Kissinger, a történelemformáló reálpolitikus

2023. december 01. 20:43

A fundamentalizmussal és a terroristákkal már utódainak kell megbirkózniuk.

2023. december 01. 20:43
null
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
HVG

„Henry Kissinger világtörténelmi érdeme az enyhülés megkezdésében játszott központi szerepe, emellett eltörpülnek az egyes lépéseivel szemben joggal felhozható kritikák. A fundamentalizmussal és a terroristákkal már utódainak kell megbirkózniuk.

A történelemet nem törvényszerűségek irányítják. Úgy halad, mint a vasút: egy darabig kötött pályán, de jön a váltó, és irányt tud változtatni. A váltókat emberek irányítják, a történelmet hol a vezetők, hol a néptömegek. Egyetlen személy is nagyban alakítani tudja a történelmet, nemcsak egy Napóleon, egy Vilmos császár, egy Hitler, egy Churchill, de a beosztottjaik, tanácsadóik is, mint Kissinger volt. A százéves korában, 2023. november 29-én elhunyt Henry (születési nevén Heinz Alfred) Kissinger fiatalon a történelemről írt, később vitathatatlanul történelmet írt, végül három kötetben saját élete történetét is megírta.

Halálakor a világsajtó elővette a rég megírt nekrológokat, csak kicsit kellett rajtuk frissíteni, hiszen az első külföldön született (német–zsidó) amerikai külügyminiszter nagy korszaka az 1970-es évek első fele volt, ez pedig régi, már-már elfeledett történet. Mára a munkássága körüli indulatok jórészt lecsendesedtek, hiszen kortársait, egykori ellenfeleit beleértve, alaposan túlélte, sőt az őt élesen bíráló írásokra sem sokan emlékeznek. Nixon, majd Ford elnök külügyminisztereként (1971–1975) Kissinger négy nagy eredményt ért el. Ezek közül a maga korábban a leginkább vitatott az 1973-as, Nobel-békedíjjal elismert megállapodás a kommunista-nacionalista Észak-Vietnámmal volt.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP


 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 03. 23:43
Jeszenszky Gézára senki sem fog úgy emlékezni, hogy történelemformáló reálpolitikus.
betakentaur
2023. december 03. 10:09
"emellett eltörpülnek az egyes lépéseivel szemben joggal felhozható kritikák. " Hol? Gézuka, hol? Hullahegyek övezik karrierjét, értelme meg semmi sem volt, mert némi technológiai fejlődést leszámítva ugyanott állunk szellemileg, ahol a Szovjetunió megszületett. Mi értelme volt a technológiai ugrásnak, ha mindössze annyit értünk el általa, hogy ismét debilek és társadalom-mészárosok kerültek hatalomra a "fejlett" Nyugaton? Hol a francban élsz? Mesélj!
zakar zoltán béla
2023. december 02. 21:25
De Te Se
Bp1964
2023. december 02. 20:06
Olyan reálpolitikus volt, aki akárkit, az anyját is eltaposta, ha az útjában volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!