CNN: Kulcsfontosságú lesz a magyar és az ukrán külügyminiszterek hétfői találkozója

2024. január 28. 15:08

A lap szerint van politikai értelme annak, hogy Orbán a lehető leghosszabb ideig üljön nyugodtan, „mivel a történelem megtanította neki, hogy így lehet engedményeket elérni”.

2024. január 28. 15:08
null

Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának kezdetétől fogva Magyarország volt a leggyengébb láncszem a Nyugat válaszreakciói során. Orbán Viktor hátráltatta Kijev uniós csatlakozási tárgyalásait, lassította a segélyszerződéseket, és kétségbe vonta Ukrajna képességét, hogy legyőzze Oroszországot” – vezeti fel a szokásos módon a hétfői ungvári tárgyalásról szóló cikkét a CNN.

Ismert: Szijjártó Péter tíz napja jelentette be közösségi oldalán, hogy sikerült tető alá hozni egy január 29-i megbeszélést Ungváron magas rangú ukrán vezetőkkel. A kárpátaljai eseményen – amelyet egy Szijjártó Péter ellen irányuló halálos fenyegetés előz meg – ott lesz Kuleba külügyminiszter és Andrij Jermak, Zelenszkij hivatalának vezetője is.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A CNN a halálos fenyegetésről nem ír, viszont nyugati tisztviselőkre hivatkozva azt reméli, hogy a találkozó tisztázza, Magyarország lemond-e vétójáról az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai uniós támogatási csomaggal szemben, „amelyet decemberben kellett volna aláírni”.

Ezután hosszú és unalmas fejtegetés következik Orbán Viktor „feltételezett szoros viszányról Putyinhoz”, a svéd NATO-csatlakozás körüli huzavonáról, majd nevüket elhallgató diplomáciai források véleményét idézi az elemzés.

A nyilatkozók egy része optimistán, másik részük pesszimistán állt hozzá a kérdéshez. „Igaz, hogy a magyarokkal sok minden a showról szól. A végén többnyire beadják a derekukat. De újra és újra blokkoltak fontos lépéseket Ukrajna támogatására és a nyugati szövetség megerősítésére” – összegezte egy német külügyi tisztviselő a CNN-nek.

Orbán pontosan tudja, hogy mennyire értékes a Nyugat számára a támogatása, ezért képes a szövetséges államokat a markában tartani, még akkor is, ha Magyarország nettó kedvezményezett az EU-ban és a NATO-ban egyaránt, írja az elemzés, hozzátéve hogy van politikai értelme  annak, hogy Orbán a lehető leghosszabb ideig üljön nyugodtan, „mivel a történelem megtanította neki, hogy így lehet engedményeket elérni”.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Performan
2024. január 30. 16:34
"CNN: Kulcsfontosságú lesz..." Nem lett. A magyar kassza kulcsát mégsem adták át az ukránon keresztül az amerikaiaknak.
mira-bee
2024. január 29. 13:33 Szerkesztve
A CNN-től nem is vár az ember semmi értelmes nyilatkozatot csak a kötelező liberál/bolsevik maszlagot. Milyen címen avatkoztak be a nyugati országok ebbe a háborúba, az orosz inváziót az usa gerjesztette ezt még az óvodások is tudják, a világ fő agresszora!
pipa89
2024. január 29. 08:41
Nem tudom, hogyan tudunk ebből a kutyaszorítóból kijönni. Június olyan messze van, ahogy november is. Biztos vagyok benne, hogy valami egész mást dolgot kell kiagyalni... A várakozás nem lesz elég.
Reszelő Aladár
2024. január 29. 03:54
Amíg a nekünk járó dohányt újabb és újabb mondvacsinált indokokkal nem adják oda, addig nettó befizetők vagyunk. Ha Ukrajnát akarják a mi pénzünkből az elkövetkező évtizedekben támogatni, akkor azok is maradunk. Elmondtuk mit akarunk: - a kisebbségi jogokat vissza (ez semmibe sem kerül) - a mi pénzünket az Uniótól (hogy ott legyünk mint a többiek) - a bxszogatás befejezését (egyenlő elbánás, meg ilyenek) Ha ez nem megoldható, akkor kapják csak meg a pénzüket, Svédország legyen NATO tag, mj pedig kössünk megnemtámadási szerződést Putyinnal. Ha a nyugat háborúzni akar, abban mi nem veszünk akkor sem részt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!