Szörnyű jövőt jósol a brüsszeli lap: Európa elbúcsúzhat a békétől

2024. február 12. 19:42

Oroszország növeli a katonai kiadásait, ami miatt az európai védelmi vezetők arra figyelmeztetnek: ha békét akar a kontinensünk, jobb, ha felkészül a háborúra.

2024. február 12. 19:42
null

Az elmúlt hetekben az európai országok katonai vezetői több ízben megkongatták a vészharangot, és arra figyelmeztettek: Oroszország komoly kihívást jelenthet a NATO számára az elkövetkezendő évtizedben – olvasható az Euractiv oldalán. Az elemzés szerint az európai tisztviselők általában félnek a hisztériakeltéstől, most azonban komoly figyelmeztetéseket fogalmaztak meg. 

Orosz támadástól tartanak

Troels Lund Poulsen, Dánia védelmi minisztere, egyike azoknak a prominens vezetőknek, akik aggodalmukat fejezték ki Európa jövőjével kapcsolatosan. 

„Nem zárható ki annak a lehetősége, hogy három-öt éven belül Oroszország próbára teszi az 5. cikkelyt és a NATO szolidaritását. A NATO 2023-ban még nem így értékelte a helyzetet. Ez új információ, amely most kerül előtérbe” – mondta Poulsen a Jyllands-Posten nevű lapnak.

Nem Dánia az egyetlen skandináv ország, ahol ilyen aggodalmak fogalmazódtak meg az elmúlt időben. A szomszédos Svédországban komoly politikai vita robbant ki, miután két védelmi tisztviselő egy potenciális háborúra figyelmeztetett – emlékeztetett az Euractiv szerzője. 

Norvégiában pedig Eirik Kristoffersen, a norvég fegyveres erők vezetője állította:

a NATO országoknak „kettő, esetleg három” éve van felkészülnie Vlagyimir Putyin támadására.

A balti országok mindeközben bejelentették egy 600 bunkert tartalmazó védelmi vonal megépítését. Lettországban már visszavezették a sorkatonaságot, míg Litvániában is politikai viták zajlanak erről.

Ezt is ajánljuk a témában

Tőlük nyugatabbra szintén vannak, akik aggódnak. A brit hadsereg vezetője kijelentette, az országnak „polgári seregre” van szüksége, de a védelmi minisztérium azonnal cáfolta, hogy behívnák a fiatalokat. Németországban a védelmi miniszter nemrég kijelentette: Putyin egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO-t. „Szinte mindennap hallunk fenyegetéseket a Kremltől (...) tehát bele kell kalkulálnunk, hogy Vlagyimir Putyin egy nap, akár egy NATO országot is megtámadhat” – mondta Pistorius egy német lapnak adott interjúban. Úgy vélte, most nincs sok esély orosz támadásra, azonban a „szakértőik szerint” 5-8 éven belül már elképzelhető. 

Mi az aggodalom oka?

A belga védelmi miniszter szerint Moldovát és a Balti államokat is fenyegeti Oroszország – írja az Euractiv. „Látjuk, hogy Oroszország átállt hadiparra. Szerintem jogosan aggódunk. A Kremlin és Putyin nyelvezete mindig ambivalens” – mondta Michel Hofman. 

Az aggodalmak abból fakadnak, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt a hadiipara megerősítésébe kezdett,

miközben Európa nem tudja teljesíteni az ukránoknak ígért fegyverszállítmányokat. 

Az orosz GDP 7,1 százalékát fogja kitenni a katonai költségvetés. Egyes európai vezetők szerint eddig ez a bejelentés a legegyértelműbb fenyegetés Oroszország részéről. 

Ezt is ajánljuk a témában

München előtt 

A hétvégén rendezik meg az éves müncheni biztonsági konferenciát, amelyen a világ aktuális biztonsági kihívásainak megvitatására a politikai, védelmi, technológiai és biztonsági érdekcsoportok vezetői találkoznak. Az orosz-ukrán háború mellett kiemelt téma lesz Gáza is. 50 kormány és államfő érkezik a német városba a konferenciára. 

Az európai vezetők Oroszország mellett szintén aggódhatnak Koszovó és Szerbia közötti feszültség miatt és várhatóan napirendre kerül Donald Trump potenciális visszatérése Washingtonba. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Genya SAVILOV / AFP

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2024. február 16. 20:15 Szerkesztve
Rohadt kurva anyátokat basszátok meg eu liberálnáci vezetői!
Agybeteg Fideszes
2024. február 14. 23:40
Az összes nyugat európai vezetőt és uniós képviselőt beterelném egy karámba és lángszóróval leégetném a húst a testükről. Ezek addig nem nyugszanak míg Európát a vesztébe nem hajtják. Nem jönnek rá a birka szavazóik, hogy egy maroknyi politikai vezető garasokért beáldoz évezredes civilizációkat. Sorost és álcivil szervezeteit lekellene vadászni és örök nyugalomra segíteni mind egytől egyig akik ezekben bármilyen tevékenységet folytattak. Vagy így lesz vagy vége a nyugat hegemoniájának.
Anchorn
2024. február 14. 08:58
Ezeknek mind elgurult a gyógyszer ... Ja nem .. ezek mind az usa "demokrata" rezsimjének talpnyalói .. az elmúlt 30-40 évben kitenyésztet és mindenhova is betelepített globalista,bolsevik,liberális a háttérhatalmat és a multinacionális giga cégeket ill. szervezeteket kiszolgáló ügynökök ..!!!!
survivor
2024. február 13. 19:13
Miert is jó a ruszkiknak az ATOMHÁBORÚ ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!