Fokozott rendőri jelenlét, leárnyékolt internet, letartóztatott politikusok – pénteken vesznek végső búcsút Navalnijtól

2024. március 01. 11:05

Még mindig nem tudni, hogy a gyászszertartásra beengedik-e a gyászolókat, vagy csak a család mehet be – írta Bendarzsevszkij Anton.

2024. március 01. 11:05

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, pénteken vesznek végső búcsút Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikustól Moszkvában.

Ennek kapcsán jegyezte meg egy bejegyzésben Bendarzsevszkij Anton biztonságpolitikai szakértő, hogy 1989-ben a szovjet totalitárius államban 

sokkal elnézőbb volt a hatalom az akkori legismertebb hatalomellenes személy, Andrej Szaharov temetésénél, mint most Alekszej Navalnij esetében”. 

A 2015 Kreml előtt meggyilkolt Borisz Nyemcov is még állami temetést kapott. Már önmagában ebből levonhatóak bizonyos következtetések az orosz hatalomban az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokat illetően – hívta fel a szakértő a figyelmet.

Majd azzal folytatta, „Alekszej Navalnijt ma temetik. Holttestét több, mint egy hétig nem adták ki az anyjának. A problémák ezután folytatódtak: a család hosszú napokig nem tudott ravatalozót találni, mert mindenhol visszautasították őket, központi utasításra hivatkozva. Még mindig nem tudni, hogy a templomban, ahol végül a gyászszertartás zajlik majd, beengedik-e a Navalnijra gyászolókat, vagy csak a család mehet be”.

Ezt is ajánljuk a témában

Fokozott rendőri jelenlét, leárnyékolt internet

A rendőrség közben napok óta készült a temetésre: a rendőrök és a speciális alakulatosok már tegnap (csütörtökön – szerk.) kivonultak a helyszínre. 

A metrótól a templomig vezető utat kordonokkal zárták el. 

A környéken és még a templomban is új figyelő kamerákat helyeztek fel. Az internetet mai naptól a környéken speciális készülékekkel árnyékolják. Azokat a politikusokat, akik előre jelezték, hogy részt vesznek a temetésen (mint például Borisz Nagyezsdin) ma reggel az otthonuknál, induláskor letartóztatták – derült ki a bejegyzésből.

2015-ben más volt a helyzet

A biztonságpolitikai  szakember felidézte, hogy az orosz ellenzék egy másik meggyilkolt, fontos figuráját 2015. március 3-án egészen más körülmények mellett temették. Borisz Nyemcovot 2015. február 27-én este lőtték le közvetlenül a Kreml előtt, amikor a politikus a barátnőjével sétált. 

A megemlékezés 5 órán keresztül tartott, és ezen részt vették a kormány tagjai is: 

miniszterelnök helyettesek, illetve az akkori kormányfő, Dmitrij Medvegyev sajtótitkára, Natalja Tyimakova. Az orosz hatóságok segítették a temetés megszervezését, és zöld folyósót is biztosítottak, hogy Nyemcov koporsóját szállító kíséret eljusson a temetőhöz – sorolta.

Egészen más temetést kapott a nyolcvanas években a legnagyobb hatalom kritikusnak érett Andrej Szaahrov temetése, aki 1989. december 14-én halt meg. A temetést 4 nappal később, december 18-án tartották. A hatóságok a temetés előtt 2 napon át lehetőséget adtak ahhoz, hogy el lehessen búcsúzni Szaharovtól. A beszámolók szerint az emberek 6 órákat álltak sorban, hogy Szaharov koporsójára helyezzenek virágot.

Több mint 700 ezer ember emlékezett meg Szaharovról abban a három napban – idézte fel Bendarzsevszkij.

„A szovjet hatalom semmilyen formában nem akadályozta a temetést, sőt Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkár és a szovjet politbüró más vezetői személyesen jött tiszteletét tenni Szaharov előtt” – írta.

A vonatkozó bejegyzést alább olvashatja:

OLGA MALTSEVA / AFP

Nyitókép: OLGA MALTSEVA / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci-9-9
2024. március 01. 14:00
Na, ezért kellett Navalnijnak MOST meghalnia, az orosz választások előtt pár héttel.
alteregon
2024. március 01. 13:46
Hogy sülne ki szemed. Hogy mered Szaharovot egy lapon emlegetni ezzel a söpredékkel?
Obsitos Technikus
2024. március 01. 13:40
Ha árnyékos a zinternet, ott a starlink..
muszlim1970
2024. március 01. 13:31
Remélem arccal lefele ássák be ezt a geci kutyát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!