A cseh miniszterelnöknek is tetszik, hogy nyugati katonák menjenek Ukrajnába, de van egy komoly feltétele

2024. március 05. 19:37

Petr Pavel szerint keresni kell Ukrajna támogatásának lehetséges új formáit.

2024. március 05. 19:37
France President Emmanuel Macron visits Prague

Nyitókép: Lukas Kabon / ANADOLU / Anadolu via AFP

***

Prágában találkozott kedden Petr Fiala cseh kormányfő Emmanuel Macronnal, aki nemrég azt dobta be a köztudatba, hogy nemsokára nyugati katonákat lehetne küldeni Ukrajnába. Bár később a francia államfő visszakozott, most úgy fogalmazott: Oroszországnak nem szabad megnyernie a jelenlegi orosz-ukrán háborút és a Nyugatnak addig kell támogatnia az ukrán népet és az ukrán hadsereget, amíg csak arra szükség lesz.

Emmanuel Macron azt mondta: fontosnak tartja és támogatja azt a cseh kezdeményezést, hogy az európai unión kívüli országokban közösen lőszert vásároljanak Ukrajnának. 

Petr Pavel szerint keresni kell Ukrajna támogatásának lehetséges új formáit, s meg kell vitatni a nyugati országok katonai szakembereinek esetleges ukrajnai részvételét is. A cseh elnök kiemelte: kizárólag tanácsadói segítségről, és nem katonai egységekről lehet szó. 

A francia elnök később Petr Fiala cseh kormányfővel cseh-francia stratégiai partnerségi akciótervet írt alá, amely a 2024-2028-as évekre szabályozza a kétoldalú együttműködést számos területen, egyebek között a védelmi, biztonsági és a menekültügyi politikában, valamint az atomenergia hasznosításában és fejlesztésében. 

(MTI)

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. március 07. 20:14
Nagy tisztelet Petre Pavel munkájának! Mi magyarok meg szégyenkezzünk erősen a saját lókupec miniszterelnökünk miatt!..
Mich99
2024. március 06. 13:31
Azt hiszik a hülyék, hogy ezzel (az eszkalációs politikával) el lehet riasztani az oroszokat attól, hogy győzzenek ...
Mich99
2024. március 06. 13:29
A cseh elnök: mi szigorúan az Amerikaiak vietnámi háborújának a példáját követjük: "először csak tanácsadók" – bár ez már megvolt...
atti64
2024. március 06. 11:56
MINDKETTÖT HAJTANÁM A FROTVONALBA BEHUGYOZNÁTOK MIND A KETTEN BÜDÖS PATKÁNYOK VAGYOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!