Az ukrán hírszerzés már azt sem hiszi el, hogy ukrán hadifoglyok voltak az általuk lelőtt gépen

2024. január 26. 16:55

„Az agresszor állam nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékokat, amelyek megerősítenék az eseményekről szóló verziójukat” – fejtette ki a hírszerzés szóvivője.

2024. január 26. 16:55

A Mandiner szerdán megírta, hogy lezuhant egy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgép, a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, valamint hatfőnyi személyzettel és 3 fogolykísérővel az oroszországi Belgorod régióban. Az orosz védelmi minisztérium szerint a hadifoglyokat fogolycserére szállították.

Szerda késő esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Moszkvát, hogy az „ukrán foglyok életével játszik” – írja a BBC. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy „nyilvánvaló, hogy az oroszok játszanak az ukrán foglyok életével, hozzátartozóik érzéseivel és társadalmunk érzelmeivel.

Ez pedig arra utal, hogy Oroszország szándékosan olyan lépéseket tesz, amelyek célja, hogy veszélybe sodorja a hadifoglyok életét és biztonságát”

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Oroszország nem szolgáltatott bizonyítékot az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) arra vonatkozóan, hogy valóban voltak-e ukrán hadifoglyok azon az Il-76-os katonai szállító repülőgépen, amely szerdán zuhant le az oroszországi Belgorodnál, és elutasítja azt a követelést, hogy nemzetközi bizottságot állítsanak fel a történtek kivizsgálására – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egy pénteki tévéműsorban. 

Juszov rámutatott arra, hogy a BT-ülésen a világszervezet főtitkár-helyettese leszögezte: az ENSZ nem tudja megállapítani ukrán hadifoglyok ottlétét a gép fedélzetén. Rosemary DiCarlo közölte, hogy az ENSZ nem tudja ellenőrizni sem az ukrán, sem az orosz féltől származó jelentéseket az Il-76-os rakományáról, és a repülőgép lezuhanásának körülményeit sem tudja megállapítani.

Az agresszor állam nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékokat, amelyek megerősítenék az eseményekről szóló verziójukat.

Megismételhetjük és kijelenthetjük, hogy egy katonai repülőgépről beszélünk, amely nem egyszer vett részt orosz fegyverek és ellenséges katonák szállításában. Oroszország pedig nem tájékoztatja Ukrajnát arról, hogy ez a gép ukrán hadifoglyokat szállít. Ami a gép lezuhanásának konkrét okait illeti, akkor természetesen logikus és indokolt egy nyílt nemzetközi bizottság létrehozásának az igénye, hogy a testület megtudja, pontosan mi okozta a gép lezuhanását, tanulmányozza a gép maradványait, a fekete dobozokat, és alaposan megvizsgálja a lezuhanás helyét. Jelenleg, amint halljuk, Oroszország elutasítja egy ilyen megbízás lehetőségét” – fejtette ki a szóvivő.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. január 27. 07:36
lauderstenonis-2 A cserére szánt hadifogjok meg felszívódtak. Értem én. Ilyesmi meg olyasmi sokszor előfordult az ÁVH-tok történetében.
Krupp Skya
2024. január 27. 07:25 Szerkesztve
Az ukrán hírszerzés azt sem hitte el hogy ők lőtték le 2014-ben az MH 17- es lajstrom számú utasgépet, összetévesztették Putyin gépével A Holland ügyészség egy évig vizsgálta a lelövés körülményeit, ennyi idő kellett míg rájöttek hogy Putyin volt. Amikor az egyik újság el akarta kérni a bizonyítékokat azt a válasz kapta nem adhatjuk ki mert sértené Ukrajna jogállamisági jogába befektetett jogát.
irondome
2024. január 26. 23:06
Úgy tűnik, hogy harc bontakozott ki az ukrán “hírszerzés” és a brit “hírszerzés” között a világelsőségért,
remi
2024. január 26. 19:14
Tele van a tg a szétszakadt, megégett holttesteket illetve megégett iratokat mutató videókkal. Mijafaszról beszélünk? Amúgy közvetve már a kyyjiiviyndiypiiyyndyint (ez a hohol qrmány elsődleges revolvermédiája) is elismerte, hogy hadifoglyok voltak a gépen, illetve szivárognak hohol "közösségi" médiákból infók ahol az elhunytak családtagjai is megerősítenek dolgokat. Lassan már csak recipbroki küzd itt, mint malac a jégen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!