2011: Tallin és Turku éve

2010. december 02. 08:48

A finn Turku és Észtország fővárosa, Tallin lesz 2011-ben Európa Kulturális Fővárosa. Tallin már idén decemberben beindul: szombaton itt osztják ki az Európai Filmdíjakat, Turku pedig az év elejétől szauna a szaunázás kultúráját népszerűsíti.

2010. december 02. 08:48

Pécs, Essen és Isztambul átadja az EKF stafétáját Tallinnak és Turkunak. Tallin már idén decemberben beindul: 4-én itt osztják ki az Európai Filmdíjakat. Január 15-től Turkuban pedig öt, művészek által tervezett szauna és elméleti workshopok várják a látogatókat. A két város együtt szervez majd rendezvénysorozatot Észtország, Finnország és Oroszország kapcsolatáról.

Tallin négyszázezer lakosával kétszer akkora, mint a tőle kétszáz kilométerre fekvő Turku. A tallini programok központja az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított óváros lesz. A finnek többek között vendégül látják a decemberben nálunk is fellépő világhírű cirkuszi társulatot, a Cirque du Soleilt.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2010. december 02. 23:02
Tallinnt két n-nel írják, csupán akkor szokták elvéteni, ha cirill betűs szövegből fordítják vissza. Mivel a dánok alapították, innen az észt neve is: Taani linn, azaz dán város.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!