Londoni főparancsnok: Nincs jogalap a palesztinpárti tüntetések betiltására

2023. november 08. 14:33

Suella Braverman belügyminiszter szerint azonban a szombati emléknapra tervezett tüntetés egyértelműen a súlyos rendbontás kockázatával jár.

2023. november 08. 14:33

A Scotland Yard főparancsnoka szerint nem lenne törvényes alapja a szombatra – vagyis az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójára – tervezett palesztinpárti tüntetések betiltásának.

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira. Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és a legutóbbi izraeli adatok szerint 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

Az újabb tüntetés

A Scotland Yard a szombatra tervezett újabb palesztinpárti tüntetések elhalasztását kérte a szervezőktől, aznap ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően a háborúk áldozatairól emlékeznek meg Nagy-Britanniában, a szervezők azonban visszautasították a kérést.

A rendőrségre ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik a kormány részéről a szombati tüntetés betiltása végett.

Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka a BBC közszolgálati rádió szerdai hírműsorában kijelentette: a jelenleg érvényes brit törvények alapján a rendőrség csak akkor kérhet kormányzati felhatalmazást egy tüntetés betiltására, ha a demonstráció súlyos mértékű rendbontás kockázatával jár, „ennek jogi küszöbe azonban rendkívül magas”, és a Scotland Yardnak kell bizonyítania, hogy „másképp nem tudná kezelni a helyzetet”.

Suella Braverman belügyminiszter minapi nyilatkozata szerint a szombati emléknapra tervezett tüntetés egyértelműen a súlyos rendbontás kockázatával jár.

A Scotland Yard főparancsnoka azonban a szerdai BBC-interjúban ezt gyakorlatilag cáfolta. Rowley úgy fogalmazott, hogy  „itt még nem tartunk”,

a betiltás egyébként is csak a legvégső eszköz lehet, „amelyet évtizedenként egyszer alkalmazunk”.

A szombati tüntetésről elítélően nyilatkozott Rishi Sunak brit miniszterelnök is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: DINENDRA HARIA / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2023. november 09. 00:22
Ne azt mondják, hogy nincs jogalap, egyszerűen nem merik betiltani a terrorista söpredék őrjöngését!
KK75
2023. november 08. 17:39
Ezt a sok muszlim felszopó idiótát. Önsorsrontó árulókkal vannak tele már az európai országok, akik a lopakodó iszlámnak már rég behódoltak. Remélem a keresztény örményekért, a koszovói szerbekért és a hontalan - iszlám állam ellen a legnagyobb áldozatot hozó - kurdokért ugyanilyen aggódással teli a társadalom, ja nem. A 60-as évektől háromszorozódó lakosságszámmal bíró iszlám országok tömegkelege ontja magából az új hódítókat, a sok hülye még tapsol is számukra. Egyszer már megállították őket Európában, de úgy látom, most már harcok nélkül is beveszik a század végére.
connorj
2023. november 08. 17:34
https://m.youtube.com/watch?v=Z0RCZ-dqExw&t=1071s&pp=ygUhYWhyaW1hbiBpbmthcm7DoWNpw7NqYSBhIGhhcm1zZGlr Folyik az ember-vér, Nő a káosz. Gyilkolnak. DE: MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 https://vasarnap.hu/2019/01/09/a-budai-varbol-orzi-a-nemzetet-szent-mihaly-szobra/ https://m.youtube.com/watch?v=prQcjgGJLa8&t=8s&pp=ygUSYmlzdGV5IHpzdXpzYSAyMDIz https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Matthias_Gr%C3%BCnewald_-_The_Resurrection_%28detail%29_-_WGA10755.jpg MINDEN ÉLET SZÁMÍT 🤍
KBA98
2023. november 08. 17:02
Hová süllyed még Anglia? Minek van a király vagy a királyság?L Károly csak egy dísz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!