Uniós javaslat: Magyarországon is el kell majd ismerni a külföldi melegházasságok szülői jogait

2023. november 08. 15:06

A végső döntést a tagállamok hozzák majd meg.

2023. november 08. 15:06

Az Európai Parlament szakbizottsága egyetértett azzal a javaslattal, amelynek célja, hogy ha valaki szülői jogosultságot szerzett egy tagállamban, azt valamennyi országban kötelező lesz elismerni – írták az Európai Bizottság oldalán. Mint írták, az EP Jogi Bizottságának döntését még a plenáris ülésnek is meg kell erősítenie, de ez minden bizonnyal csak formaság lesz. Ezt követően azonban 

a tagállamoknak egyhangú döntést kell hozniuk.

Hozzátették, hogy ennek az uniós rendeletnek a legfőbb haszonélvezői a szivárványcsaládok lehetnek, akik gyakran szembesülnek azzal, hogy az egyik országban megszerzett szülői jogosultságukat a másik országban nem ismerik el. Vagyis akit egy homoszexuális házaspár tagjaként például Hollandiában szülőként nyilván tartanak, annak a szülői státuszhoz kapcsolódó jogokat kell biztosítani Magyarországon is. Ez gondot jelenthet az iskoláztatás vagy az orvosi ellátás kapcsán is.

Kétmillió embert érinthet ez a szabályozás

Egyes becslések szerint mintegy kétmillió embert érint majd ez a szabályozás az EU-ban. Megjegyezték, hogy a jogirodalom számos esetet tart nyilván, amikor az erre vonatkozó, eltérő tagállami szabályozások miatt gyermekek szenvedtek hátrányt. 

Erre alapozva jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2020-as évértékelő beszédében, hogy

aki egy országban szülő, az minden országban szülő

 – idézte fel a hvg.hu összeállításában.

Ezt követően terjesztette be a Bizottság a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az egyik EU-tagállamban megállapított szülői hovatartozás elismerését annak biztosítása érdekében, hogy a gyermekek egy másik tagállam nemzeti joga szerint ugyanazokat a jogokat élvezzék, különösen a felügyeleti, tartási vagy öröklési jogok tekintetében – emlékeztetett a lap.

A Parlamentnek ebben az eljárásban csak konzultatív szerepe van,

 a döntés teljes egészében a tagállamok kezében van, ahol ebben az ügyben egyhangú határozatra van szükség. Így aztán kétséges a javaslat sikere, mert korábban a magyar és a lengyel kormány is jelezte ellenszavazatát – hívták fel a figyelmet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / AFP

 

 

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. november 09. 17:21
"Erre alapozva jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2020-as évértékelő beszédében, hogy aki egy országban szülő, az minden országban szülő" Aha. És ennek mintájára ha egy random országban egy férfi feleségül vesz tíz gyereklányt, akkor onnantól velük az EU-ban is élhet családi életet. Ahogy belegondolok, lehet, hogy éppen ez a következő, amit már terveznek lenyomni a torkunkon...
rocktoberi-2
2023. november 09. 12:51
Nekem is van egy javaslatom. Aki ezzel egyet egyetért, az éljen vadházasságban az apjával/anyjával! Póriasabban kapja be az anyja faszát! Csak, hogy a moslékkoalíció szavazói is képben legyenek.....
Uztu
2023. november 09. 12:02
Még mindig nem birodalom az eu
Reszelő Aladár
2023. november 09. 11:58
Szép-szép, de azért az EU-ban nem mi vagyunk az egyetlen ország, ahol nem házasodhatnak (viszont lehet bejegyzett élettársi kapcsolatuk, ami kb hasonló jogokat biztosít). Amúgy mi a helyzet az EU-n kívül? Mert a házasság nő és férfi között egy globális dolognak tűnik, talán nincs is ország, ahol ezt ne ismernék el. De mi van az egyszeri uniós meleg párral mondjuk Egyiptomban, vagy Kambodzsában, vagy Paraguayban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!