Botswanában túlszaporodtak az édi Babarok és Dumbók, embereket taposnak halálra, falvakat rombolnak le – na de most majd Németország átvehet belőlük húszezret

2024. április 03. 09:07

Most épp a Kalahári sivatagból osztják ki a német Zöldeket.

2024. április 03. 09:07
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: MTI / Kovács Attila)

Húszezer elefánttal szeretné megajándékozni a botswanai államfő Németországot és különösen annak Zöldek vezette környezetvédelmi minisztériumát. Történt ugyanis, hogy miközben Berlin a feketepiac felszámolásának állítólagos céljával legalizálta a kannabiszt, egyazon lendülettel be kívánja tiltani az afrikai vadásztrófeák behozatalát.

Botswana elnöke kijelentette: ha Steffi Lemke miniszter annyira kedveli az elefántokat, akkor szíveskedjék átvenni belőlük húszezret, tekintve, hogy a dél-afrikai országban

az édi Babarok és Dumbók túlszaporodtak, embereket taposnak halálra, falvakat rombolnak le és tönkreteszik a termést.

Mokgweetsi Masisi emellett elmagyarázta: a tilalom az orvvadászatnak kedvezne és munkahelyek megszűnéséhez vezetne. „Nagyon egyszerű Berlinben ülve véleményezni a botswanai dolgainkat” – mutatott rá a Kalahári-medencében fekvő egykori brit protektorátus elnöke, javasolván, hogy „Lemke asszony szánjon egy kis időt a tények és a tudomány megszívlelésére”. Meglátása szerint a német Zöldek „ideológiavezérelt fundamentalisták”, és „lenézik” Botswanát;

itt az ideje tehát, hogy megmutassák, miként lehet vadászat nélkül együtt élni a szabadon mászkáló elefántokkal.

A botswanai környezetvédelmi és turisztikai miniszter nemrégiben a szintén trófeabehozatali tilalmat tervező Egyesült Királyságnak ajánlotta fel, hogy leszállítanak tízezer vad elefántot a Hyde Parkba, hogy a britek is szembesüljenek a valósággal. Az ő elmondása szerint (amit a Deutsche Welle és egy WWF-felmérés alátámasztani látszik) hazájában az elefántállomány 1984-hez képest közel megháromszorozódott és továbbra sem csökken; ha viszont a közösségek elvesztik a vadászati turizmusból származó bevételeket, akkor többé nem lesznek ösztönözve arra, hogy óvják és védjék a vadon élő állatokat, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy

a megélhetésük érdekében további földterületeket vonnak művelés alá, szűkítve az elefántok életterét.

A 2023-as szezonra 336 elefántban állapították meg a vadászati kvótát – az országban nagyjából 130 ezer elefánt él, állatvédő szervezetek szerint azonban az arányok csalókák, mert a vadászok az idősebb és egyben legvonzóbb elefántbikákat veszik célba, belőlük pedig csupán néhány ezer van. Botswana korábbi környezetvédelmi minisztere ugyanakkor kifejtette: megérti a nyugati világ trófeavadászattal szembeni ellenérzéseit, de az állatok túlélését jóval inkább veszélyezteti például az élőhelyek eltűnése,

amivel szemben Botswana (néhány másik állammal ellentétben) kifejezetten sikeresen lép fel, területének már több mint 40 százalékát tartva fenn vadvédelmi célokra.

Egyúttal kérte annak szem előtt tartását, hogy Afrika nem csupán egy nagy állatkert, hanem ott emberek is élnek, akik a vadászati bevételekből az elmúlt években tiszta vízhez és áramhoz jutottak, valamint itatókat építettek az állatok számára, a falvaktól biztonságos távolságra.

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:51
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­l­­­á­­­n­­­y­o­k­ ­­v­­á­­r­n­­­a­k­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
rugbista
2024. április 20. 14:44
Nem értem, mi a becsuánaföldi miniszterelnök gondja. Otthon annyi elefántot lőnek ki SZABÁLYOZOTTAN", amennyi megoldhatja ezt a gondot. És kész.
tavirozsa2
2024. április 04. 07:49
A német zöldek komplett idiótàk! Németországban komplett erdők pusztultak el,mert a kéregrágó bogarat (!) nem letett irtani! Lábon száradtak ki a fák ! És még az újratelepítést is megakadályozták, azzal a szöveggel,hogy majd természetes úton, ellenálló fafajták jelennek meg!!!!
Wolfram004
2024. április 04. 00:21
Nagyon jól mutatja a politika mibenlétét ez az eset. A zöldek hoznának egy látszatintézkedést, amivel pár tízezer rasztahajú hippi maskarát be tudnának csábítani a szavazófülkébe: jaj szegény elefántok, jaj szegény kiscica, jaj. Ezek hangzatos lózungok, de sem a valós céljuk, sem a hatásuk nem egyértelmű. És ez még mindig csak a fedősztori, a járulékos hasznon. A másik megoldás. hogy valamelyik német politikusnak a helyi erők beleköptek a levesébe, talán elvettek egy gyémántbányát, vagy akármi, és most megy a szkanderezés. A dolgok mögött mindig van egy valódi ok is. A többi csak legenda. Keresd a pénzt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!