Egyre izmosabb Putyinék serege, nagyon komoly bajban lehetnek az ukránok

2024. április 21. 15:57

Egyes feltételezések szerint a júniusra tervezett orosz offenzíva áttörheti a meggyengült ukrán védvonalakat.

2024. április 21. 15:57

Nyitókép illusztráció. Fotó: ANATOLII STEPANOV / AFP

Mint ismert, az amerikai képviselőház szombaton elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely Ukrajnának szánt segélyeket és fegyvereket finanszíroz.

Max Boot, a Külkapcsolati Tanács nevű washingtoni agytröszt szakértője ennek kapcsán azt írta a Washington Postban megjelent véleménycikkében, hogy a következő lépés, hogy az Egyesült Államok minél gyorsabban útnak indítsa a fegyvereket,

különben Ukrajna vereséget szenved”.

Ezt is ajánljuk a témában

Boot emlékeztetett, hogy már csaknem négy hónapja annak, hogy befutott az utolsó szállítmány a tengerentúlról a háborúzó országba, „vagyis a jelek szerint igaz az a Churchillnek tulajdonított mondás, miszerint 

az USA-ra mindig lehet számítani, ha már kimerült az összes többi lehetőség”.

A szakértő ugyanakkor elmondta: félő hogy 

a feltételezések szerint júniusra tervezett orosz offenzíva áttörheti a meggyengült ukrán védvonalakat. 

„Még aggasztóbb, hogy egyre nagyobb az orosz sereg, és az ütőereje is nő – fogalmazott Boot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz erők fölényben vannak az elektronikus hadviselés, a tüzérség és a légierő területén is. „Ezért is égetően fontos útnak indítani a segélyszállítmányt, amint a szenátus rábólint a mostani döntésre és Joe Biden is aláírja azt”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az ukránok fáradtak és csüggedtek”

Boot hangsúlyozta, hgy vissza kell szorítani az oroszokat. Majd arra is rámutatott, hogy „az ukrán katonák fáradtak és csüggedtek. Utánpótlás nemigen akad, hiszen a szolgálat meghatározatlan időre szól és nincs elég lőszer. 

A vezetés pedig gyenge, akárcsak a kiképzés. 

A hadkötelezettség korhatárát ugyan nemrég levitték 25 évre, de az még több hónapba telik, amíg az új egységek csatasorba állnak”. „Segít viszont, ha a nyugati hatalmak saját irányítókat vezényelnek ki, és nem az ukrán alakulatok mennek nyugatra,  hogy ott felkészítsék őket” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

További amerikai segítségre van szükség

A Külkapcsolati Tanács munkatársa arra is kitért cikkében, hogy mindenképpen szükség van hosszú távú ATACMS rakétákra, valamint német Taurusokra, hogy az ukrán fél le tudja rombolni a kercsi hidat, amelyen keresztül az orosz erősítés érkezik a Krímből.

De kellenek Patriot légvédelmi ütegek is. 

„Még messze nincs minden veszve; ha jókor fut be az amerikai segélycsomag, akkor Ukrajna az idén nem omlik össze. Az ukrán nép pedig nem azt érzi majd, hogy magára hagyták” – szögezte le.

Max Boot végül leszögezte:

elkerülhetetlen, hogy az Egyesült Államok további segítséget adjon,

 azaz nem lenne jó, ha a kongresszus megint csak akkor lépne, ha a megtámadott állam már a szakadék szélére került”.

Az írást teljes terjedelmében ITT olvashatja el.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­­g­­ö­­s­­ ­l­­­á­n­y­­o­­k­­­ ­v­­á­­r­­n­­a­­­k­ ­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Stingary76
2024. április 22. 09:16
Az ukrán erővel viszi el már a 25 évest is. 25 év.. Még most kezdenének élni, munkahelyen tapasztalatot szerezni, szerelmeskedni, utazni, családot alapítani, egyszóval ÉLNI. Ehelyett elviszik őket erővel, pár napos vagy hetes "kiképzés" után, hogy ott haljanak meg egy sáros üregben, vagy téglák alatt az összedőlt ház alatt órákon át magányosan haldokolva, vagy az út mentén őket, hogy aztán kiássanak nekik egy gödröt, amibe szó szerint úgy öntik bele őket a katona társaik többedmagukkal, mint a dögkútba az elhullott állatokat. (van erről ukrán videó..), a családjuk meg sem tud róluk semmit, mert mégcsak el sem temették őket.. Bravó, Nép szolgája. És még vissza akarja toloncoltatni a katona képes férfiakat, hát basznak azok majd visszamenni bármikor is. Örülnek, hogy el tudtak menekülni ezen eszelős ukrán politika "eredményei" elől.
szabadabb
2024. április 22. 01:54 Szerkesztve
„Segít viszont, ha a nyugati hatalmak saját irányítókat vezényelnek ki, és nem az ukrán alakulatok mennek nyugatra, hogy ott felkészítsék őket” Igen biztos mind visszamenne parancsra meghalni :D !!!
Takagi
2024. április 21. 18:11
Go!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!