Svájci lap: Bidenéknek és a német liberálisoknak az lesz a vesztük, hogy az ellenfél betiltását próbálják meg elérni

2024. január 14. 20:38

A Neue Zürcher Zeitung főszerkesztője szerint a liberális demokraták úgy látják, hogy erkölcsileg felülmúlják az ellenfelüket, de valójában számukra is csak a hatalom a lényeg.

2024. január 14. 20:38
Protesters demanding a ceasefire in Gaza interrupt US President Joe Biden's speech in South Carolina

A Neue Zürcher Zeitung főszerkesztője legújabb véleménycikkében azt elemezte, mi következhet abból, hogy hatalmas hisztériakeltés folyik Donald Trump és az AFD lehetséges sikerei miatt a mainstream médiában. Eric Gujer szerint a demokrácia csak egy eljárási módszer: megállapodás a kormánytöbbség meghatározásáról. Véleménye szerint divatba jött a „liberális demokrácia” kifejezés – ami rávilágít arra, hogy mit is tartalmaz egy igazi demokrácia: az emberi jogokat,

 a kisebbségek védelmét, a jogállamiságot és a hatalmi ágak szétválasztását.

Véleménycikkében azonban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy demokráciát nem lehet antidemokratikus módon építeni. Ezt föl is hánytorgatja az amerikai demokratáknak, akik szerinte a hozzájuk közelálló államügyészeket és bírákat fegyverként használták, hogy bíróság elé állítsák Trumpot. 

Szerinte viszont ez azt jelenti, hogy Biden pártja antidemokratikus eszközökhöz nyúl, mivel az elnök a felmérések alapján vesztésre áll.

Nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Németországban szintén megfigyelhető egy kétségbeesés a liberális oldalon az AfD felemelkedése láttán, csakúgy mint az USA-ban Trump esetében. Az újságíró szerint ezért a balliberális pártok csak magukat okolhatják, hiszen ahhoz, hogy a mainstream pártok kormányon tudjanak maradni, újfajta megközelítést kellene alkalmazniuk. 

Álláspontja szerint az lesz ezen pártok veszte, hogy a könnyebb utat választják, és inkább az ellenfél betiltását próbálják meg elérni. Szerinte nem szabad a demokratikus értékek megőrzése érdekében a polgárháború veszélyével riogatni. Véleménye szerint akkor, ha a liberális demokraták ugyanúgy beszélnek, és viselkednek, mint a másik oldal, valójában nem is különböznek tőlük. Zárásként pedig megjegyezte, hogy a liberális demokraták úgy látják, hogy erkölcsileg felülmúlják az ellenfelüket, de valójában számukra csak a hatalom a lényeg.

***

Nyitókép: Peter Zay / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2024. január 15. 12:52
"A demokráciát nem lehet antidemokratikus módon építeni." Nem tudja ezt Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök jelöltje sem, aki már 2021 december közepén megmondta az őszintét! Elmondása szerint Fleck Zoltán (az ELTE egyetemi tanára) vezetésével már egy stáb dolgozik az új alkotmány kidolgozásán. Fleck Zoltán jogszociológus vezetésével megalakult egy bizottság, amelynek az volt feladata, hogy kitalálja: hogyan lehet „helyreállítani a jogállamiságot” a „jogállamiságon túli” eszközökkel. Szégyen, hogy Fleck Zoltán, ez az alak az ELTE egyetemi tanáraként a jog semmibevételére taníthat egyetemistákat!
Almassy
2024. január 15. 08:14
liberális demokrácia nincs... az a libsikrácia.
sober
2024. január 15. 03:19
korrekt! ennyire futja nekik!
EX_Terminator
2024. január 15. 01:03
A KISULLYAMAT SEM FOGOM ÉRTETEK MOZDÍTANI TI FÉRGEK. ÉS PLÁNE NEM FOGOK ÁTÁLLNI. SOHA!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!