A republikánusok megszavazták, impeachment jöhet Joe Biden ellen

2023. december 14. 10:12

Ez még okozhat gondokat az elnöknek a jövő évi kampányban.

2023. december 14. 10:12
null

A republikánus többségű amerikai képviselőház (alsóház) megszavazta a demokrata Joe Biden elnök elmozdítására irányuló eljárás (impeachment) megindítását. A kongresszus alsóháza 221-212 arányban hagyta jóvá a vizsgálatot – írja a BBC.

A vizsgálatot még a volt házelnök, Kevin McCarthy indította el szeptemberben. A cél annak a kiderítése volt, hogy Biden közvetlenül hasznot húzott-e fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyeiből. 

A republikánusok egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra bizonyítékokat, de a képviselőház három, általuk vezetett bizottsága többek között vesztegetést és korrupciót feltételez, ami szerintük még akkor történt, amikor Biden Barack Obama elnöksége idején alelnök volt.

Fontos, hogy a minapi voksoláson csak a vizsgálat engedélyezését hagyta jóvá, a vád alá helyezés majd újabb szavazást igényel. Mindenesetre ennek esélye a legújabb fejlemények miatt megnőttek.

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke nyilatkozatában azt mondta, nem fogják előre megítélni a vizsgálat eredményét, de „a bizonyítékokat lehetetlen figyelmen kívül hagyni”.

Amennyiben elindulna, egy hivatalos vádemelési vizsgálat, amely képviselőházi szavazáshoz és szenátusi tárgyaláshoz vezet, az nem jönne jól az elnöknek a 2024-es választási évben, bár többtől nem kell félnie: ha a képviselőház végül a vádemelés mellett dönt is, a demokraták által irányított szenátus szinte biztos, hogy felmenti az elnököt.

Mindenesetre ha az impeachmnet elindul, kvittek lesznek régi-új ellenfelével, Donald Trumppal.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. december 15. 18:14
mire ez az impuccs vegigmegy a ven fostos mar lehet nem is el
Namond
2023. december 14. 11:39
Hi-hi-hi.
Advocate
2023. december 14. 10:53
A Junájtid sztécben az impeachment és az impotencia kéz a kézben járnak!
fatman
2023. december 14. 10:36
helyes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!