Három lépcső

2024. január 17. 08:53

Megmagyarázhatatlan rejtélynek kell történnie ahhoz, hogy ne Donald Trumpnak hívják majd a republikánus elnökjelöltet.

2024. január 17. 08:53
Trump Campaign Holds Caucus Night Watch Party
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Hogy Trump fölényesen hozta Iowát, voltaképpen természetes. Ha valamire fogadhattunk volna, ebben az ügyben bárki nagyobb összeget is kockáztathatott. S bár külpolitikai tárgyú vezércikkben nem szoktuk emelni a tétet, jósolni pedig pláne nem szabad, valamit mégis le kell szögeznünk. Éspedig azt, hogy ha a republikánus előválasztást nem Trump nyeri, akkor tényleg nem hihetünk senkinek és semminek. A helyzet ugyanis az, hogy Trump támogatottsága nem jelentősen, hanem nagyon-nagyon jelentősen előzi a vetélytársakét. Ron DeSantis, aki nem is olyan régen még valóságos kihívónak tűnt, az utóbbi időben visszaesett, és egyelőre nem látszik, miért és miben tudna mást kínálni, mint a volt elnök.

Trump másik kihívójáról, Nikki Haley-ről – a megfelelő tisztelettel szólva – csak azt mondhatjuk, az esélytelenek nyugalmával küzdhet tovább. Szóval, egy szó mint száz: valami nagy-nagy katasztrófának, megmagyarázhatatlan rejtélynek kell történnie ahhoz, hogy ne Donald Trumpnak hívják majd a republikánus elnökjelöltet.

Ez tehát az első lépcső, amelyre Trumpnak fel kell lépnie. Ha feltételezzük, hogy sikerrel teljesíti a kihívást, rögtön szembenézhet az ellene emelt vádakkal. Trump elé ugyanis – ne kerteljünk, aligha véletlenül – különféle jogi természetű akadályokat emeltek az elmúlt hetekben-hónapokban. Eljárások zajlanak, Colorado államban pél­dául kizárták az előválasztási indulásból, Trump most az Egyesült Államok legfelső bíróságának február 8-i döntésére vár. Bármi is lesz az ítélet, az előrejelzések azt jelzik, minél többet kekeckednek és jogászkodnak Trumppal láthatatlan ellenfelei, annál szilárdabb a támogatottsága. Jó kérdés, hogy az Egyesült Államok közélete eléri-e még azt a nívót, hogy a volt elnök egyáltalán pályázhasson a Fehér Házba – de ha nem, akkor határozottan úgy tűnik, amit amerikai demokráciáról hiszünk és gondolunk, sürgősen át kell értékelni magunkban.

Tételezzük fel azonban, hogy a jogi csűrcsavarokat feloldják, a republikánus jelölt Trump lesz. Hogy egészen pontosan kit kell kihívnia, egyelőre nem világos. Azok közé tartozom, akik Biden elnökről azt gondolom, már is szép teljesítmény tőle, hogy ne gratuláljon a színpadon olyanoknak, akik nincsenek is ott. Világos ezek után, hogy a hanyatló Brezsnyev imázsára felhúzni egy egész kampányt nem éppen észszerű. Vagyis könnyen meglehet, hogy a demokraták előrántanak valakit a kínálatból, aki különösen népszerű bizonyos választói célcsoportokban. Trump számára sorsdöntő kérdés, ki lesz az ellenfele, mert például Michelle Obamának teljesen más témákat kellene nekiszegeznie, mint a saját romjaiban heverő jelenlegi elnöknek. Ha pedig megvan a stratégia, a csata csak akkor kezdődik. A harmadik lépcsőfokon állva már minden apróságnak különös a jelentősége.

Mindkét jelöltnek értelmes gondolatokat, ígéreteket, érzéseket kell közvetítenie az amerikai gazdaságról, az egészségbiztosításról, az ország diplomáciájáról, a bevándorlásról és ezer más kérdésről. Ma úgy tetszik, a felmerülő ügyek többségében Trumpnak világos és érthető a mondanivalója. Azt tudjuk, hogy a pénze, kapcsolatrendszere, ideológiája készen áll, és habozás nélkül felhasznál mindent a végső cél érdekében. Hogy ez mire lehet elegendő, arra még korai a válasz. Mindenesetre sokan úgy látjuk, hogy Trumpnak minden előzetes várakozás ellenére remek esélyei vannak az újabb elnökségre, és aki lebecsüli, lefitymálja, talán elfelejtette, mi történt Hillary Clintonnal, aki már a győzelmi ünnepségét szervezte.”

Nyitókép: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. január 17. 18:54
Jy=ly
eljolesz
2024. január 17. 18:51
A megmagyarázhatatlan rejtéjyeknek az utóbbi időben szezonja van. Hogy lett elnök a Hugyos Józsi?
Pelso j.
2024. január 17. 18:28
OK, laci, úgy fogják hívni. és?
lájkbajnok
2024. január 17. 12:25
Vannak megmagyarázhatatlan rejtélyek. Például kipottyanhat a Trump torony ablakán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!