt Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár is, aki beszámolt arról, hogy a NATO illetékesei nemrégiben felmérték a magyar különleges műveleti erőket. A nem hivatalos visszajelzések szerint a magyar különleges műveleti katonák kiváló minősítést kaphatnak, vagyis rendelkezhetnek majd az úgynevezett „combat ready” (harcra kész) minősítéssel. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a különleges műveleti csoport – amely Afganisztánban teljesít szolgálatot – létszáma még az év végéig megduplázódik és a nevük is módosul különleges műveleti kontingensre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!