Euractiv: Így forgácsolta szét a francia baloldalt a háború

2024. március 14. 20:11

Képtelenek megegyezni arról, hogyan kellene Ukrajnát támogatni, miben lehet figyelembe venni Puytinék igényeit, és hogy például terrorista szervezet-e a Hamász.

2024. március 14. 20:11
FRANCE - POLITICS - LFI - LEFT WING PARTY - AMFIS 2023 - CLOSURE
Maráczi Tamás

Nyitókép: Jean-Luc Mélenchon pártja rendezvényén 2023. augusztus 27-én  /  forrás: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas via AFP

***

A francia baloldal végletes megosztottságát mi sem szemléltette jobban, mint az Ukrajnának nyújtandó francia segítségnyújtásról szól parlamenti vita március 12-én a párizsi Nemzetgyűlésben. 

A baloldali és zöld pártok Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) párt vezetőjének kezdeményezésére  2022 nyarán létrehoztak egy választási szövetséget, hogy elsimítsák addigi nézeteltéréseiket, de ez a szövetség, amely a nevének kezdőbetűiből álló betűszóval csak NUPES-nek neveztek, 2024 tavaszára gyakorlatilag szétesett, írja elemzésében az Euractiv.

Az uniós lap emlékeztet: a Szocialista Párt tavaly októberben felfüggesztették részvételüket a szövetségben, miután 

Mélenchon pártja nem volt hajlandó terrorista szervezetnek nevezni a Hamászt. 

Legutóbb pedig Emmanuel Macron elnök legutóbbi megjegyzése verte ki a biztosítékot, amikor nem zárta ki, hogy szükség esetén akár szárazföldi  csapatokat is küldenének Ukrajnába.

Az Engedetlen Franciaország és a Kommunista Párt számára csak a tűzszünet és az ukrajnai határokról való tárgyalások megkezdése jelent biztosítékot, minden más csak az európai háborús veszély növelését. Éppen ezért március 12-én nemmel szavaztak Macron elnök újabb ukrajnai segítségnyújtási csomagjára, ugyanis úgy vélik, az csak olaj lehet a tűzre. Ehelyett azt javasolják, hogy az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) égisze alatt 

rendezzenek egy nemzetközi konferenciát, ahol a háborús felek követeléseit megvitatják.

Az Engedetlen Franciaország álláspontja az, hogy nem szabad fegyvereket sem küldeni Ukrajnának, sőt, a legjobb megoldás az lenne, ha az uniós államok, köztük Franciaország kilépne a NATO-ból.

A francia Zöldek és a szociáldemokraták ezt önfeladásnak érzik, szerintük Putyin nem akar békét, és 

naivitás azt hinni, hogy ha Európa enged a zsarnoknak, akkor jobb lesz a helyzet 

- emlékeztet az Euractiv. 

Nincs egyezség a baloldali pártok között Ukrajna leendő EU-tagságának kérdésében sem - a szélsőbal számára ez tabukérdés, Ukrajna nem lehet EU-tag, mert azzal csökkennének a francia fizetések, bajba kerülne a francia agrárium és a befektetések Kelet-Európa felé indulnának. Eközben a szocialisták és a zöldek lehetőséget látnak az ukránok csatlakozásában.

Az uniós lap megállapítja, hogy 

három hónappal az EP-választások előtt a francia baloldal reménytelenül szétforgácsolt, 

a politikai egység kialakításától egyre messzebb kerül.

--

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­­A­ ­d­ö­­­g­ö­­s­­­ ­l­­á­n­­­y­­o­k­ ­v­­­á­­r­n­a­­­k­­­ ­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Genusnextgen
2024. március 14. 21:44
A szavazást nemsokára zárom! Jelenleg fej-fej mellett a fidkányok és a reformátusok. Ha szeretnéd megjeleníteni a véleményedet, még nem késő, csak közöld, hogy melyikük közbenjárására engedhették ki Endre bácsit.
Genusnextgen
2024. március 14. 20:59
Végül kiderült-e, hogy megvádolják Endre bácsi románul (ohbocsánat székelyül) beszélő vörösinges férjét garázdasággal? Pár újságíró szerette volna megtudni Endre bácsitól, hogy kinek a közbenjárasára szabadulhatott pedofilszopkodóként, ez meg kiverte a kezükből a kamerát. Szerintetek a fidkányok hozatták ki a dagadt tehénnel a börtönből vagy a reformátusok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!