Még soha nem látott hadgyakorlatba kezd a NATO

2024. március 04. 15:10

A közel két hétig tartó gyakorlatot Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban tartják.

2024. március 04. 15:10

A NATO hétfőn megkezdte az újonnan kibővített északi területének védelmét célzó hadgyakorlatát, amelyben 13 nemzet több mint húszezer katonája vesz részt.

A közel két hétig tartó gyakorlatot Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban tartják.

A már régóta NATO-tag Norvégia által vezetett Nordic Response 2024 kódnevű gyakorlaton több mint négyezer katona vesz részt a katonailag sokáig semleges Finnországból, amely tavaly csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez. A finn védelmi minisztérium közleményben jelentette be, hogy az ország első alkalommal vesz részt NATO-tagállamként „a szövetség régióinak kollektív védelmét szolgáló gyakorlaton”.

A hamarosan taggá váló Svédország hadserege azt közölte, hogy 

légiereje, szárazföldi hadereje és haditengerészete mintegy 4500 katonával szintén részt vesz a gyakorlaton, amelyet téli, sarkvidéki körülmények között tartanak.

Az észak-norvégiai sarkvidéken kétévente megrendezett NATO-gyakorlat eddig a Cold Response (Hideg Válasz) nevet viselte, elnevezését a norvég fegyveres erők közlése szerint a finn és a svéd NATO-csatlakozás hatására változtatták meg. A gyakorlatnak idén egyenlő arányban Finnország, Norvégia és Svédország ad otthont, és részt vesz benne az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország is

A részt vevő erők nagyjából fele szárazföldi gyakorlatot tart. A tengeren több mint 50 tengeralattjáró, fregatt, korvett, repülőgép-hordozó és különböző kétéltű hajók részvételével gyakorlatoznak, a levegőben pedig több mint száz vadászrepülőgép, szállító repülőgép, tengerfelügyeleti repülőgép és helikopter segítségével – közölte a norvég hadsereg.

Az északi gyakorlat „beépül” a NATO átfogó, Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatába. 

Ez az észak-atlanti szövetség évtizedek óta legnagyobb hadgyakorlata, amelyben 90 ezer katona vesz részt, több hónapig tart, célja pedig annak demonstrálása, hogy a szövetség képes megvédeni teljes területét egészen az orosz határig.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:06
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­á­­n­­­y­o­k­­­ ­­v­á­­­r­­­n­­­a­k­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Ugandai Bubu
2024. március 04. 19:04
Hány magyar van? Tudom, a mi hadseregcsoportunk Csádot védi.
Hekimeki
2024. március 04. 17:51
KI NEM SZARJA LE ❗❗❗❗❗ INKÁBB TENNÉNEK VALAMI HASZNOSAT, ITT A TAVASZ SIPIRC A FÖLDEKRE FASSZOPÓK.....
pandalala
2024. március 04. 17:41
há' igen, furán nézett volna ki ott középen a semleges Svédország .... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!