Szép próbálkozás, Ukrajna, nagyon szép próbálkozás!

2023. december 11. 05:56

Ukrajna papíron mindent megcsinált kisebbségügyben, amit csak kértünk. Most már csak a magyarok sanyargatását kellene abbahagyniuk.

2023. december 11. 05:56
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir; MILEI, Javier
Kohán Mátyás

Mindig csodálatos napok azok, amelyeken magából kikelve ütlegeli a klaviatúrát az ukrán Jevropejszka Pravda Daniel Freund-díjas szerkesztője, Szerhij Szidorenko.

Ennek a tanult kollégának köszönhetjük minden idők legabszurdabb Karácsony Gergely-interjúját tavaly novemberből,

melyben a többszörösen vesztes miniszterelnök-jelöltet sikerült úgy felvezetnie, hogy „Ismerjék meg Karácsony Gergelyt, az Orbánnál erősebb politikust!”,

hozzátéve, hogy „ez nem Orbán, hanem az igazi Magyarország”. (Hogy emellett tendenciózus félrefordításokkal is torzította Karácsony szavait, azt már ide sem citálom.) Szidorenko volt az a tökfilkó is, aki idén májusban Rácz Andrással próbálta kimondatni, hogy 2022 februárjában azért volt az ukrán határon a magyar hadsereg, hogy visszacsatolja Kárpátalját. Rácz – becsületére legyen mondva – visszautasította a képtelen feltételezést, és világossá tette, hogy az Ukrajnával határos összes NATO-ország egyszerre vitte a csapatait a határra a fokozódó háborús veszély miatt.

Azt hiszem, így már értik, miért örülök nagyon, amikor Bartus László ukrán féltestvére nem örül.

Ő a két lábon járó ukrán agybaj, az ukrán agybaj pedig az a varázsgomba, amelytől Karácsony Gergely erős vezetőnek látszik, Rácz András pedig képes lesz Orbán Viktor védelmére kelni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nos, az ukrán kisebbségi törvény módosítása kapcsán Magyarország megbízható ellensége, Szerhij Szidorenko nagyon nem örül. Fújtat-kapálózik. Vonatkozó cikkében azt írja: a törvény tökéletesen elfogadhatatlan, mert „Ukrajna számára fontos vörös vonalakat lép át”, leginkább azért, mert a kisebbségek lakta területeken immáron nem kell majd lefordítani ukránra a reklámokat, ami „kategorikusan elfogadhatatlan”, egyem a szívét. Ebből látszik, hogy

Ukrajna a pénteken elfogadott kisebbségvédelmi salátatörvénnyel tényleg rengeteget lépett előre mindazon ügyekben, amelyek kapcsán nyolc éven át verjük az asztalt.

Tényleg nem volt az euroatlanti integrációval való zsaroláson kívül semmilyen más módja annak, hogy ezt elérjük. Ukrajna szűk egy évtizeden át hallássérült kapibarának tettette magát, mikor az ide vonatkozó ügyeket felvetettük. Most meg megcsináltak mindent. Végre már.

A törvény most úgy néz ki, ahogyan a Krím 2014-es annexiója után – legalábbis magyar szempontból – kellett volna neki: úgy csap oda az oroszoknak, hogy az az összes többi kisebbségen nem csattan. Ukrajna sokmilliós orosz vagy orosz ajkú kisebbségével szemben a törvény még mindig brutálisan igazságtalan, s ez Ukrajnának magának sem érdeke –

de itt van az a pont, ahol a magyar és az orosz érdek elválik.

Hogy a maga kisebbsége számára mit ért el, azzal Vlagyimir Putyinnak kell elszámolnia.

Tökéletesen értelmes, mondhatni: gáláns dolgokkal van teli az ukrán salátatörvény. Külön státuszt biztosít a legalább 15 százalékban etnikai kisebbségek által lakott településeknek, melyeken a továbbiakban már lehet tisztán nemzetiségi nyelven, ukrán fordítás nélkül kampányolni, reklámozni, médiát sugározni. A kárpátaljai magyar kulturális életet megkeserítő, utálatos szabály, mely szerint a magyar előadók magyar közönségnek csak ukrán tolmácsolással beszélhettek magyarul, megmarad ugyan, de ésszerű keretek közé szorul: most már csak akkor kell ukránra tolmácsolni, ha azt a résztvevők 20 százaléka, de legalább húsz fő három napra előre kéri. (Eddig a résztvevők teljes számától függetlenül tíz ember kérésére is kötelező volt.) S ami a legfontosabb:

visszatáncoltak az oktatási törvény szellemi népirtással felérő passzusaiból,

elfogadták, hogy az államnyelv mellett az Európai Unió hivatalos nyelvein beszélő kisebbségek nyelve is lehet oktatási nyelv. Azt a szabályozást, mely szerint a nemzetiségi iskolákban ötödikben az órák ötödét, kilencedikben 40 százalékát, attól felfelé pedig 60 százalékát ukránul kell leadni, visszavonják, helyébe egy tökéletesen logikus szabály lép: ukránul kell tanítani az ukrán nyelvet, az ukrán irodalmat, az ukrán történelmet, meg középiskolában egy „Ukrajna védelme” nevű, bizonyára rendkívül izgalmas tantárgyat.

Bravó, Ukrajna, szép próbálkozás! Igazán semmibe nem került volna az ezzel kapcsolatos vitákat megelőzni azzal, hogy eleve így nyújtják be a vonatkozó törvényeket 2014 után – de jobb későn, mint soha.

Alapvetően megcsinálták a házit. Szidorenko bánatos – én meg bontok egy kirgiz szőlővodkát.

Egy apró keserű mellékíz zavar csak: hogy a kárpátaljai magyar kisebbség sanyargatásának a jog csupán az egyik fegyvere volt. Ott van a turulbontás, ott van a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának leváltása olyasvalakire, aki az iskola minél hamarabbi elukránosítását tűzte ki célul, ott van a kárpátaljai magyar vezetők apraja-nagyjának sorozatos titkosszolgálati vegzálása. Ezért jó, ha Ukrajna a nyakán még pár hónapig érzi jeges leheletünket. A törvény kiváló kezdet. Ha a magyarok sanyargatását is képesek abbahagyni, eljön végre az idő, a kárpátaljai magyarság szűk egy évtizede várt karácsonyi ajándéka: megbékélhetünk.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cicologus
2024. január 30. 15:45
fasszopózelenszkijsálálálálá
alexandrosz-2
2023. december 13. 07:29
A jog hatalom nélkül csak a hatalmasok fügefalevele kohn. Ezt te is tudod, meg a főnököd is. A kárpátaljaiak (és a többi elszakított területen tengődő magyar) élete semmivel nem lett könnyebb a jogok deklarálásától, amikor a rablógyilkosaik nap nap után pusztítjáék őket válogatottan aljas módszerekkel.
Csubszi
2023. december 12. 23:00
Pedig Zselé térden csúszott Orbán elé, aki viszont elküldte a halál faxára! Így kell ezt csinálni; bravó Viktor! Veled van a nagy többség!
Hesperia
2023. december 12. 18:34 Szerkesztve
Továbbá: "Ukrajna sokmilliós orosz vagy orosz ajkú kisebbségével szemben a törvény még mindig brutálisan igazságtalan, s ez Ukrajnának magának sem érdeke – de itt van az a pont, ahol a magyar és az orosz érdek elválik. Hogy a maga kisebbsége számára mit ért el, azzal Vlagyimir Putyinnak kell elszámolnia." Ezt most komolyan?!?! Nekünk, mint magyaroknak és mint európaiaknak EZT kellene képviselnünk az EU-ban? Azt, hogy nekünk pont megfelel egy olyan ország, ahol a kisebbségeket etnikai alapon kategorizálják, és vannak olyan diszkriminált csoportok, amelyekkel "brutálisan igazságtalan" szabályok szerint járnak el? Mert azok oroszok, és nekik "Putyin ezt intézte"? Jézusmária! Először is: baromira nem Putyin intézte nekik, hiszen még szó sem volt háborúról, amikor őket már üldözték. Másodszor: ez lenne a 21. század demokratikus értékrendje? Szálljon már magába, kedves Mátyás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!