Nyolc pontban arról, mit tudni eddig a húsz éve példátlan súlyú moszkvai terrortámadásról

2024. március 23. 12:35

Legalább 115 ember meghalt és több mint 140 megsebesült, miután fegyveresek pénteken lövöldöztek egy rockkoncerten Moszkva egyik külvárosában, a Crocus koncertteremben – közölte az orosz hírszerzés.

2024. március 23. 12:35
Moszkva, megemlékezés, terrortámadás

Nyitókép: STRINGER / AFP

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: péntek este terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének előterében, majd a nézőtéren is. Az épületben tűz ütött ki. Legkevesebb két robbanás történt és az épület tetőszerkezete beomlott. Húsz éve nem történt ilyen súlyú terrortámadás az orosz fővárosban. A  legnagyobb moszkvai koncertközpontban végrehajtott merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Erről itt olvashat bővebben.

Az Egyesült Államok szerint nincs ok kételkedni abban, hogy az Iszlám Állam állításában, miszerint a terrorszervezet lehetett az elkövető. A Fehér Ház továbbá emlékeztette Oroszországot, hogy ők a március elején már figyelmesztették Moszkvát egy „nagyobb rendezvény” elleni potenciális támadásra. Oroszország ezt nem kommentálta.

Összeírtunk néhány pontban a merénylet kapcsán érkezett legfontosabb információkat:

  • Legalább 115 ember meghalt és több mint 100 megsebesült – közölte az orosz hírszerzés.
  • Ukrajna – amely jelenleg háborúban áll Oroszországgal – tagadta, hogy köze lenne a merénylethez.
  • Putyin elnök nem szólt közvetlenül a nemzethez a történtek után, de egy képviselő szerint mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.
  • A terrortámadás helyszínére szombaton tömegesen vittek virágot az emberek, a véradó helyeken sorok alakultak ki. Moszkva elektronikus reklámkivetítőin péntek óta egy égő gyertya látható, „Gyászolunk 22.03.2024” felirattal. A főváros templomaiban liturgián emlékeztek meg az áldozatokról.
  • Négy, a támadásban közvetlenül részt vevő személyt letartóztattak, de további hét személyt is őrizetbe vettek – közölte szombat reggel Vlagyimir Putyin elnökkel az orosz biztonsági főnök.
  • Mihail Murasko egészégügyi miniszter nem sokkal később közölte, hogy 115 sebesültet, köztük öt gyereket kezelnek kórházban, 60 felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos.
  • „Hatalmas pusztítást vittünk véghez!” – üzente az Iszlám Állam a moszkvai terrortámadás után.
  • Kifizeti az áldozatok temetését és a sérültek kezelését a zenekar, amelynek koncertje előtt támadtak a terroristák.
  • Ukrán kapcsolatokkal rendelkeztek a terroristák az orosz szakszolgálatok szerint

Orbán Viktor és Szijjártó Péter is részvétét fejezte ki a terrortámadás miatt

Megírtuk azt is: Orbán Viktor péntek este részvétét fejezte ki a moszkvai terrortámadás áldozatainak családjai felé. „Imádkozunk az áldozatok családjaiért!” – írta angol nyelvű X-posztjában a kormányfő. Erről itt írtunk korábban.

Ezt is ajánljuk a témában

Szombaton Szijjártó Péter üzenetet is küldött az Orosz Föderáció külügyminiszterének a magyar tárcavezető, amelyben részvétét fejezte ki a péntek esti terrortámadás miatt. Mint Szijjártó Péter fogalmazott: „ez a bestiális támadás újfent bizonyítja, hogy a terrorizmus egy olyan súlyos globális kihívás, melynek leküzdéséhez széleskörű nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország készen áll arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon a terrorozmus elleni nemzetközi küzdelem fokozásához.”

Az áldozatokat gyászoljuk, családjaiknak lelki erőt, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk”

– húzta alá a miniszter. Erről itt olvashat részletesebben.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­g­ö­­s­­­ ­l­­á­n­y­­o­k­­­ ­­­v­­á­r­­­n­­a­k­­ ­­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Valodi
2024. március 23. 14:55
"terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet" - mint az ukrajnai Bucsában?
lefty67
2024. március 23. 14:51
Wilskommenkultur, mi? Nem kell, nem lehet megvédeni a határokat, mi? Nem kell, nem lehet őket kitoloncolni, mi? Majd beilleszkednek, dolgoznak, adóznak ők, vagy a gyerekeik, mi? Mondjuk ki: aki a muszlim bevándorlást támogatja az áruló és a saját, valamint a gyerekei sírját ássa!
Mócsing
2024. március 23. 11:00
Csak nehogy a putyin veletlenul osszekeverje a tádzsik zaszlot a mienkkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!