Elismerésben részesültek a Boszniában életet mentő magyar katonák

2024. április 08. 20:37

Rekord magasságban és extrém időjárási körülmények bizonyítottak a honvédek.

2024. április 08. 20:37

Nyitókép: hmzrinyi.hu / Szakál Szebáld

Elismerő parancsnoki érmeket adott át dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban részt vevő katonáknak és a civil repülésirányítóknak a Szarajevó melletti Butmir táborban  – számolt be róla a honvedelem.hu. A mentésben közvetlenül 14 magyar, két-két holland és olasz katona, valamint egy osztrák civil hajtott végre feladatokat. A két olasz katona később veszi át a parancsnoki elismerést.

Két német túrázó Bosznia-Hercegovinából tévedt ár Montenegróba április 5-én. Hegyvidéki, hóval borított területről mentették ki őket április 6-án hajnalban, 2388 méteres magasságban.

Ez magassági rekordnak számít a magyar kutató-mentés történetében.

A kötelező orvosi ellenőrzést a Butmir táborban elvégezték, majd az egyik szarajevói kórházba vitték további ellátásra a két német állampolgárt. Már mindkettőjüket elengedték a kórházból.

Dr. Sticz László köszönetet mondott az összehangolt mentési feladat végrehajtásáért az elismerő érmek átadásakor.

A mentésben részt vevő Dobos Gábor százados elmondta, hogy nem hagyományos katonai mentést hajtottak végre, ez azt jelenti, hogy az első helikopter a felderítést végezte, a második pedig a mentést, mivel a helyszín nem volt alkalmas a leszállásra.

Répási Dávid főhadnagy – aki szintén tagja volt a mentést végrehajtó csapatnak – elmondta, hogy extrém időjárási körülmények között páros csörgéssel, vagyis egyszerre emelték a helikopter fedezetére a turistákat. A Magyar Honvédség legújabb könnyű, több célú helikopterével korábban még nem kellett ennyire összetett feladatot végrehajtani – tette hozzá a főhadnagy.

A bosznia-hercegovinai EUFOR missziót 2024-ben magyar parancsnok, dr. Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja idén a helikopteres és légimentési képességet is. A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei – köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete – összehangolt és professzionális szolgálata adta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:48
🍓 ️ ­A­ ­­d­­­ö­g­ö­­s­ ­l­­á­­­n­­y­­­o­­­k­­­ ­v­­­á­­r­­­n­­a­k­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
altercat1
2024. április 09. 08:09
Sosem értettem a hegyre mászókat... Aszongyák azé mennek fel, mert az ott van... B+, a sógornőd is ott van, oszt mégsem b...d meg... Ja! De...
Mindenhova
2024. április 08. 23:05 Szerkesztve
Ez nem így volt. A Rogán titkosította a két németet, MP ezt lehallgatta az olaszok segítségével, de a labanc megsúgta a dolgot azÓbánnak, aki odaküldte a hadseregét. ...és most érmeket osztogatnak. A németek? Hát ők meg ki akarnak zárni minket az EU-ból :D Ők így hálásak na! A hollandok? Azok csak ugyanazt tették mint anno Szrebrenicánál. Vagyis semmit. De ott voltak...
Burdisgarage
2024. április 08. 22:34
Tisztelet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!