Még mindig vitáznak Ukrajna és Izrael segítéséről Washingtonban

2024. április 17. 19:07

Hónapok óta egy helyben járnak az amerikai politikusok.

2024. április 17. 19:07

Nyitókép: Getty Images/Chip Somodevilla 

 

Több mint két hónappal azután, hogy a szenátus jóváhagyta a 95 milliárd dolláros biztonsági támogatási csomagot Ukrajna, Izrael és Tajvan, valamint az Egyesült Államok más indo-csendes-óceáni partnerei számára, Mike Johnson, a képviselőház elnöke hétfőn azt mondta, hogy a képviselőház a héten megvizsgálja a támogatást, de ezt különálló törvényjavaslatok formájában fogja megtenni.

A képviselőházi és szenátusi demokraták – és a Fehér Ház is – kijelentették, hogy megvizsgálják Johnson javaslatait, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a legjobb és leggyorsabb stratégia az lenne, ha a képviselőház egyben fogadná el a törvényt.

Ezt is ajánljuk a témában

Bonyolítja a helyzetet az új terv

Johnson tervét támogatták a képviselőház költségvetési, fegyveres szolgálati, külügyi és hírszerzési bizottságainak vezetői, valamint a védelmi előirányzatokkal foglalkozó albizottság elnöke is. „Nincs vesztegetni való időnk, ha a nemzetbiztonságunkról van szó. Ezen a héten el kell fogadnunk ezt a segélycsomagot” – fogalmaztak Tom Cole, Mike Rogers, Michael McCaul, Mike Turner és Ken Calvert képviselők közös nyilatkozatukban. Turner és Jim Himes demokrata képviselők, külön nyilatkozataikban sürgették, hogy a segélyeket minél előbb adják oda Ukrajnának.

Az, hogy a tervek szerint a támogatásokat különálló törvényjavaslatok formájában tárgyalják meg,

hetekkel meghosszabbíthatja az elfogadási folyamatot.

Mivel a külön álló törvényeket nemcsak az Képviselőháznak, hanem a Szenátusnak „újra” el kell fogadnia, mielőtt az a Fehér Ház elé kerülhetne.

A törvényjavaslatok szövegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan különválasztanák az Ukrajnának és az Izraelnek szánt támogatások kérdését, valamint az indo-csendes-óceáni partnereknek nyújtott segélyeket.

Az sem világos egyelőre, hogy a Ház melyik ország segítségét fogja először megtárgyalni. A republikánusok korábban már többször megpróbálták elérni, hogy az Izraelnek nyújtott támogatásokat Ukrajna segélyezése nélkül fogadják el, amit a demokraták elutasítottak.

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb káosz jöhet a Képviselőházban

Ukrajna támogatói már hosszú ideje sürgetik Johnsont, hogy engedélyezze a kiegészítő finanszírozásról való szavazást. Johnson azonban többféle indokot is felhozott a halogatásra, többek között azt, hogy az adófizetők dollárjait belföldi ügyekre kellene összpontosítani. Sok jobboldali republikánus, különösen

a Donald Trumppal szoros szövetségben állók, hevesen ellenzik, hogy további dollármilliárdokat küldjenek Ukrajnának.

Több republikánus is figyelmeztette Johnsont, amennyiben engedélyezi a szavazást Ukrajna támogatásáról, abban az esetben kezdeményezik leváltását a házelnöki tisztségből. Tavaly a konzervatívok leváltották az akkori házelnököt, Kevin McCarthyt, és három hétbe telt, mire Johnsont megválasztották.

Ezt is ajánljuk a témában

A Fehér Ház bizakodik 

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház támogatná-e a négy különálló törvényjavaslatot, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta, hogy a kormányzat további információkra vár. „Első pillantásra úgy tűnik, hogy a házelnök javaslata valójában segít abban, hogy segélyt adjunk Ukrajnának, segélyt Izraelnek és a szükséges forrásokat az Indo-csendes-óceáni térségbe. Csak szeretnénk több részletet megtudni” – mondta újságíróknak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. április 17. 20:27
EZEKHEZ képest Adolf Hitler demokrata volt.
5m007h 0p3ra70r
2024. április 17. 20:09
Érthető. Nem akarják elkapkodni.
Akitlosz
2024. április 17. 20:06
Miközben pénzük nincsen. Az államadósság már kezelhetetlenül magas. Sohasem fogják visszafizetni névértéken.
borgia
2024. április 17. 19:20
It doesn't matter how long the U.S. parliament will debate aid for Ukraine, at the end of the day, congressmen and senators are there to do it and take public money for it. The most important thing is that in the end, America no longer finances the Kiev regime, because this only helps to wind up the spiral of armaments, but it is not conducive to life in Ukraine or to the long-term interests of Europe. There will be no peace plan without Russia, so there is no point in prolonging the Ukrainian hecatomb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!