További katonai „tanácsadókat” küldene Ukrajnába az USA, a Pentagon már nyilatkozott is

2024. április 23. 13:00

Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője szerint a tanácsadók „nem harci szerepet töltenének be, inkább tanácsot adnának és támogatnák az ukrán kormányt és hadsereget”.

2024. április 23. 13:00
Joe Biden
Béres Sándor

Fotó: SAMUEL CORUM / AFP

„Az Egyesült Államok azt mérlegeli, hogy további katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába” a lendületbe jövő Oroszország ellensúlyozására – írta meg a Politico.

„Nem harci szerepet töltenének be”

„Jelenleg azt fontolgatjuk, hogy további tanácsadókat küldünk a nagykövetség Védelmi Együttműködési Hivatalának (ODC) bővítésére” – idézi Pat Ryder vezérőrnagyot, a Pentagon szóvivőjét a Politico, aki a lapnak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy „a személyzetre ugyanazok az utazási korlátozások vonatkoznának, mint a nagykövetség minden alkalmazottjára.”

Feladataikról szólva a szóvivő úgy fogalmazott, hogy az ODC „különféle tanácsadó és támogató (nem harci) küldetést hajt végre, és kizárólag DOD személyzetből áll”, és „az Egyesült Államok Nagykövetségének részeként, a misszióvezető felügyelete alatt” tevékenykedik, „mint a nagykövetség többi tagja” – tette hozzá Ryder.

A Pentagon szóvivője „műveleti biztonsági és haderővédelmi okokból” nem nyilatkozott arról, hány fős személyzetről van szó.

A brüsszeli lap szerint négy nevét elhallgatni kívánó amerikai tisztviselő és egy, a terveket ismerő további személy szerint a fentebb említett csapatok az Egyesült Államok által Ukrajnába szállított fegyverek logisztikai és felügyeleti feladataiban is segédkeznek majd. Mint hozzátették: az egyik amerikai tisztviselő szerint az új kontingens például fegyverkarbantartásban is segíti majd az ukrán hadsereget.

Mint a Politico felidézi: egy maroknyi amerikai katonát már kivezényeltek a kijevi nagykövetséghez rövid időre, ezek az alkalmazottak a nagykövettség biztonságát hivatottak szavatolni. Azonban, mint a lap rámutat: hivatalosan ugyan nem világos tehát, hogy végül hány további amerikai katonát küldenek Ukrajnába, két amerikai tisztviselő szerint ez a szám akár 60 is lehet.

Azonban a brüsszeli lap rámutat: a további csapatok még nem harci szerepben is kiterjesztenék az Egyesült Államok katonai jelenlétét Ukrajnában, ahová a Fehér Ház milliárdos katonai segélyt is küldött már.

A Politico továbbá felidézte: a Kongresszus hónapokig nem tudott határozni a Kijevnek nyújtott további segélyekről, mivel Donald Trump volt elnök többször is szkepticizmusát fejezte ki az erőfeszítéssel kapcsolatban.

A Politico eredeti, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­­ö­­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­­á­n­y­o­­k­­­ ­­­v­­á­­r­­n­a­k­­­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
szabadabb
2024. április 24. 01:36
Azt tanácsolom "my friend", hogy az utolsó Ukránig előre! Meg kell védeni a Monsanto földeket.
Nurmi26
2024. április 23. 15:46
Amerika megható forgató könyvet ir Hollywoodnak.Diszsortuzes temetes, háromszögbe hajtogatott csillagos sávos lobogó ,kitüntetések a barsonyparnan,hazafias búcsúztatók.Nem lehet megunni….
Kaszas39
2024. április 23. 15:40
Valahogy a vietnámi háború is így kezdődött! Utána jönnek majd az amerikai csapatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!