NATO-főtitkár: Semmi baj azzal, ha a török elnöknek kapcsolatai vannak a Hamásszal

2023. november 10. 14:58

„Sosem egyszerű, ha a szövetségen belül különböző nézeteket képviselünk” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

2023. november 10. 14:58
null

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német dpa hírügynökségnek adott interjújában beszélt arról részletesen, hogy az észak-atlanti katonai szövetség számára nem jelent problémát, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kapcsolatot tart a Hamásszal.

Sosem egyszerű, ha a szövetségen belül különböző nézeteket képviselünk” 

– közölte a főtitkár, aki szerint az izraeli-palesztin konfliktus körül tapasztalható nyilvánvaló véleménykülönbségek ellenére a szövetségben a legtöbb alapelvet illetően egyetértés van, ugyanakkor a 31 tagú katonai szövetség megosztottságát tükrözi, hogy a gázai tűzszünetre felszólító határozatról eltérően szavaztak az államok képviselői az ENSZ Közgyűlésében. 

Állítása alapján a török elnök Hamásszal kapcsolatos megjegyzései nem befolyásolják a szervezet tevékenységét, mert a NATO soha nem játszott és feltehetőleg nem is fog szerepet vállalni ebben a konkrét konfliktusban, és nem is keresi az erre szolgáló alkalmat. 

Miközben a Hamászt terrorszervezetként tartják nyilván az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, Erdogan „a hazájuk védelméért küzdő felszabadító csoportnak” nevezte a palesztin iszlamista terrorcsoportot az október 7-i támadás után. 

Erdogan november elején jelentette be, hogy minden személyes kapcsolatot megszakít Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, mert szavai alapján „Netanjahu már nem olyan ember, akivel tárgyalni tudna.” A török államfő ugyanakkor a palesztin ügy szószólójaként lépett fel, miközben Izraelt terrorista államnak bélyegezte a palesztinokkal szembeni fellépés miatt.

(MTI)

Nyitókép: HAZEM BADER / AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemissza-3
2023. november 11. 02:05
Különböző nézeteket vallunk, amit máskor is szem előtt kellene tartaniuk, mikor valaki nem ért egyet az elragadtatott fősodorral. De amikor valaki civilek, nők és gyerekek szándékos lemészárlását elfogadhatónak tartja, sőt azok elkövetőit szabadságharcosnak tekinti és azt azok egy legitim eszközének vagy kifejezésmódjának, közvetlenül ilyen események kapcsán, akkor ott már fel kéne gyúlnia a piros lámpának. Ha még egy csepp józanság is maradt ebben a szervezetben.
Shanya
2023. november 10. 20:27
A NATO eddigi legszerencsétlenebb főtitkára. Törökországnak nem mer beszólni? Gondolom parancsba adták a gazdái az usa-ból.
BBrutus
2023. november 10. 20:04
Akkor miért baj az, ha Orbán kapcsolatot tart fenn Putyinnal?
Titi
2023. november 10. 19:35
Nos, ebben az esetben megkérünk minden minket bíráló szarrágót, hogy velünk kapcsolatban is tartsa a pofáját. Elég volt a kettős mércéből, senkinek semmi köze hozzá, hogy Orbán, vagy Szijjártó kivel, és miről tárgyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!