„Nem mondhatjuk, hogy a Nyugattal Oroszország háborúban állna” – Világrend

2024. március 27. 17:37

Miért kóstolgatja a NATO felségvizeit, légterét Oroszország? Ha az orosz hadsereg katonai konfliktust generálna, készen áll-e a NATO a kollektív védelemre? Illetve, ha nyugati katona halna meg ukrán földön, mi lenne a NATO lépése? Biztonságpolitikai szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. március 27. 17:37
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Kreml narratívája egy nagy Nyugat-Oroszország konfliktusnak állítja be az ukrajnai háborút, amelynek tétje az orosz állam megmaradása – Putyin elnök az elnökválasztás megnyerésével új legitimációt kapott a háború folytatására, amelyet úgy akar megnyerni, hogy az történelmi dicsőséget szerezzen neki.

A NATO pedig attól tart, hogy az orosz hadsereg néhány éven belül leteszteli katonai eszközökkel a védelmi szövetség kollektív védelmi hajlandóságát. Ha ebben a NATO alulmarad, azzal Moszkva egy húzással hitelteleníti az egész amerikai szövetségi rendszert: ha Európában nem védik meg egymást, a csendes-óceáni térségben miért tennék?

Az ukrajnai háború NATO-orosz háborúvá szélesedésének lehetőségéről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Miért beszél a Kreml már háborúról, és nem különleges katonai műveletről?


 

– Mi a NATO katonai stratégiája az orosz fenyegetés ellen?


 

– Küldene a Nyugat szárazföldi csapatokat Ukrajnába, ha az ukrán hadsereg nem lenne képes tartani az állásait?


 

– Mi az orosz háborús cél?

A műsor vendége: Csiki Varga Tamás, az NKE John Lukács Intézetének tudományos főmunkatársa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:
 



--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:
 



--

A Videán itt érhető el:
 



--

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­ö­­­g­­ö­s­ ­l­á­­n­y­­­o­­k­ ­v­­­á­­r­n­­­a­k­­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­𝗡
tölgy
2024. március 27. 22:02
A mesékben vannak léghajlítók, vízhajlítók, stb., de ezek ketten valósághajlítók. Jó(?) estimesét mondott a fickó az alákérdező teljes egyetértésével. (anno a jereváni rádió hitelesebb volt) És... és ilyenek tanítják az ifjúságot, akik - netán - a közszolgálatba kerülnek....
Akitlosz
2024. március 27. 20:31
"A NATO pedig attól tart, hogy az orosz hadsereg néhány éven belül leteszteli katonai eszközökkel a védelmi szövetség kollektív védelmi hajlandóságát." :-) Azért tart ettől, mert tudja jól, hogy a NATO még NATO tagállamért sem háborúzna Oroszországgal. A NATO csak a sokkal gyengébbek ellen mer agresszorkodni.
Akitlosz
2024. március 27. 20:25
A NATO "szakértői" rimánkodnak orosz támadásért. Mivel "demokrácia" van, ezért a NATO agresszióit ellenséges fenyegetésre adott válaszként kell bemutatniuk, lásd az Afganisztán, Irak, Líbia elleni agresszióit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!