Őszintén vallott a légiutas-kísérő: ezért veszélyes kávézni a repülőn

2023. december 13. 14:56

Sokan megkívánják a hosszú utak során a kávéfogyasztást. Azonban a repülőn kávézás olyan veszélyeket rejthet, amelyekre elsőként nem is gondolnánk.

2023. december 13. 14:56
Man working in airplane using cellphone and drinking coffee
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Egy hosszú út során kinek a fejében ne fordult volna meg, hogy kér az utaskísérőktől egy finom kávét, amely, ha nem az első osztályon utazik az ember, minden bizonnyal porból készül, de akkor is sokat tud dobni az ember közérzetén. 

Ez azonban akár veszélyes és komoly következményekkel járó élvezet is lehet, egy Kevin nevű steward ugyanis a közösségi médiát szabályosan megrázta azzal, hogyan is készítik egyes repülők fedélzeten a kávét. 

Az viszonylag egyértelmű, hogy a repülőgépek mosdóiban lévő csapból ne igyunk vizet, hiszen az korántsem olyan tiszta, mint első blikkre tűnhet. Azonban az egyik brit low-cost légitársaság szóvivője is elismerte, pontosan innen nyerik ők is a vizet a kávékhoz. A Kevin nevű légiutas-kísérő a TikTok-ra töltötte fel azt a videót, amelyben elmondta, hacsak nincs egy Nespresso-főző a gépen, kannák tartalmát a vécébe ürítik és szerinte ezért kifejezetten nem higiénikus az eljárás.

Repülőn kávézás: akár fertőzést is kaphat!

A tiktokker arra biztatta az utasokat, inkább érkezzenek pár perccel korábban a reptérre és vegyenek az egyik kávézóban kávét, ott garantáltan tisztább és jobb italt kaphatnak.

A téma kapcsán érdekesség, hogy korábban a Redditen egy pilóta értekezett arról, hogy a repülőgépes kávék egyik nagy hibája, hogy a központi víztartályokból szerzik hozzá a vizet, ez azonban a Kevin nevű steward szerint a kisebbik probléma. 

Bár tény, hogy a tartályokat ritkán tisztítják, a nagyobb probléma az, ahogyan nekünk a kávéskannákat tisztítanunk kell. A szabályzat miatt nem szabad azokat a lefolyóba üríteni, csak a fajaszba kell dobni őket”

– mesélte. 

Ez az oka, amiért veszélyes lehet repülőn kávét fogyasztani 

Állítása szerint, hogy minél kisebb szemeteléssel járjon a művelet, „valahogyan közel kell kerülni a vécéhez”. 

A steward videója gyorsan vírusként kezdett terjedni a közösségi médiában, a TikTokon decemberig már 162 ezren látták a felvételeket. A kommentelők közül sokan a férfinak adtak igazat és megköszönték neki, hogy elárulta a sötét titkot. 

A cup of latte with decorated foam.
Akár fertőzéssel is járhat a repülőn kávézás. Fotó: Joe Regan/Getty Images

Egy másik légiutas-kísérő is elmondta, miért ne igyunk soha a repülőn kávét 

Korábban egy Kat Kamalani nevű nő is megosztotta személyes tapasztalatait a témával kapcsolatban. A stewardess több tippet is adott az utasoknak, mit ne igyanak a repülőn, és természetesen a kávé is köztük volt. Ő annyival még pontosította a listát, hogy olyan dolgot ne kérjünk a fedélzeten, amelyhez a személyzetnek forró vizet kell használnia. 

Ezeket a víztartályokat soha nem tisztítják ki, és undorítóak”

– mondta korábban. 

Készült egyébként egy nagyszabású vizsgálat is az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy rájöjjenek, melyik légitársaságnak van a legtisztább vize a fedélzeten. A versenyt az Alaska és az Allegiant Airlines nyerte meg, míg a utolsó helyekre a JetBlue és a Spirit Airlines került. 

Felejtse el ezt a szokást a repülőn! 

A kávézás pusztán egészségügyi okokból is kerülendő az utazómagasságon, mivel repülőgép fedélzetén a földi állapotoknál sokkal könnyebben száradhat ki az ember, ráadásul a kávé vizet von el a szervezettől, így érdemesebb a hagyományos, palackos vizeknél maradni, ha az ember valamit inni akar a gépen. 

Nyitókép: FG Trade/Getty Images

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cheriff-2
2024. január 10. 10:30
Az elmúlt 20 évben évente 5x fölfedezi valamelyik sajtótermék, hogy egy tetszőleges légiutaskísérő szerint nem szabad forró italt kérni a repülőn. Függetlenül attól, hogy kérjünk vagy nem: királylány, te ma születtél?
Obsitos Technikus
2023. december 13. 20:33 Szerkesztve
Egykori kollégámnak a meghívója az amerikai utat a KLM-mel gondolta megszervezni, de szar volt az idő. és valami Isten háta mögötti belga reptérre szállt le a Fokker. Mivel a new-yorki járat késett, gyorsan összeverbuválták az átszállókat, és valami noname 12 személyes csavarossal átvitték őket Amsterdamba. Kedvességből a 25 perces úton kérdezték, hogy kér-e kávét. Nem kellett volna. A kb. 80 fokos lötty egy turbulenciától a nyakában landolt, és végigfolyt az ingén :-D Na ezért veszélyes kávét inni :-)
Obsitos Technikus
2023. december 13. 20:26
- Parancsol kávét? - Miből választhatok? - Igen vagy nem.
Tommaso
2023. december 13. 17:20
A világon még senki nem kapott fertőzést attól, ha a megmaradt kv-t a WC-be üritik. ahová egyébként az elfogyasztott kv is kerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!